ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυστηροί περιορισμοί κατά των καταχρήσεων στο ΓεΣΥ

16 Οκτωβρίου 2019, 08:41

images

Μεγάλη είναι η ανάγκη για επιβολή περιοριστικών μέτρων σχετικά με τις καταχρήσεις που εντοπίζονται στο σύστημα του ΓεΣΥ.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες οι καταχρήσεις φαίνεται να εκδηλώνονται τόσο από τους παρόχους, όσο και από τους δικαιούχους. 

Ο οργανισμός ασφάλισης υγείας στην προσπάθεια του να ελέγξει τις καταχρήσεις που διαπιστώνονται υιοθετεί πρωτόκολλα και κανονισμούς λειτουργίας με αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων κυρίως στους ιατρούς που παρανομούν. 

Αρκετά περιστατικά καταχρήσεων εντοπίστηκαν στο σύστημα το τελευταίο χρονικό διάστημα και ο οργανισμός ασφάλισης υγείας εφαρμόζει κάποιους περιορισμούς για να ελέγξει την κατάσταση, δήλωσε στο YgeiaWatch o διευθυντής του οργανισμού Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

Κοινό μυστικό χαρακτήρισε τις καταχρήσεις ο κ. Παπακωνσταντίνου, «το ότι θα υπήρχαν καταχρήσεις ήταν αναμενόμενο, και πάντα θα υπάρχουν, όσο υπάρχει ΓεΣΥ», παρατήρησε.

Ο οργανισμός μέσω του λογισμικού εντοπίζει κάποιες περιπτώσεις που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Με βάση τη διαδικασία που εφαρμόζεται, είπε, θα αποστέλλονται επιστολές ζητώντας περισσότερες πληροφορίες και δικαιολογητικά από τον ιατρό για να επιβεβαιωθεί η ορθότητα των απαιτήσεων των ιατρών.

Μέχρι στιγμής, σημείωσε, εξετάστηκε μια από τις περιπτώσεις και διαφάνηκε παρατυπία και αποκόπηκε από τον ιατρό μέρος των απολαβών του.

 «Ο ίδιος ο ιατρός ομολόγησε ότι επρόκειτο για παράτυπη πράξη αφού συνεργαζόταν με μια άλλη ιατρό η οποία ήταν εκτός συστήματος. Το εντοπίσαμε μέσα από το σύστημα, ενημερώσαμε τον ιατρό, παραδέχτηκε ότι όντως έτσι έγιναν τα πράγματα και λήφθηκαν κάποια μέτρα όπως μερική αποκοπή απολαβών», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Σημείωσε ότι «ο τρόπος που προσεγγίζουμε τις καταχρήσεις είναι πολυεπίπεδος αφού εκδίδουμε πρωτόκολλα, κατευθυντήριες γραμμές και κάνουμε στατιστική ανάλυση».

Πρόσθεσε ότι η υπηρεσία κινείται προς εφαρμογή προϋπολογισμών ανά ιδιότητα ώστε να υπάρχει μια πιο πρέπουσα συμπεριφορά και εάν συνεχιστεί το φαινόμενο θα επηρεαστεί και η τιμή μονάδας ενώ θα επιβάλλονται, είπε, και ποινές.

Σχετικά με τις τιμωρίες που επιβάλλονται, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι κυμαίνονται από μια απλή προειδοποίηση μέχρι την επιβολή προστίμου €30 χιλ. ή ακόμη να τερματιστεί η συνεργασία με τον εν λόγω ιατρό.

Επεσήμανε ότι ο νόμος προβλέπει και ποινικές κυρώσεις εάν για παράδειγμα ένας ιατρός παρουσιάσει ψευδή στοιχεία για μεγαλύτερες αποζημιώσεις, τότε το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι τρία χρόνια φυλάκιση και €8 χιλ. πρόστιμο είτε και συνδυαστικά.

Ο νόμος επιτρέπει την προστασία του συστήματος και η σοβαρότητα των ποινών εναπόκειται στον βαθμό του παραπτώματος αφού μπορεί να κυμαίνεται από απλή παρατήρηση και καταβολή προστίμων μέχρι και αποβολή από το σύστημα.

 «Η υπηρεσία μας δεν είναι επαρκώς στελεχωμένη για να ανταποκριθεί σε τέτοιους μεγάλους όγκους και προσπαθούμε να βάζουμε προτεραιότητες στην εξέταση περιπτώσεων κατάχρησης», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Σχετικά με την υποβολή των απαιτήσεων, αυτές, πρόσθεσε, θα ελέγχονται δειγματοληπτικά αλλά και με βάση την ανάλυση ή την καταγγελία από τον ασθενή είτε από άλλον οργανισμό, είτε αυτεπάγγελτα από τον οργανισμό, αν κρίνει κάτι παράτυπο θα ελέγχονται διεξοδικά και συνεχώς.

Σημειώνεται ότι έχουν υιοθετηθεί περιορισμοί για τα φάρμακα από τις 15 Σεπτεμβρίου και από σήμερα ξεκινούν να εφαρμόζονται οι περιορισμοί αναφορικά με την παραπομπή εργαστηριακών εξετάσεων από συγκεκριμένες ειδικότητες, για τις εργαστηριακές εξετάσεις αλλεργιών.

Σχετικά με την εφαρμογή και των υπόλοιπων περιορισμών για τις κλινικές και τις ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε:

 «Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία γιατί θέλουμε να εφαρμόζουμε τους περιορισμούς σε συνεργασία με τον ιατρικό κόσμο που τα αντιμετωπίζει καθημερινά».

Tης Χρυστάλλας Ολυμπίου 

Σχετικά Άρθρα