ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξάνεται η έκταση βιολογικών καλλιεργειών στην Κύπρο

23 Φεβρουαρίου 2022, 06:00

images

Αύξηση καταγράφεται στην έκταση βιολογικών καλλιεργειών με μεθόδους γεωργικής παραγωγής και καλλιέργειες στην Κύπρο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Κύπρος το 2012 κατείχε μόλις 3,9 χιλιάδες εκτάρια βιολογικής γεωργίας, ενώ μέχρι το 2020 έφθασαν τις 5,9 χιλιάδες εκτάρια. Αυτό συνεπάγεται αύξηση σχεδόν 2 χιλιάδων εκτάριων μέσα σε 8 χρόνια.

Ταυτόχρονα, παρατηρείται αύξηση σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, εκτός από την Πολωνία.

Κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφονται 14,7 εκατομμύρια εκτάρια από 9,5 εκατομμύρια εκτάρια το 2012, που ισοδυναμεί με αύξηση 56%.

Το 2020, η συνολική βιολογική έκταση στην ΕΕ αντιστοιχούσε στο 9,1% της συνολικής χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης.

Τα υψηλότερα μερίδια εκτάσεων βιολογικών εκμεταλλεύσεων στο σύνολο των χρησιμοποιούμενων γεωργικών εκτάσεων, καταγράφονται στην Αυστρία (25%), στην Εσθονία (22%) και στη Σουηδία (20%).

Από την άλλη, το μερίδιο της βιολογικής γεωργίας ήταν κάτω του 5% σε οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ, με τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ιρλανδία και τη Μάλτα.

Ανάγκη για αύξηση βιολογικής γεωργίας στην Κύπρο

Την ανάγκη για μείωση της χρήσης γεωργικών φαρμάκων και αύξηση της βιολογικής γεωργίας στην Κύπρο επεσήμαναν οι ομιλητές στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), την Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2022, με θέμα «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο: Ασφαλή Τρόφιμα με Λιγότερα Γεωργικά Φάρμακα».

Ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, αναφέρθηκε στη μεγάλη χρήση γεωργικών φαρμάκων που γίνεται στην Κύπρο και ανέλυσε το υπό διαμόρφωση πενταετές πλάνο του Υπουργείου για μείωση της χρήσης τους.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαία Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, παρουσίασε τη Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και ειδικά τους στόχους για μείωση στη χρήση γεωργικών φαρμάκων και αντιμικροβιακών ουσιών κατά 50% μέχρι το 2030, όπως επίσης και τον στόχο για αύξηση της βιολογικής γεωργίας στο 25% των γεωργικών εκτάσεων.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις επιχειρηματικές ευκαιρίες που δημιουργούνται από την ανάγκη για συμμόρφωση με τους στόχους.

Στην ομιλία της, η Ανώτερη Χημικός στο Γενικό Χημείο του Κράτους, Δρ Δέσπω Λουκά-Χριστοδούλου, παρουσίασε τα αποτελέσματα των επίσημων ελέγχων για την παρουσία υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, τα οποία δείχνουν πως η Κύπρος βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών μελών στις υπερβάσεις των μέγιστων επιτρεπτών ορίων.

Περίπου στα μισά τρόφιμα που αναλύονται ανιχνεύονται υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ενώ πολλά δείγματα χαρακτηρίζονται από πολυφαρμακία.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα