ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ασφαλέστερα όρια έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία

10 Ιουνίου 2022, 06:00

images

Πρόταση νόμου που αφορά τη νομοθετική θέσπιση ασφαλέστερων εθνικών ορίων έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ασύρματης κινητής τηλεφωνίας με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, κατατέθηκε χθες στη βουλή.

Ειδικότερα, με την υπό αναφορά πρόταση νόμου τα όρια έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία θα τίθενται σε επίπεδα ίσα με ένα εκατοστό (1/100) των ορίων που υιοθετεί η Σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί της Θέσπισης Ασφαλών για την Υγεία Εθνικών Ορίων Έκθεσης σε Ηλεκτρομαγνητικά πεδία Νόμος του 2022.

Ακόμη, όπως αναφέρεται, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υφυπουργείου αρμόδιας αρχής Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής θα διαβιβάζει στην αρμόδια αρχή τις μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας τις ηλεκτρομαγνητικής τις οποίες διεξάγει δυνάμει των διατάξεων του περί Ραδιοεπικοινωνιών Νόμου και των εκδιδόμενων δυνάμει αυτού Κανονισμών, με σκοπό την αξιολόγηση της έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Επίσης, η αρμόδια αρχή διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τα εθνικά όρια έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία και προωθεί μέτρα ενημέρωσης του κοινού για τις  επιπτώσεις από τη χρόνια έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Σχετικά με τα αδικήματα και ποινές, το πρόσωπο το οποίο παραβαίνει τα εθνικά όρια έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, ως αυτά προβλέπονται στο άρθρο 3, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις είκοσι χιλιάδες ευρώ (€20.000) ή σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) χρόνια ή και στις δύο αυτές ποινές.

Προστίθεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να εκδίδει Κανονισμούς για τον καθορισμό κάθε θέματος το οποίο χρήζει ή είναι δεκτικό καθορισμού και γενικά για την καλύτερη εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Νόμου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ραγδαία εξέλιξη των ασύρματων επικοινωνιών έχει συνδυαστεί με αυξημένη ανησυχία σε σχέση με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου.

Επιπρόσθετα, παρόμοια πρακτική έχουν ακολουθήσει και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ιταλία, αλλά και χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελβετία, η Κίνα, η Ρωσία και άλλες, βασιζόμενες στην αρχή της προφύλαξης και της συνετής αποφυγής.

Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων 3 KHz-300 MHz ως δυνητικά καρκινογόνα για τον άνθρωπο καθώς επίσης το Ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρεται στην ανάγκη αναθεώρησης των ασφαλών ορίων εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και στην εφαρμογή της αρχής της προφύλαξης και συνετούς πρόληψης.

 Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα