ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άσθμα: Η πιο συχνή ασθένεια στα παιδιά

14 Μαΐου 2022, 06:00

images

Παρά το γεγονός ότι το άσθμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, τα τελευταία χρόνια φαίνεται να υπάρχει μεγάλη αύξηση της νόσου ανάμεσα στα παιδιά και στους εφήβους, καθώς επίσης είναι από τις πιο συχνές χρόνιες αρρώστιες της παιδικής ηλικίας.

Ο παιδίατρος και Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, Δρ Αδάμος Χατζηπαναγής, αναφέρει ότι το άσθμα είναι η κυριότερη αιτία απουσίας των παιδιών από το σχολείο, ενώ πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άσθμα παγκοσμίως και πολλοί άλλοι έχουν άσθμα, που δεν έγινε κατορθωτή η διάγνωση του.

Ο Δρ Χατζηπαναγή εξηγεί ότι στο άσθμα, οι μύες των αεραγωγών συσπώνται με αποτέλεσμα η διάμετρος τους να μικραίνει (βρογχόσπασμος), δημιουργείται φλεγμονή των αεραγωγών και υπερπαράγεται αρκετή βλέννα που εκκρίνεται μέσα στον αυλό των αεραγωγών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα των πιο πάνω μηχανισμών να στενεύει ο αυλός των αεραγωγών και να δυσκολεύεται η ροή του αέρα μέσα από αυτούς.

Σημειώνει ότι οι συνηθισμένοι παράγοντες που προκαλούν το άσθμα είναι οι ιογενείς λοιμώξεις, ο καπνός, η άσκηση και οι αλλεργίες σε συγκεκριμένες ουσίες (αντιγόνα) του περιβάλλοντος. Τέτοια αντιγόνα είναι η σκόνη, το γρασίδι, τρίχωμα σκύλου ή γάτου κτλ.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Ο κ. Χατζηπαναγή επισημαίνει επίσης τα συμπτώματα του άσθματος ούτως ώστε οι γονείς των παιδιών να τα γνωρίζουν και να προβούν στον γιατρό του παιδιού, σε περίπτωση που παρουσιαστούν.

Συγκεκριμένα, το πιο συχνό σύμπτωμα του άσθματος είναι ο βήχας, ο οποίος μπορεί να είναι ξηρός ή παραγωγικός (με φλέγματα). Ο επαναλαμβανόμενος νυχτερινός βήχας πρέπει να θέτει σε υποψία την διάγνωση τους άσθματος, αφού το άσθμα επιδεινώνεται το βράδυ.

Ακόμη, εάν το άσθμα επιδεινωθεί παρουσιάζεται ο συριγμός (οι γονείς λένε ότι το στήθος του παιδιού σφυρίζει). Σε σοβαρές κρίσεις άσθματος ο άρρωστος παρουσιάζει βάρος στο στήθος και δύσπνοια. Επίσης τα παιδιά με άσθμα μπορεί να παρουσιάζουν συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (πνευμονίες).

«Για αυτό κάθε παιδί με χρόνιο βήχα ή επαναλαμβανόμενα επεισόδια λοιμώξεων του αναπνευστικού, πρέπει να ελέγχεται για άσθμα», τονίζει ο Δρ Χατζηπαναγή.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν και άλλα σημάδια που μπορεί να προειδοποιούν για τον ερχομό μιας κρίσης άσθματος, καθώς κάθε παιδί αντιδρά διαφορετικά σε μία τέτοια κρίση.

Τα σημάδια αυτά αφορούν: ανήσυχο παιδί, ασυνήθιστος ιδρώτας ή ωχρότητα, παρουσιάζει ανήσυχο ύπνο, κακουχία που δεν έχει σχέση με την προηγούμενη δραστηριότητα, εμετό.

Σε περίπτωση μίας πιο σοβαρής κρίσης τα σημάδια που μπορεί να παρουσιάσει το παιδί είναι: τα πτερύγια της μύτης κινούνται συνεχώς, το σημείο πάνω από το στέρνο αρχίζει να πηγαίνει προς τα μέσα κατά την διάρκεια της αναπνοής, το ίδιο συμβαίνει και με το δέρμα μεταξύ των πλευρών του θώρακα, ταχύπνοια (γρήγορες αναπνοές), τα χείλη μπορεί να γίνουν μαύρο-μπλέ.

Αντιμετώπιση και θεραπεία του άσθματος

Όπως αναφέρει ο Δρ Χατζηπαναγή, δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία για το άσθμα. Από την άλλη, στόχος της θεραπείας είναι να μειωθούν σε όσο το δυνατό λιγότερες οι κρίσεις άσθματος και ταυτόχρονα η σοβαρότητα τους.

«Ο έλεγχος του άσθματος που θα έχει το παιδί σας έχει άμεση σχέση και με την σοβαρότητα του άσθματος, όμως μόνιμος στόχος είναι να δώσουμε την ικανότητα στο παιδί να ζει μια φυσιολογική ζωή», αναφέρει ο Δρ Χατζηπαναγή.

Η θεραπεία του άσθματος περιλαμβάνει αποφυγή των παραγόντων που το προκαλούν, φαρμακευτική θεραπεία, απευαισθητοποίηση με ενέσεις - όπου υπάρχει ένδειξη, εκπαίδευση παιδιού και γονέων.

Κάνει επίσης σημαντική αναφορά στην αποφυγή παραγόντων που προκαλούν το άσθμα. Για την γνωστοποίηση αυτών των παραγόντων υπάρχουν εξετάσεις αίματος καθώς επίσης και δερματικά test, αλλά σπάνια βοηθούν στον καθορισμό αυτών των παραγόντων.

«Εσείς οι ίδιοι οι γονείς, με την παρατήρηση, έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να ανακαλύψετε τι είναι αυτό που ενοχλεί το παιδί σας», σημειώνει. Οι κύριοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν κρίση άσθματος είναι: ιογενείς λοιμώξεις, αλλεργιογόνα (σκόνη, τρίχωμα δέρματος γάτας ή σκύλου, γύρης, γρασίδι, φαγητά όπως ψάρι, γάλα, αβγό, γαρίδες, ξηροί καρποί, κλπ.), καπνός, αρώματα, spray, άσκηση, ο κρύος αέρας και η αλλαγή του καιρού.

Τρόποι για αποφυγή μικροοργανισμών

Ο Δρ Χατζηπαναγή συμβουλεύει τους γονείς να εφαρμόσουν τους παρακάτω τρόπους ούτως ώστε να αποφύγουν τους μικροοργανισμούς που ενδέχεται να επηρεάσουν το παιδί όπως η σκόνη, η γύρη, η μούχλα, και άλλες ουσίες.

Συγκεκριμένα, προτείνει, να καλύψετε το μαξιλάρι και το στρώμα του παιδιού με ειδικά ρούχα που δεν διαπερνιούνται από τα ακάρεα, να πλένετε τα σεντόνια και τις κουβέρτες σε ψηλή θερμοκρασία (>50 βαθμούς κελσίου), μια φορά τη βδομάδα, να αποφύγετε όσο το δυνατό τα χαλιά γιατί αυτά μαζεύουν σκόνη, να μην έχετε στο δωμάτιο του παιδιού χνουδωτά παιχνίδια, να πλένετε τακτικά τις κουρτίνες του σπιτιού, να σκουπίζετε το σπίτι τακτικά και αν είναι δυνατό να χρησιμοποιείτε ειδική σκούπα που δεσμεύει τα ακάρεα.

Προσθέτει ακόμη, να αποφύγετε τα μηχανήματα που παράγουν υγρασία, να αερίζετε τακτικά το μπάνιο και γενικά τα σκοτεινά δωμάτια, να μπορείτε να χρησιμοποιείτε air-conditions γιατί φιλτράρουν τον αέρα και διατηρούν ορθή υγρασία, όχι χαλιά και χαρτί τοίχου στο μπάνιο, να κρατάτε όσο το δυνατό τα παράθυρα κλειστά στις περιόδους ανθοφορίας.

Ακόμη, συστήνει την αποφυγή καπνίσματος, να αποφεύγετε να ανάβετε τζάκι με ξύλα, την αποφυγή έντονων μυρωδιών, όπως μπογιές, αρώματα, υγρά καθαρισμού κτλ., την αποφυγή τριχώματος ζώων.

Σημειώνει ότι αν έχετε κάποιο ζώο και προκαλεί έντονο πρόβλημα στο παιδί τότε σκεφτείτε να βρείτε άλλη κατοικία για το ζώο και αν έχετε ζώο και θέλετε οπωσδήποτε να το κρατήσετε τότε να το κάνετε μπάνιο τουλάχιστο μια φορά την βδομάδα και αν είναι δυνατό κρατήστε το στην αυλή του σπιτιού.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα