ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αύξηση σταθμών και νοσηλευτών αιμοκάθαρσης στο ΓΝ Πάφου

21 Ιουνίου 2023, 06:00

images

Οι σταθμοί/θέσεις αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου θα αυξηθούν σύμφωνα με την υπουργό υγείας, Πόπη Κανάρη, καθώς επίσης και ο αριθμός νοσηλευτών, στο πλαίσιο ανέγερσης του νέου κτηρίου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο.

Η κ. Κανάρη απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Βαλεντίνου Φακοντή, αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), στο πλαίσιο ανέγερσης του νέου κτηρίου αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, η κλινική θα λειτουργήσει με 18 σταθμούς/θέσεις αιμοκάθαρσης, εκ των οποίων οι δεκατέσσερις 14 βρίσκονται ήδη σε λειτουργία στο υφιστάμενο κτήριο.

Προσθέτει ότι, όσον αφορά την απαιτούμενη στελέχωση με νοσηλευτικό προσωπικό, για την λειτουργία των 18 σταθμών/θέσεων αιμοκάθαρσης απαιτείται ο αριθμός των 22 νοσηλευτών. Στην παρούσα φάση για τη λειτουργία των 14 σταθμών/θέσεων αιμοκάθαρσης απαιτείται ο αριθμός των 17 νοσηλευτών.

Αναφορικά με το υποστηρικτικό προσωπικό, γραμματειακό και ωρομίσθιο προσωπικό (γραφείς, βοηθοί θαλάμου, καθαριστές, κλητήρες), η κ. Κανάρη ενημερώνει ότι ο Οργανισμός στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας του νέου κτηρίου σε συνεννόηση με την Διεύθυνση Λεμεσού-Πάφου, θα παραχωρήσει τις ανάλογες θέσεις, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στον Προϋπολογισμό του 2024.

«Όπως είναι γνωστό υπάρχουν ήδη αρκετές προκλήσεις στη στελέχωση των υφιστάμενων δομών και ο Οργανισμός με γνώμονα την παροχή ποιοτικής φροντίδας προς τους ασθενείς και την ταυτόχρονη παρακολούθηση της πληρότητας της κλινικής αιμοκάθαρσης, ενδέχεται να προβεί σε σταδιακή αύξηση του αριθμού των σταθμών/θέσεων αιμοκάθαρσης μέσα στα επόμενα χρόνια», σημειώνει η κ. Κανάρη.

Από το 2021 ξεκίνησαν οι διαδικασίες ανέγερσης 

Στις 31 Μαρτίου 2021, υπογράφηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, η σύμβαση ανάθεσης του έργου για την ανέγερση του νέου κτηρίου της μονάδας αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, που στόχο έχει την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι αιμοκαθαριζόμενοι της επαρχίας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η σύμβαση ανέρχεται στο ποσό των €4.737.000 πλέον ΦΠΑ και τη δαπάνη του έργου θα επωμιστεί ο ΟΚΥπΥ. Ακόμη, σύμφωνα με τη σύμβαση, ο εργολάβος θα μελετήσει και θα ολοκληρώσει τις κατασκευαστικές εργασίες εντός 18 μηνών, ενώ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα έχει την ευθύνη για τη συντήρηση του έργου για περίοδο 12 ετών.

Προστίθεται ότι το νέο κτήριο θα ανεγερθεί ανατολικά του υφιστάμενου νοσοκομείου Πάφου, θα είναι ανεξάρτητο, αλλά θα συνδέεται με το υφιστάμενο κτήριο.

Ειδικότερα, θα αποτελείται από ισόγειο και δύο ορόφους, με συνολικό εμβαδόν 2.100 τετραγωνικά μέτρα περίπου, και θα φιλοξενεί μια σύγχρονη λειτουργική μονάδα αιμοκάθαρσης, με υψηλές αισθητικές και ποιοτικές απαιτήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα ικανοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες των ασθενών, που θα νοσηλεύονται και του προσωπικού, που θα απασχολείται σε αυτό.

Σημειώνεται ότι ολόκληρο το κτήριο θα είναι σχεδιασμένο για εύκολη πρόσβαση ατόμων με αναπηρίες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή της Νεφρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πάφου Δρ. Λάκη Γιουκά, φαίνεται να εκπληρώνεται ένα αίτημα δεκαπέντε ετών.

Ανέφερε ότι θα περιλαμβάνει εκτός της μονάδας αιμοκάθαρσης, εξωτερικά ιατρεία, μονάδες βραχείας νοσηλείας, μικρό χειρουργείο για μικροεπεμβάσεις όπως εισαγωγή κεντρικών καθετήρων. Επίσης, συνέχισε, περιλαμβάνει μονάδα περιτοναϊκής κάθαρσης που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει στην επαρχία Πάφου.

Ακόμη, εκτός της κανονικής μονάδας αιμοκάθαρσης, θα περιλαμβάνει επίσης και ξεχωριστή μονάδα αιμοκάθαρσης για μολυσματικούς ασθενείς που μέχρι σήμερα δεν διαθέτουν τα νοσοκομεία Πάφου και Λεμεσού.

Σε σχέση με τη υφιστάμενη μονάδα αιμοκάθαρσης τόνισε πως αυτή στεγάζεται σε ένα χώρο πολύ μικρό και δημιουργούσε προβλήματα λόγω και αυτής της στενότητας του χώρου.

Επεσήμανε πως με την νέα μονάδα αιμοκάθαρσης για τουλάχιστον 15 χρόνια οι ασθενείς της Πάφου θα εξυπηρετούνται τα μέγιστα.

Ο.Σ.



Σχετικά Άρθρα