ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βρισιές και απειλές δέχονται γιατροί από μερίδα δικαιούχων ΓεΣΥ

12 Απριλίου 2024, 06:00

images

Κακή συμπεριφορά, βρισιές και απειλές από μερίδα δικαιούχων του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), καταγγέλλουν οι γιατροί, κάνοντας αναφορά σε πιέσεις που δέχονται λόγω λανθασμένης κουλτούρας.

Την ίδια ώρα, ειδικοί ιατροί αναφέρουν ότι ασθενείς που εξέτασαν είχαν επισκεφθεί την προηγούμενη ημέρα άλλο γιατρό της ίδιας ειδικότητας, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος, με αποτέλεσμα τη συμφόρηση τους συστήματος.

Αυτά αναφέρει το υπόμνημα που κατέθεσε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ).

Σύμφωνα μάλιστα με την ΟΣΑΚ, η αντιμετώπιση αυτή των γιατρών και η ισοπέδωση των πάντων προκύπτει και από τις συνεχείς αναφορές όσων δεν ήθελαν ποτέ την εφαρμογή του ΓεΣΥ αλλά και από τις συζητήσεις που συχνά γίνονται στη Βουλή και έχουν ως αποτέλεσμα την απαξίωση των γιατρών της Κύπρου εξαιτίας των αποζημιώσεων που λαμβάνουν για τις υπηρεσίες που προσφέρουν μέσω του ΓεΣΥ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΟΣΑΚ, το Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων των Ασθενών της Ομοσπονδίας, συχνά δέχεται τηλεφωνήματα από γιατρούς, κυρίως προσωπικούς γιατρούς, οι οποίοι καταγγέλλουν τη συμπεριφορά δικαιούχων.

«Κάνουν αναφορά στην πίεση που δέχονται από δικαιούχους τους για έκδοση παραπεμπτικών σε διαγνωστικές εξετάσεις ή αναλύσεις ή για επίσκεψη σε ειδικό γιατρό. Δεν υπάρχει σωστή κουλτούρα μεταξύ των πολιτών και η λανθασμένη χρήση των προσωπικών γιατρών από τους δικαιούχους, δημιουργεί στη συνέχεια αλυσιδωτά προβλήματα στο ΓεΣΥ. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών και οι λίστες αναμονής στα ιατρεία ειδικών γιατρών», αναφέρεται.

Όπως προσθέτει η ΟΣΑΚ, οι συνεχείς επιθέσεις που δέχονται οι γιατροί της Κύπρου, έχουν οδηγήσει σε πολλά από τα φαινόμενα που σήμερα παρατηρούνται στο ΓεΣΥ.

«Έχουμε τσουβαλιάσει 2500 γιατρούς και τους ρίχνουμε λάσπη, επειδή πληρώνονται. Πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι και προ ΓεΣΥ αρκετοί γιατροί έπαιρναν αυτά τα χρήματα αλλά κανένας δεν μπορούσε να τα υπολογίσει σωστά διότι δεν υπήρχε ούτε σωστή δήλωση εισοδημάτων στο τμήμα φορολογίας. Θεωρούμε λοιπόν ότι πρέπει όλοι μας να κάνουμε τους πολίτες να εμπιστευτούν ξανά τους γιατρούς. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που προηγουμένως εξυπηρετούσαν το 20% μόνο του πληθυσμού που δεν πήγαινε στο δημόσιο. Τι έγινε; Επειδή μπήκαν στο ΓεΣΥ έχασαν τις ικανότητες και τις γνώσεις τους;», τονίζεται.  

Απειλές όταν δεν καλύπτονται παράλογες απαιτήσεις

Το φαινόμενο της κακής συμπεριφοράς από τους δικαιούχους επιβεβαίωσε ενώπιον των μελών της Επιτροπής Υγείας και ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Δρ. Άγγελος Στυλιανού, αναφέροντας ότι οι γιατροί συχνά δέχονται παράπονα και απειλές όταν αρνούνται να καλύψουν τις παράλογες απαιτήσεις των δικαιούχων.

«Μας απειλούν και μας βρίζουν επειδή δεν τους γράφουμε συγκεκριμένες εξετάσεις ή φάρμακα. Επίσης γίνεται κατάχρηση των απεικονιστικών εξετάσεων. Έρχεται για παράδειγμα ο ασθενής για κάτι πολύ απλό και θέλει να κάνει MRI. Του εξηγούμε ότι δεν χρειάζεται και μπορούμε να κάνουμε κλινική αξιολόγηση ή με υπέρηχο και παρόλα αυτά επιμένει», σημείωσε.

Επίσης, όπως ανέφερε ο Δρ. Στυλιανού σε πολλές περιπτώσεις οι δικαιούχοι κλείνουν περισσότερα από ένα ραντεβού σε διαφορετικό γιατρό της ιδίας ειδικότητας στα οποία δεν παρουσιάζονται αλλά δεν ακυρώνουν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λίστες αναμονής.

Άγνοια για αυξομειώσεις τιμών φαρμάκων

Παράλληλα η ΟΣΑΚ στο υπόμνημά της επισημαίνει ότι η άγνοια των δικαιούχων για τη σωστή χρήση του ΓεΣΥ, θέμα που συζητήθηκε στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίας της Επιτροπής Υγείας,  προκύπτει και από τα παράπονα που λαμβάνει το Παρατηρητήριο Ασθενών κάθε μήνα.

Το υπόμνημα περιλαμβάνει παραδείγματα παραπόνων που έλαβε η ΟΣΑΚ το προηγούμενο τρίμηνο και αποδεικνύουν το γεγονός ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ΓεΣΥ.

Συγκεκριμένα, όπως διαφαίνεται, οι πολίτες δεν γνωρίζουν για τις αυξομειώσεις στις τιμές των φαρμάκων ενώ την ίδια ώρα δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να πάρουν το φθηνότερο φάρμακο της κατηγορίας με μηδενική συνεισφορά.

Επιπλέον, άγνοια των πολιτών, φαίνεται να εντοπίζεται και στην χρήση των παραπεμπτικών σε ειδικούς ιατρούς με την ΟΣΑΚ να αναφέρει ότι μεγάλος αριθμός δεν γνωρίζει ότι το παραπεμπτικό προς ειδικούς γιατρούς περιλαμβάνει δύο επισκέψεις.

Περαιτέρω, μερίδα δικαιούχων δεν γνωρίζει ποιες υπηρεσίες περιλαμβάνονται στο το ΓεΣΥ. Για παράδειγμα δικαιούχος κατήγγειλε οφθαλμίατρο ότι τον υπέβαλε σε προληπτική εξέταση και τον χρέωσε €40. «Ο πολίτης δεν γνώριζε ότι η κατασκευή γυαλιών ουδέποτε καλυπτόταν από το ΓεΣΥ και διαμαρτυρόταν επειδή ο ΟΑΥ αφαίρεσε τη συγκεκριμένη υπηρεσία από το Σύστημα», αναφέρεται.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα