ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αύξηση κρουσμάτων covid-19 σε νεαρά άτομα

12 Ιουλίου 2022, 14:05

images

Στις νεαρές ηλικιακές ομάδες εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα covid-19, κάτι το οποίο αποτελεί ελπιδοφόρο ως προς την πορεία των κρουσμάτων, παρά την υφιστάμενη αύξηση τους, εφόσον αυτό συνεπάγεται στην αποφυγή περαιτέρω νοσηλειών ηλικιωμένων ατόμων.

Ο επικεφαλής της ομάδας ιχνηλάτησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, Βαλεντίνος Σιλβέστρος, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί πολύ τα κρούσματα με αποτέλεσμα να επανέλθουν οι αλυσίδες κρουσμάτων.

Κληθείς να απαντήσει από πού προέρχεται η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Σιλβέστρος σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη συρροή κρουσμάτων σε μεγάλες εκδηλώσεις στις οποίες συνυπάρχουν οι νέοι με τους πιο ηλικιωμένους συγγενείς, όπως οι γάμοι, οι κηδείες κλπ.

Αναφέρθηκε και στις εκδηλώσεις για λόγους αναψυχής, όπως τα φεστιβάλ που υπάρχουν σε όλες τις επαρχίες.

«Εκεί άρχισαν να έρχονται τα αποτελέσματα των συρροών. Έχουμε αρκετές δεκάδες κρούσματα από αυτές τις συρροές κυρίως από άτομα τα οποία ήταν τόσο καιρό σε πιο μικρές κοινωνικές ομάδες και τώρα με το καλοκαίρι και την άρση των μέτρων έχουν μπλεχτεί μεταξύ τους», συμπλήρωσε.

Σημείωσε  ότι αυτό που απασχολεί περισσότερο την ομάδα ιχνηλάτησης είναι οι γάμοι, στη διάρκεια των οποίων έρχονται σε επαφή οι νέοι άνθρωποι με τους ηλικιωμένους.

Το κλειδί είναι η επαφή

Σύμφωνα με τον κ. Σιλβέστρο, το κλειδί είναι η επαφή και όχι αν ο χώρος είναι κλειστός ή ανοικτός.

«Ακόμη και ανοικτός να είναι ο χώρος εάν αγκαλιάζονται, φιλιούνται και έρχονται σε άμεση επαφή τότε μπορεί να μεταδοθεί ο ιός», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει εάν η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στη άρση των μέτρων, δήλωσε ότι αυτό δεν οφείλεται μόνο στα μέτρα, αλλά είναι μία συγκυρία ευνοϊκή για τη μετάδοση του ιού.

«Έχουμε καινούργια μετάλλαξη την Όμικρον 4 και 5 που ακόμα δεν επικράτησαν της Όμικρον. Είμαστε στο 80% από τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας. Άρα έχουμε ακόμη λίγο για να φτάσει την κορύφωση το κύμα που διανύουμε. Αν βέβαια δεν υπάρξει και άλλη μετάλλαξη για να επιμολύνει ξανά τον πληθυσμό». ανέφερε

Εκτίμησε ότι από την επόμενη εβδομάδα ενδέχεται να υπάρξει κορύφωση και αν δεν υπάρξει άλλη παραλλαγή, μάλλον θα πέσουν τα κρούσματα μέχρι τον Αύγουστο, όπως γίνεται σε όλα τα κύματα μέχρι τώρα. Αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρξει καινούργια παραλλαγή και ότι δεν θα υπάρξουν καινούργια κρούσματα στην κοινότητα».

Ο κ. Σιλβέστρος είπε ότι είναι αυξητική η πορεία των νοσηλειών αλλά σταθερή.

«Αυτό», είπε, «αποτυπώνεται επειδή προσβάλλονται λιγότερο οι ηλικιωμένοι σε σχέση με τα νεότερα άτομα».

Σχετικά Άρθρα