ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δεκάδες καταγγελίες ενδοοικογενιακής βίας με θύτες αστυνομικούς

03 Νοεμβρίου 2023, 16:36

images

Συνολικά 56 μέλη της αστυνομίας έχουν καταγγελθεί για ενδοοικογενειακή βία και βία ενάντια σε γυναίκες κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε απαντητική επιστολή της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Άννας Κουκκίδη-Προκοπίου, προς τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργο Κουκουμά.

Αναλυτικότερα όπως αναφέρεται στη επιστολή, καταγγέλθηκαν 14 μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Επαρχίας Λάρνακας, 20 μέλη της ΑΔΕ Λευκωσίας, 12 μέλη της ΑΔΕ Λεμεσού, 3 μέλη της ΑΔΕ Αμμοχώστου, 4 μέλη της ΑΔΕ Πάφου και 3 μέλη της ΑΔΕ Μόρφου.

Σημειώνεται ότι για 28 υποθέσεις αποφασίσθηκε η μη ποινική δίωξη μετά από οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα, ενώ σε 13 άλλες περιπτώσεις οι καταγγελίες για οικογενειακή βία έχουν αποσυρθεί.

Αυτή την στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν 7 υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται υπό εξέταση και το ανακριτικό έργο όπως σημειώνεται θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλα, σε 15 υποθέσεις έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.

Συγκεκριμένα 5 υποθέσεις αφορούν την ΑΔΕ Λάρνακας, 6 υποθέσεις της ΑΔΕ Λευκωσίας, 3 υποθέσεις της ΑΔΕ Λεμεσού, 1 υπόθεση της ΑΔΕ Αμμοχώστου.

Τέλος, κατά την τελευταία δεκαετία, 14 μέλη της Αστυνομίας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για υποθέσεις που αφορούν ενδοοικογενειακή βία και βία ενάντια σε γυναίκες.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια συζήτησης σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, είχαν εκφραστεί σοβαροί προβληματισμοί για την έκβαση καταγγελιών περιστατικών βίας κατά γυναικών και ενδοοικογενειακής βίας, στις περιπτώσεις που ο θύτης είναι στέλεχος της Αστυνομίας Κύπρου.


Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα