ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αργεί ο ηλεκτρονικός φάκελος των ασθενών

07 Νοεμβρίου 2023, 15:14

images

Αργεί η εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου των ασθενών καθώς η συλλογή των δεδομένων που απαιτούνται για τη λειτουργία του, δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2024.

Το μέλος της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας Μάριος Καραϊσκάκης, ανέφερε στη μεσημβρινή εκπομπή του Αντένα ότι «είμαστε σε διαβούλευση με τις επιστημονικές εταιρείες για να κάνουμε αυτό που ονομάζουμε εκτεταμένο σύνολο δεδομένων, δηλαδή να έχουμε ακριβώς τα δεδομένα που χρειάζεται η κάθε ειδικότητα για να έχουμε μέσα στο φάκελο του ασθενή».

Η συλλογή των δεδομένων, πρόσθεσε, δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το 2024, ταυτόχρονα όμως, ανέφερε, μέσα στη διαδικασία που άρχισε θα συνεχίσει η παραγωγή και θα προστίθενται κομμάτια του φακέλου.

«Τέλος του 2024, αναμένεται να ολοκληρωθεί η συλλογή των δεδομένων, εάν δεν έχουμε κάποια εμπόδια θα είναι στημένο το σύστημα μέχρι τότε», σημείωσε.

«Σαν Κύπρος είμαστε πολύ προχωρημένοι στο θέμα αυτό, είναι ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα που έχουμε να παρουσιάσουμε μέσα στην επόμενη δεκαετία», τόνισε.

Αναφερόμενος στο ηλεκτρονικό φάκελο ασθενών, ανέφερε ότι ο κάθε γιατρός θα μπορεί να βλέπει ανά πάσα στιγμή το ιστορικό του ασθενούς με λεπτομέρεια, ό,τι αφορά τον ασθενή, κωδικοποιημένα σημειώνοντας ότι «θα κερδίσουμε τεράστια οφέλη».

Σημείωσε ότι οφέλη θα έχουν τόσο οι ασθενείς, οι γιατροί αλλά και το ίδιο το σύστημα υγείας καθώς ο χρόνος για την εξέταση του κάθε ασθενή, θα μειωθεί

Ο ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος του ασθενούς είναι ένας ψηφιακά αποθηκευμένος φάκελος με σκοπό να υποστηριχτεί η φροντίδα υγείας του ατόμου εφ’ όρου ζωής, προωθεί την έρευνα και την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και βοηθά στην πρόσβαση και στο διαμοιρασμό πληροφοριών στους επαγγελματίες υγείας με φιλικό τρόπο καθώς ελέγχεται και η ασφάλεια των δεδομένων.

Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο του 2022, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) και η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας (ΕΑΗΥ) υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενών.

Τα δεδομένα θα ξεκινούν από τη μέρα της σύλληψης, δηλαδή 9 μήνες πριν τη γέννηση του πολίτη και θα καταγράφονται μέχρι και το θάνατο του.

Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας θα γίνεται ανεξάρτητα εάν οι παροχείς υγείας είναι μέσα στο ΓεΣΥ. Θα υπάρχει συνεργασία με όλα τα χημεία και τους γιατρούς όπου γίνεται ιατρική πράξη. Όλοι οι πάροχοι θα είναι συνδεδεμένοι μέσω της κυβερνητικής πύλης ‘Αριάδνης’ από την οποία θα εφαρμοστεί.

Πέραν από το φάκελο έχει γίνει και μία υποκατηγορία η οποία ονομάζεται ‘patient summary’ που είναι μία περιληπτική κατάσταση του ασθενή ούτως ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για διασυνοριακή ιατρική περίθαλψη.

Εάν ένας Κύπριος πολίτης μεταβεί από την Κύπρο σε μία άλλη χώρα της ΕΕ, τότε θα μπορεί ο παροχέας υγείας από άλλη χώρα της ΕΕ να έχει πρόσβαση στα στοιχεία του ασθενή ενώ ο ασθενής δεν θα χρειάζεται να έχει μαζί του τους φακέλους για την υγεία του.


Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα