ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βελτίωση νόμου για απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας

16 Μαρτίου 2023, 14:44

images

Το νομοσχέδιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, συζητήθηκε σήμερα στην συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, το οποίο διευκολύνει ζευγάρια και μονήρη άτομα να χρησιμοποιούν παρένθετη μητέρα για να αποκτήσουν παιδί.  

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της βουλεύτριας του ΔΗΣΥ, Σάβιας Ορφανίδου, μετά το τέλος της συνεδρίας, στο πλαίσιο του εν λόγω νομοσχεδίου θα δίνεται το δικαίωμα σε μονήρεις γυναίκες να χρησιμοποιούν παρένθετη μητέρα.

Επίσης, θα υπάρχει κατάργηση της άδειας από το συμβούλιο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προς τα μονήρη άτομα για να προχωρήσουν με την εξωσωματική.

Πρόσθεσε ότι αυξάνεται το όριο της παραγωγικής ηλικίας από 50 σε 53, και ότι υπάρχει διασύνδεση μέσα από αυτό το νομοσχέδιο του Κεντρικού Μητρώου Αρχείου του Συμβουλίου με τα αρχεία των μονάδων που κάνουν τις εξωσωματικές, ούτως ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση και να αποφεύγονται οποιεσδήποτε καταχρήσεις που υπήρξαν στο παρελθόν.

Σημείωσε ότι «υπάρχουν ρυθμίσεις για τα θέματα ενημέρωσης ακριβώς για να αποφεύγονται οι διαφημίσεις».

Μεταξύ άλλων, στην Επιτροπή συζητήθηκε το πολύ σημαντικό θέμα της ανωνυμίας, το οποίο θα συζητήσουν και στις επόμενες συνεδρίες, είπε.

Όπως ανέφερε η κ. Ορφανίδου, «έχουμε θέσει ξανά και ξανά το θέμα της αύξησης της επιδότησης των εξωσωματικών για να υποβοηθήσουμε τις γυναίκες που έχουν ανάγκη, τις γυναίκες που περνούν και δύο και τρεις και τέσσερις φορές και πέντε και έξι, απ’ αυτή τη διαδικασία».

Εξήγησε ότι «πέραν από το ψυχολογικό, σωματικό πρόβλημα είναι και το οικονομικό και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για αύξηση αυτού του ποσού».

Εκσυγχρονισμός της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Ο περί της Εφαρμογής της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022, σκοπεύει στον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τα θέματα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Σημειώνεται ότι με την προτεινόμενη τροποποίηση θα υποβοηθηθούν τα πρόσωπα που αιτούνται την εφαρμογή μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και θα επιτευχθεί η αποτελεσματικότερη λειτουργία του Συμβουλίου Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. 

Ειδικότερα, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο προνοείται μεταξύ άλλων:

(α) η κατοχύρωση του δικαιώματος παρένθετης μητρότητας στη μονήρη γυναίκα μόνο κατόπιν άδειας του Συμβουλίου και νοουμένου ότι η μονήρης γυναίκα δεν μπορεί να κυοφορήσει λόγω σοβαρών και ειδικών ιατρικών προβλημάτων, 

(β) η κατάργηση της υποχρέωσης εξασφάλισης άδειας από το Συμβούλιο για εφαρμογή μεθόδων υποβοηθούμενη αναπαραγωγής από μονήρεις γυναίκες εξαιρουμένης της παρένθετης μητρότητας,

(γ) η κατοχύρωση ως μέγιστης ηλικίας φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής της υποβοηθούμενης γυναίκας του 53 έτους, 

(δ) η ρύθμιση θεμάτων ανωνυμίας των δοτών,

(ε) η απαγόρευση διαφήμισης για την ανεύρεση δοτών και η κατοχύρωση του δικαιώματος ενημέρωσης για τον ίδιο σκοπό στις Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και στο Συμβούλιο. 

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα