ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξημένο το άγχος και στρες στους νέους της Κύπρου

25 Φεβρουαρίου 2022, 11:30

images

Αυξημένο είναι το άγχος και το στρες στους νέους της Κύπρου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας με θέμα «Η ψυχική υγεία των νέων», η οποία ετοιμάστηκε από το Insights Market Research (IMR) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για λογαριασμό του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, και τα δύο φύλα ηλικίας 18-35 ετών δήλωσαν ότι αισθάνονται ικανοποιημένοι από τη ζωή τους με μέσο όρο 7.07/10 (1=καθόλου, 10=πάρα πολύ).

Το μεγαλύτερο ποσοστό συναισθηματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα αφορά: άγχος/αβεβαιότητα για το μέλλον (86%), πίεση/στρες (75%), άγχος/ανασφάλεια για την επαγγελματική αποκατάσταση (72%), άγχος/ανασφάλεια για οικονομικά θέματα (70%).

Το μικρότερο ποσοστό συναισθηματικών προβλημάτων αφορά: αυτοκτονικές τάσεις/σκέψεις (37%), περιθωριοποίηση/απομόνωση/κοινωνικός αποκλεισμός (42%) και απελπισία (45%).

Το 76% των νέων έχει δηλώσει ότι έχει βιώσει σε κάποια στιγμή στη ζωή του άγχος για το μέλλον και το 70% πίεση/στρες. Απεναντίας, μόλις το 5% έχει δηλώσει ότι δεν έχει βιώσει κανένα συναισθηματικό πρόβλημα και το 15% ότι έχει αυτοκτονικές τάσεις/σκέψεις.

Επίσκεψη σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας

Αρκετά καλή φαίνεται να είναι η κατάσταση της σωματικής υγείας των νέων και για τα δύο φύλα με μέσο όρο 7.19/10.

Λιγότερο καλή, όμως, κρίνουν τη ψυχική τους υγεία με μέσο όρο 6.43/10.

Το 50% των ατόμων έχουν απαντήσει ότι γνωρίζουν άτομα που έχουν αποταθεί σε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας στο στενό τους οικογενειακό κύκλο και το 60% στο στενό φιλικό κύκλο.

Το 57% στο σύνολο δήλωσε ότι έχει αισθανθεί την ανάγκη να επισκεφτεί κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άντρες, 65% και 43% αντίστοιχα.

Ως εκ τούτου, μεγάλη πλειοψηφία πιστεύει ότι η ψυχική υγεία είναι ένα θέμα ταμπού καθώς επίσης και ότι νιώθουν ότι χρειάζονται ψυχολογική στήριξη.

Παράλληλα, η πλειοψηφία διαφωνεί με την άποψη ότι τα άτομα που επισκέπτονται επαγγελματίες ψυχικής υγείας υποφέρουν από κάποια σοβαρή ψυχική διαταραχή.

Αρνητική απάντηση έδωσαν εξίσου στην άποψη ότι δεν θα ήθελαν να έχουν φίλους άτομα που επισκέπτονται ψυχίατρο ή ψυχολόγο.

Το 32% έχει δηλώσει ότι έχει επισκεφθεί ψυχολόγο, το 8% ψυχίατρο, το 2% άλλο επαγγελματία υγείας και το 1% life coach.

Προβλήματα στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας

Αναφορικά με το πόσο ικανοποιητικές θεωρούν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας που παρέχονται στην Κύπρο, μόνο το 44% δήλωσε ότι τις θεωρεί αρκετά ικανοποιητικές και το 34% λίγο ικανοποιητικές. Μόλις το 3% δηλώνει ότι είναι πολύ ικανοποιητικές.

Τα προβλήματα που εντοπίζουν στην πρόσβαση ψυχολογικής υποστήριξης αφορούν κατά πλειοψηφία το ότι δεν υπάρχουν δωρεάν δομές στις οποίες μπορεί να αποταθεί ένας νέος (86%), την περιορισμένη κάλυψη επισκέψεων σε ψυχολόγο από το ΓεΣΥ (75%) και ότι δεν υπάρχουν ομάδες υποστήριξης (support groups) (72%).

Η επιρροή της πανδημίας

Μεγάλα είναι εξίσου τα ποσοστά νέων που δήλωσαν ότι δεν τερμάτισαν την απασχόληση τους, ούτε διέκοψαν το πρόγραμμα σπουδών τους, ούτε έθεσαν σε αναστολή τη στρατιωτική τους θητεία λόγω της πανδημίας.

Απεναντίας, η πανδημία φαίνεται να χειροτέρεψε σε μεγάλο βαθμό τη ψυχική τους υγεία τόσο ατομικά (46%) όσο και στο σύνολο των πολιτών της κυπριακής κοινωνίας (78%).

Οι μεγαλύτερες ανησυχίες που έχουν όσον αφορά τις συνέπειες της πανδημίας στη ζωή τους είναι οι περιορισμοί στη διακίνηση/ταξίδια και το ενδεχόμενο νέας οικονομικής κρίσης (και τα δύο 68%). Ακολουθούν οι περιορισμοί σε θέματα ψυχαγωγίας και διασκέδασης και η καθιέρωση νέου τρόπου ζωής (με περιοριστικά μέτρα), και τα δύο 67%.

Τη μικρότερη ανησυχία έχουν για τις προοπτικές επαγγελματικής ανέλιξης με ποσοστό 37%.

Στο σύνολο των ερωτήσεων, ποσοστιαία οι γυναίκες δήλωσαν χαμηλότερο δείκτη ως προς το πόσο καλή αισθάνονται την ψυχική τους υγεία σε σύγκριση με τους άντρες και μεγαλύτερο δείκτη όσο αφορά την ανάγκη να επισκεφτούν κάποιο επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Στα ερωτήματα απάντησαν συνολικά 500 Κύπριοι ηλικίας 18 έως 35 ετών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021, τόσο σε αστικές όσο και σε αγροτικές περιοχές. Η επιλογή του δείγματος πραγματοποιήθηκε με την τεχνική της τυχαίας δειγματοληψίας και η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε μέσω προσωπικών συνεντεύξεων, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Στόχος της έρευνας ήταν η περαιτέρω διερεύνηση της συναισθηματικής κατάστασης των νέων της Κύπρου σήμερα. Επίσης, στόχευε επίσης στη διερεύνηση του βαθμού γνώσης και ικανοποίησης της νεολαίας από τις υφιστάμενες δομές/υπηρεσίες στήριξης του Κράτους, στις επιπτώσεις της πανδημίας και τον εντοπισμό των αναγκών των νέων για την καλύτερη στήριξή τους σε θέματα ψυχικής υγείας.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα