ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αύξηση λοιμώξεων και περιστατικών κορωνοϊού

16 Δεκεμβρίου 2023, 12:22

images

Τα νοσοκομεία έχουν μια αυξημένη ροή εισαγωγών σε λοιμώξεις, ενώ αυξημένα είναι και τα περιστατικά κορωνοϊού, δήλωσε το Σάββατο η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, στο πλαίσιο επισκέψεων της στο Μακάρειο Νοσοκομείο προκειμένου να δώσει μαζί με τον Άγιο Βασίλη, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δώρα στα παιδιά που νοσηλεύονται και να μιλήσει μαζί με τους γονείς τους.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής της στο Μακάρειο Νοσοκομείο η Υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει η αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται, προσθέτοντας ότι περιλαμβάνεται Μακάρειο στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για αναβάθμιση.

Η κ. Κανάρη ερωτηθείσα για την προειδοποίηση από μέρους του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) για διάφορες λοιμώξεις και τις σχετικές ενέργειες στις οποίες προβαίνει το Υπουργείο, απάντησε ότι πρόκειται για λοιμώξεις οι οποίες κυρίως αναπνευστικά προβλήματα και όπως τα νοσοκομεία έχουν μια αυξημένη ροή εισαγωγών. σε λοιμώξεις. Είπε ακόμη ότι υπάρχει αύξηση και στα περιστατικά κορωνοϊού.

Η Υπουργός σύστησε στις ευάλωτες ομάδες και κυρίως στους ηλικιωμένους στους οποίους υπάρχει ένας σχετικός δισταγμός, όπως αέφερε, να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, σημειώνοντας πως υπάρχουν και εμβολιαστικά κέντρα αλλά και κινητές μονάδες.

Σε ερώτηση για το εάν έχει λάβει την έκθεση για καταγγελία κακοποίησης ασθενούς από νοσηλεία, η κ. Κανάρη είπε ότι έχει παραλάβει την έκθεση και μελετάται, επισημαίνοντας ότι εκεί και όπου υπάρχουν σοβαρές ευθύνες σίγουρα θα αποδοθούν για να υπάρχει και το παράδειγμα στους υπόλοιπους.

Ερωτηθείσα για την πρόσφατη συμφωνία για τη δημιουργία ηπατολογικής κλινικής και για το πού βρίσκεται η διαδικασία, η Υπουργός Υγείας είπε ότι «βρισκόμαστε σε πολύ καλό στάδιο και έχουμε ήδη τις εκθέσεις των δύο νοσοκομείων και τις μελετούμε».

Πρόσθεσε ότι οι αρχές του χρόνου ο ΟΚΥπΥ θα προκηρύξει τις δύο θέσεις ηπατολόγων και στις αρχές του 2024 που θα ξεκινήσει η ηπατική κλινική όπως έπρεπε να γίνει για τους ασθενείς που πρέπει να παρακολουθούνται είτε μετά από μεταμοσχεύσεις, είτε για άλλα ηπατολογικά προβλήματα. Σε ερώτηση για το πού στεγάζεται η ηπατολογική κλινική, η Υπουργός απάντησε ότι στεγάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Μοίρασε δώρα στα παιδιά με τον Άγιο Βασίλη

Αναφερόμενη στην επίσκεψή της, η κ. Κανάρη είπε πως «δέκα μέρες πριν τα Χριστούγεννα ήρθαμε εδώ στο Μακάρειο Νοσοκομείο που είναι τα παιδάκια μας, στο νοσοκομείο αναφοράς των παιδιών για να δώσουμε νότες χαράς σε αυτά τα παιδιά και στους γονείς τους, να δώσουμε τις ευχές μας που δεν είναι άλλες από το να επιστρέψουν γρήγορα στο σπίτι τους, να περάσουν αυτές τις δυσκολίες και να επιστρέψουν στην καθημερινότητα».

Σημείωσε ότι τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς με το θάρρος που επιδεικνύουν αποτελούν «έμπνευση για εμάς για να συνεχίσουμε να υπηρετούμε και να δίνουμε υπηρεσίες στον τομέα της υγείας».

Ο Υπουργός ευχαρίστησε το προσωπικό των νοσηλευτηρίων για το έργο τους λέγοντας ότι οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) με τις δικές του προσπάθειες θέλουν όλοι να παρέχουν άριστες υπηρεσίες στα παιδιά, στήριξη προς τους γονείς.

«Με την αφορμή αυτή θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω και με τα παιδάκια και με τους γονείς, να πάρω και κάποια για τη διοίκηση και για την παροχή υπηρεσιών», ανέφερε.

Σε ερώτηση για το εάν θα ολοκληρωθεί και άλλα νοσηλευτήρια ενόψει των εορτών, η κ. Κανάρη είπε ότι θα ολοκληρωθεί και το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και με τον επόμενο χρόνο και άλλα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Η Υπουργός με την ευκαιρία των εορτών ευχήθηκε σε όλο τον κόσμο υγεία, χαρά και ό,τι το καλύτερο με το νέο έτος.

Εγκαινιάστηκε σήμερα και το δεύτερο δωμάτιο ημερήσιας νοσηλείας για παιδιά

Ο Επιστημονικός Διευθυντής του Μακαρείου Νοσοκομείου, Δρ Χρίστος Μηνά, ευχαρίστησε από την πλευρά του την Υπουργό Υγείας για την επίσκεψή της στο Μακαρειο Νοσοκομείο, σημειώνοντας ότι με πρωτοβουλία του Παγκύπριου Συνδέσμου Σπανίων Γενετικών Παθήσεων «Μοναδικά Χαμόγελα» και της το δεύτερο δωμάτιο ημερήσιας φροντίδας για παιδιά.

Πρόσθεσε ότι αυτά τα παιδιά χρειάζονται ενζυμική υποκατάσταση και άλλους παράγοντες και υπάγονται στις σπάνιες παθήσεις.

«Μοναδική μας έγνοια, του Υπουργείου Υγείας και του Συνδέσμου «Μοναδικά Χαμόγελα», είναι η φροντίδα σε αυτά τα παιδιά όσο το δυνατό λιγότερο ταλαιπωρία και θα φροντίσουμε αυτό να γίνει», κατέληξε ο κ. Μηνά.

Η Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Σπανίων Γενετικών Παθήσεων «Μοναδικά Χαμόγελα», Κάτια Κυριάκου, ευχαρίστησε την Υπουργό Υγείας, τον Διευθυντή του Μακαρείου Νοσοκομείου και τον Επαρχιακό Διευθυντή για όλη τη βοήθεια στη δημιουργία του δωματίου ημερήσιας νοσηλείας για παιδιά που κάνουν θεραπείες.

Σημείωσε ότι η δημιουργία του δωματίου αυτού ήταν ένα αίτημα και εξήγησε ότι υπήρχε ήδη ένα και δημιουργήθηκε ακόμη ένα δεύτερο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα δημιουργηθεί μια οργανωμένη κλινική με εκπαιδευμένο προσωπικό.

Σχετικά Άρθρα