ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξήθηκε ο αριθμός θεραπειών για άτομα με εγκεφαλική παράλυση

03 Μαΐου 2022, 09:43

images

Νέες αποφάσεις που περιλαμβάνουν τη χρονική μετακίνηση της εφαρμογής του Νευρολογικού Μητρώου των ασθενών, όπως και κάποιες τροποποιήσεις αναφορικά με τον αριθμό των θεραπειών που δύνανται να πάρουν ειδικά τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση, αποφασίστηκαν πρόσφατα έπειτα από πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και εκπροσώπων των ασθενών μέσω της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ).

 Σε τηλεοπτική παρέμβαση στον Alpha, η Ανώτερη Λειτουργός του ΟΑΥ Μόνικα Κυριάκου δήλωσε ότι «δεν υπήρχε πρόθεση από τον ΟΑΥ να μειώσει τον αριθμό θεραπειών που χρειάζονται τα άτομα με χρόνιες νευρολογικές νόσους».

Όπως ανέφερε, «μετά τη συζήτηση που προέκυψε στη Βουλή με θέμα που αφορά τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση και ευρύτερα τα άτομα με χρόνιες νευρολογικές νόσους, πραγματοποιήθηκε στον ΟΑΥ εκ νέου μία συνάντηση στις 15 Απριλίου, στην οποία παρευρέθηκαν και επιστημονικές επιτροπές του οργανισμού αλλά και εκπρόσωποι των ασθενών μέσω της ΟΣΑΚ στην οποία συζητήθηκαν εκ νέου όλες αυτές οι παροχές».

Τόνισε τη σημασία της δημιουργίας του Νευρολογικού Μητρώου των ασθενών, «γιατί μέσω αυτού ο Οργανισμός θα μπορεί να αποδίδει θεραπείες του ατόμου εξατομικευμένα και όχι μέσω της υποβολής αίτησης εξαίρεσης».

«Μέσω του μητρώου αυτού θα αποδοθούν καλύτερες εξατομικευμένες θεραπείες στα άτομα αυτά», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε επίσης ότι η προσέγγιση είτε του μητρώου είτε των αιτημάτων εξαίρεσης γίνεται πάντοτε με την καθοδήγηση εμπειρογνωμόνων οι οποίοι αποτελούνται από τους φυσιοθεραπευτές αλλά και τους γιατρούς των ειδικοτήτων που αφορούν τα νοσήματα που αξιολογούνται.

Διευκρίνισε ότι «έτσι, με το μητρώο θα μπορούν να κάνουν πιο ποιοτική αναφορά στις συνθήκες που αφορούν τον ασθενή και θα υπάρχει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης του ατόμου και δεν θα παρέχονται περισσότερες ή λιγότερες θεραπείες στους ασθενείς από αυτές που πρέπει», συμπλήρωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι μετά τη συνεδρία της 15η Απριλίου πάρθηκαν κάποιες νέες αποφάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν τη χρονική μετακίνηση της εφαρμογής μητρώου έτσι ώστε να γίνει σωστά, το οποίο τοποθετείται για το τέλος του Ιούνη. Επιπλέον, αποφασίστηκαν και κάποιες τροποποιήσεις αναφορικά με τον αριθμό των θεραπειών που δύνανται να πάρουν ειδικά τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση.

Όπως ανέφερε η κ. Κυριάκου, δόθηκε νέα οδηγία του οργανισμού την Παρασκευή 29 Απριλίου, η οποία σκοπεύει να εξηγήσει εκ νέου και στους γιατρούς και στους φυσιοθεραπευτές ποιες θα είναι οι πλέον τροποποιημένες παροχές, οι οποίες έχουν ως εξής:

Το ελάχιστο όριο θεραπειών ανά έτος και ανά ηλικία είναι:

-0-6 ετών, 96 θεραπείες

-7-13 ετών, 60 θεραπείες

-13-18 ετών, 48 θεραπείες

-19-25 ετών, 24 θεραπείες

«Υπάρχει επίσης το δικαίωμα οι ασθενείς να μπορούν να υποβάλουν αίτηση εξαίρεσης για να λάβουν περισσότερες θεραπείες, πρόσθεσε.

Η κ. Κυριάκου επεξήγησε ότι το ελάχιστο όριο που τίθεται στον αριθμό θεραπειών, βασίζεται στο γεγονός ότι άτομα διαφορετικών ηλικιών έχουν διαφορετικές ανάγκες αναφορικά με τις θεραπείες/φυσιοθεραπείες.

«Ο αριθμός ελάχιστων θεραπειών που προσφέρεται τώρα μέσω του ΓεΣΥ είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό θεραπειών που έλαβαν τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση για το 2020-2021», κατέληξε.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα