ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βρίσκουν άλλους τρόπους προμήθειας ιατρικής κάνναβης οι ασθενείς

12 Απριλίου 2023, 06:00

images

Άλλους τρόπους για να προμηθευτούν φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν ιατρική κάνναβη βρίσκουν οι ασθενείς που τα χρειάζονται, καθώς επί του παρόντος απαιτείται έγκριση από το Υπουργείο Υγείας μέσω ονομαστικών αιτημάτων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Μάριος Κουλούμας, μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι «έχουμε ακούσει πολλούς ασθενείς οι οποίοι προμηθεύονται τέτοια φάρμακα με πολλούς τρόπους, είτε σε καταστήματα, μέσω του διαδικτύου, είτε από το Ισραήλ».

Αυτό είναι συνέπεια του ότι δεν υπάρχει σωστή διαδικασία», δηλώνει ο κ. Κουλούμας. Παρόλα αυτά, «δεν εγκρίνουμε τέτοιες μεθόδους που δεν είναι αδειοδοτημένες και σίγουρα είμαστε εναντίον», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Κουλούμα, η διαδικασία που ισχύει σήμερα για την παραχώρηση της ιατρικής κάνναβης στους ασθενείς, είναι μέσω ονομαστικού αιτήματος από τον γιατρό προς το υπουργείο υγείας, και αφού εγκρίνει το αίτημα ο υπουργός υγείας, τότε παραχωρείται στους ασθενείς από συγκεκριμένα φαρμακεία, τα οποία έχουν συγκεκριμένη άδεια.

Όπως εξηγεί, αυτή η διαδικασία εφαρμόστηκε από τον πρώην υπουργό υγείας, Γιώργο Παμπορίδη, διότι υπήρχε πρόβλημα πρόσβασης, προσθέτοντας ότι «μέσω νομοθεσίας η οποία ψηφίστηκε, έχει δημιουργηθεί πρόσβαση, ιδιαίτερα για τους καρκινοπαθείς, αλλά έχουν και άλλες ομάδες ασθενών πρόσβαση αυτή την στιγμή».

«Εμείς λέμε ότι πρέπει να είναι κανονική η πρόσβαση, με πρωτόκολλο και ποιοι δικαιούνται βάση πρωτοκόλλου και βάσει κανονικής διαδικασίας, όχι μέσω του υπουργείου υγείας», αναφέρει.

Παρόλα αυτά, παρουσιάζονται προβλήματα πρόσβασης και έλλειψης της ιατρικής κάνναβης, με αποτέλεσμα οι ασθενείς που τη χρειάζονται να μην μπορούν να τη λαμβάνουν.

Για το θέμα αυτό, ο κ. Κουλούμας ανέφερε ότι δεν υπάρχουν νεότερα, καθώς είναι ένα ζήτημα που η ΟΣΑΚ έχει θέσει στην νέα υπουργό υγείας, Πόπη Κανάρη, δηλαδή «ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε με κανονισμούς έτσι ώστε να παραχωρείται με πρωτόκολλα όπως παραχωρούνται και τα υπόλοιπα φάρμακα», είπε.

«Θα συμφωνηθούν αυτά τα πρωτόκολλα, ποιοι θα τα παίρνουν και πώς θα τα παίρνουν και αντιλαμβανόμαστε κάποιες ανησυχίες, βέβαια, όπως υπάρχουν και για τα υπόλοιπα φάρμακα τα οποία θεωρούνται ότι θα πρέπει να δίνονται από τα φαρμακεία ως ελεγχόμενα», συμπλήρωσε.

«Σίγουρα θα το δούμε στην επόμενη συνάντηση μας με την υπουργό», δήλωσε.  

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ), Στέλιος Σεργίδης, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε επιχείρηση από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του υπουργείου υγείας σε συνεργασία με την αστυνομική διεύθυνση και την ΥΚΑΝ, κατά την οποία έγινε κατάσχεση φαρμακευτικών προϊόντων CBD κανναβιδιόλης σε διάφορα καταστήματα τα οποία δεν είχαν την άδεια να τα παρέχουν.

Όπως είπε ο κ. Σεργίδης, τέτοιες επιχειρήσεις γίνονται κατά διαστήματα, προσθέτοντας ότι η πώληση αυτού του φαρμακευτικού προϊόντος χωρίς την απαραίτητη άδεια είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται.

Σύμφωνα με τον κ. Κουλούμα, η παράνομη προμήθεια τέτοιων φαρμακευτικών προϊόντων, είναι συνέπεια των διαδικασιών που υπάρχουν για να αποκτήσουν τα φάρμακα οι ασθενείς.

Δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία για ιατρική κάνναβη

Σύμφωνα με την ΟΣΑΚ, η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης έχει γίνει εδώ και τρία χρόνια, ωστόσο, παρατηρείται έλλειψη στην πρόσβαση των πολιτών σε αυτή και οι αρμόδιοι φορείς καθυστερούν να εφαρμόσουν τη νομιμοποίηση της χρήση της.

Συγκεκριμένα, ο νόμος για την καλλιέργεια, εισαγωγή και χρήση της ψηφίστηκε το 2019.

«Η ΟΣΑΚ αρνείται να δεχθεί την παρατηρούμενη καθυστέρηση και τονίζει ότι είναι απαράδεκτο ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται άμεσα τη φαρμακευτική κάνναβη για σκοπούς καλύτερης διαχείρισης των προβλημάτων υγείας τα οποία αντιμετωπίζουν – όπως το χρόνιο πόνο κ.ά., να μην  μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Επισημαίνει, ακόμη ότι λανθασμένα συγχέεται το θέμα της πρόσβασης με την παραγωγή ιατρικής κάνναβης, με αποτέλεσμα να μην παρατηρείται οποιαδήποτε πρόοδος επί του θέματος.

Ως εκ τούτου, η ΟΣΑΚ τονίζει ότι επιτέλους θα πρέπει να αποσυνδεθεί η καλλιέργεια και παραγωγή με τη διάθεσή της και η πολιτεία να φροντίσει να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών με σοβαρά προβλήματα υγείας, διασφαλίζοντάς τους μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα