ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βροχή οι καταγγελίες για παράνομη διαχείριση παραλιών

11 Αυγούστου 2023, 12:11

images

Διαστάσεις προσλαμβάνουν οι καταγγελίες για παράνομη διαχείριση των παραλιών, υπό την κάλυψη πακέτου υπηρεσιών που περιλαμβάνει και κρεβατάκια και ομπρέλες.

Η νομική σύμβουλος του κυπριακού συνδέσμου καταναλωτών Βιργινία Χρίστου, δήλωσε στη StockWatch ότι «ξενοδοχειακές μονάδες και εστιατόρια, ενοικιάζουν στους καταναλωτές πακέτα, τα οποία περιλαμβάνουν και τα κρεβατάκια και τις ομπρέλες έναντι του πόσου των €60 και €70».

Σύμφωνα με την κ. Χρίστου, ο μεγαλύτερος αριθμός παρανομιών εντοπίζονται στην επαρχία Λεμεσού, ενώ στην επαρχία Λάρνακας φαίνεται ότι τηρούνται οι πρόνοιες του περί παραλιών νόμου.

Συγκεκριμένα, είπε ότι «μέχρι στιγμής το τρέχον έτος έχουν υποβληθεί για την επαρχία Λεμεσού 16 καταγγελίες, για την επαρχία Πάφου 5 καταγγελίες και για την επαρχία Αμμοχώστου μέχρι χθες είχαν καταγραφεί 2 καταγγελίες».

Διευκρίνισε ότι η παρανομία συνίσταται στο ότι «ξενοδοχειακές μονάδες και εστιατόρια τα οποία ενοικιάζουν από τους δήμους συγκεκριμένο χώρο για εξυπηρέτηση των πελατών τους, έχουν διαμορφώσει ταυτόχρονα πακέτα τα οποία υποχρεωτικά θα πρέπει να αγοράσει ο καταναλωτής ξαπλώστρα, ομπρέλα, φρούτα ή ποσό έναντι του ποσού των €60 ή €70».

Η κ. Χρίστου, ανέφερε επίσης ότι «ο σύνδεσμος λαμβάνει και μεγάλο αριθμό ανώνυμων καταγγελιών διότι οι πολίτες φοβούνται για την ασφάλεια τους».

Σταθερή η χρέωση €2,5 ανά τεμάχιο

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών, Λοΐζος Λοΐζου, μιλώντας στη StockWatch ξεκαθάρισε ότι το όριο τιμής είναι €2,5 ανά τεμάχιο, τονίζοντας ότι δεν μπορεί κανένας να επιβάλει στον επισκέπτη να πληρώσει περισσότερα επειδή θα του προσφέρει το πακέτο με νερό, φρούτα ή κάτι άλλο.

Σημείωσε ότι «ένα ξενοδοχείο ή εστιατόριο το οποίο διαθέτει άδεια για διαχείριση των παραλιών δεν έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους πελάτες του υπό το πρόσχημα της προσφορά πακέτου. Οι επιπλέον υπηρεσίες πρέπει να χρεώνονται ξεχωριστά», είπε και επεσήμανε ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να υποχρεώσει τον πελάτη να αγοράσει το πακέτο».

Σχολιάζοντας επίσης τις καταγγελίες «για τοποθέτηση μεγαλύτερου αριθμού κρεβατιών και ομπρελών είπε ότι «ο νόμος προβλέπει ότι το 50% εκεί που υπάρχει σχέδιο χρήσης, θα πρέπει να είναι προσβάσιμο από τον κόσμο να τοποθετήσει την ομπρέλα ή την πετσέτα του, ενώ στο υπόλοιπο 50% ανά 16 τ.μ. τοποθετούνται τέσσερις ομπρέλες και οκτώ κρεβατάκια».

Σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου, η Κεντρική Επιτροπή Παραλιών στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, λόγω μειωμένου προσωπικού, διεξάγει αρκετούς ελέγχους και τις καταγγελίες που λαμβάνει τις μεταβιβάζει, είτε στους δήμους, είτε στα κατά τόπους γραφεία της επαρχιακής διοίκησης που είναι οι αρμόδιοι να επιβάλουν το νόμο.

Πέραν των καταγγελιών για την παράνομη διαχείριση των παραλιών, καταγγελίες υπάρχουν και για υπέρογκες χρεώσεις για τις ξαπλώστρες και τα κρεβατάκια.

Όλοι οι δήμοι της Κύπρου τηρούν τη νομοθεσία για τις παραλίες, τονίζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, σημειώνοντας ότι χρεώσεις που υπερβαίνουν τα €2,5 για ομπρέλα και €2,5 για ξαπλώστρα είναι παράνομες.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα