ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βαρύτητα στην καλλιέργεια οδικής - περιβαλλοντικής συνείδησης

21 September 2023, 18:48

images

Αποδίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην καλλιέργεια οδικής και περιβαλλοντικής συνείδησης και στην ανάπτυξη κουλτούρας βιώσιμης κινητικότητας στα παιδιά, στους νέους και στις νέες δήλωσε την Πέμπτη σε χαιρετισμό της η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, στην εκδήλωση του Δήμου Στροβόλου «Κινούμαι με ασφάλεια στην πόλη μου» στο Πάρκο Οδικής Ασφάλειας «Γιώργος Μαυρίκιος», στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

Η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι η Κυβέρνηση, σύμφωνα και με το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης, σχεδιάζει και υλοποιεί μια συνεκτική πολιτική για την προστασία του περιβάλλοντος σημειώνοντας ότι η εν λόγω πολιτική αποσκοπεί στην άμεση αντιμετώπιση των προκλήσεων που καλείται το κράτος να διαχειριστεί και στην εφαρμογή πρότυπων πράσινων δράσεων μέσα από τις οποίες θα διασφαλίζεται το δικαίωμα των πολιτών σε καθαρό νερό και αέρα, καθώς και η ευημερία τους σε βιώσιμες πόλεις και κοινότητες.

Η Υπουργός σημείωσε ότι από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της πληροφόρησης και της ευαισθητοποίησης από την παιδική ηλικία, αποδίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην καλλιέργεια οδικής και περιβαλλοντικής συνείδησης και στην ανάπτυξη κουλτούρας βιώσιμης κινητικότητας στα παιδιά, στους νέους και στις νέες.

Επεσήμανε ότι επίκεντρο των σχεδιασμών αποτελούν διάφορες δράσεις και ειδικότερα τα στοχευμένα προγράμματα της Κυκλοφοριακής Αγωγής και Αγωγής Υγείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

«Απώτερος σκοπός της πολιτικής του Υπουργείου, είναι η προαγωγή της ψυχικής, πνευματικής και σωματικής ευεξίας των νέων μας, ως επίσης η διαμόρφωση πολιτών που να γνωρίζουν πώς να διεκδικούν βελτιωμένες συνθήκες ζωής αλλά και να ενεργούν υπέρ της αναβάθμισης του κοινωνικού και φυσικού τους περιβάλλοντος», είπε η Υπουργός Παιδείας.

Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι όπως ακριβώς είναι και ο στόχος του θεσμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τις 16 μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, η Κύπρος συστρατεύεται για ακόμη μια χρονιά ενεργά, στην κοινή προσπάθεια πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης.

Αναμφίβολα, συνέχισε η Υπουργός, η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η προαγωγή βιώσιμων πρότυπων κινητικότητας και η προώθηση  φιλικών προς το περιβάλλον τρόπων μετακίνησης, είναι καθοριστικής σημασίας για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Αναφερόμενη στην εκδήλωση η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι αυτή επιτρέπει τη βιωματική συμμετοχή παιδιών σε δραστηριότητες που τους δίνουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν τις βασικές αρχές εξοικονόμησης ενέργειας στις μεταφορές, να  εξασκηθούν στην ασφαλή διακίνηση με ποδήλατο, να δουν στην πράξη την ορθή συντήρησή του και να δοκιμαστούν στην ασφαλή διακίνηση στον δρόμο ως πεζοί.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η εκδήλωση τυγχάνει της ολόπλευρης στήριξης του Υπουργείου Παιδείας, προωθώντας με τον καλύτερο τρόπο τη δημιουργία υπευθύνων πολιτών με οδική και περιβαλλοντική συνείδηση.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Στροβόλου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που αφορούν την ασφαλή χρήση του ποδηλάτου, το σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων που λειτουργεί στον Δήμο, τον θεσμό του σχολικού τροχονόμου, αλλά και τον ρόλο των ηλεκτρικών οχημάτων στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Σημειώνεται ότι η παρουσίαση για τα ηλεκτρικά οχήματα και τη συμβολή τους στην εξοικονόμηση ενέργειας έγινε από λειτουργούς του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού «ΚυκλΟΙΚΟδρόμιο».

Προστίθεται ακόμη ότι ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Β. Παπαχαραλάμπους, είπε στα παιδιά ότι είναι στο χέρι τους η προστασία του περιβάλλοντος και τα παρακίνησε να ενημερώσουν τους γονείς τους για την ευκαιρία να μεταφέρονται στο σχολείο με λεωφορείο, μέσω του νέου προγράμματος του Υπουργείου Μεταφορών, «Door to Door».

Αναφέρεται τέλος, ότι η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με περίπατο των παιδιών στο πάρκο, όπου λειτουργοί του Τμήματος Τροχαίας Λευκωσίας της Αστυνομίας Κύπρου και της σχολικής τροχονομίας του Δήμου Στροβόλου τους έδειξαν πώς να κινούνται στο δρόμο με ασφάλεια.

Σχετικά Άρθρα