ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αρμοδιότητα των κρατών η μείωση μη αναγκαίων καισαρικών τομών

26 Ιουλίου 2022, 06:00

images

Αρμοδιότητα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί η μείωση των μη αναγκαίων καισαρικών τομών, αναφέρει η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

Σε απάντηση της σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη για τα υψηλά ποσοστά καισαρικών τομών στην Κύπρο, η κ. Κυριακίδου αναφέρει ότι η Επιτροπή έχει δεσμευτεί για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και των ειδικών στόχων τους.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, ανάμεσα στους στόχους αυτούς περιλαμβάνεται και η διασφάλιση της καλής υγείας, η προώθηση της ευημερίας για όλους, σε όλες τις ηλικίες, διασφαλίζοντας την καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγειονομικής περίθαλψης, μεταξύ άλλων για τον οικογενειακό προγραμματισμό, την ενημέρωση και την εκπαίδευση, και την ενσωμάτωση της αναπαραγωγικής υγείας στις εθνικές στρατηγικές και τα προγράμματα.

Η κ. Κυριακίδου υπογραμμίζει ότι είναι ενήμερη για τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σχετικά με τις μη κλινικές παρεμβάσεις για τη μείωση των μη αναγκαίων καισαρικών τομών, αλλά ο καθορισμός της πολιτικής για την υγεία, η οργάνωση και η παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και ιατρικής περίθαλψης αποτελούν αρμοδιότητα των κρατών μελών. 

Αναφερόμενη στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Υγείας, σημείωσε ότι αυτές συμπληρώνουν τις εθνικές πολιτικές, ενθαρρύνουν τη συνεργασία, στηρίζουν τα κράτη μέλη στην εφαρμογή των πολιτικών τους για την υγεία και διευκολύνουν τις ανταλλαγές ορθών πρακτικών, ιδίως μέσω της συντονιστικής ομάδας για την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη των νόσων και τη διαχείριση των μη μεταδοτικών νοσημάτων.

Σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία για τις καισαρικές τομές, δήλωσε ότι η Επιτροπή διαβιβάζει αυτά τα στοιχεία τα οποία συλλέγονται από τα κράτη μέλη σε εθελοντική βάση. «Δεν υπάρχει ορισμός των αναίτιων καισαρικών τομών. Η στατιστική κάλυψη του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης (ιδιωτικά/δημόσια νοσοκομεία) διαφέρει μεταξύ των χωρών και η σύγκριση πρέπει να γίνεται με προσοχή, λαμβανομένων υπόψη των υποκείμενων πηγών που προσδιορίζονται στις επεξηγηματικές σημειώσεις που συνοδεύουν το ευρωπαϊκό σύνολο δεδομένων», συμπληρώνει.

Ακόμη, προκειμένου να αυξηθούν η κάλυψη και η πληρότητα των δεδομένων, η κ. Κυριακίδου προτίθεται να εκδώσει εκτελεστικό κανονισμό σχετικά με τις στατιστικές για την υγεία, στον οποίο θα περιλαμβάνεται η κάλυψη χειρουργικών διαδικασιών, όπως οι καισαρικές τομές, ο οποίος θα εναρμονιστεί από το 2023.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα