ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αποζημιώσεις, κρεβατάκια και ομπρέλες ζητούν οι κοινότητες Ακάμα

31 Ιουλίου 2023, 07:59

images

Την τοποθέτηση ομπρελών και κρεβατιών στον ανατολικό κόλπο της Λάρας και τη διαχείριση του αναψυκτηρίου στον κόλπο της Λάρας, ζητά η κοινότητα Ίννιας από τους υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας, ως αντιστάθμισμα για την απώλεια χρήσης γης που εμπίπτει στο τοπικό σχέδιο Ακάμα.

Μεταξύ άλλων, αξιώνει επίσης, την παραχώρηση αποζημιώσεων προς τους ιδιοκτήτες των πρώην τουριστικών και παραθεριστικών ζωνών Natura και Περίκλειστων.

Αποζημιώσεις μέσω της δημιουργίας ενός πράσινου ταμείου στο οποίο θα διοχετεύονται εισοδήματα από τη διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Ακάμα, δωρεές από μεγάλους οργανισμούς και πολεοδομικές ρυθμίσεις, ζητούν επίσης, με επιστολή που απέστειλαν από κοινού στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κοινότητα Νέου Χωρίου και ο σύνδεσμος ιδιοκτητών γης Ακάμα.

Έντεκα αντισταθμιστικά θέτει επί τάπητος η Ίννια

Σύμφωνα με έγγραφο που εξασφάλισε η StockWatch, το οποίο έχει αποσταλεί προς τους υπουργούς Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου και Γεωργίας Πέτρο Ξενοφώντος, ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ίννιας Γιάγκος Τσίβικος, παραθέτει έντεκα αιτήματα και εκφράζει την ελπίδα να ληφθούν υπόψη και να μην αγνοηθούν, «όπως έγινε με το τοπικό σχέδιο Ακάμα», σημειώνει.

Στις εισηγήσεις της κοινότητας Ίννιας περιλαμβάνεται αίτημα όπως δοθεί η διαχείριση της Αλυκής της Λάρας και των Βράχων Αναρριχήσεων της Αλικούς και Γερακόπετρας στην κοινότητα.

Ζητείται επίσης, η δημιουργία έργων με άμεση υλοποίηση που θα δώσουν θέσεις εργασίας στους νέους ώστε να μείνουν στις κοινότητες, αλλά και περισσότερα και πρακτικά μέτρα στήριξης των νέων όσον αφορά τη στέγαση.

Η επιστολή περιλαμβάνει αίτημα για την εργοδότηση νέων από τις κοινότητες, σε υπηρεσίες όπως Υγειονομείο, Δασονομείο, ΣΥΟΠ σε στρατόπεδα της περιοχής και στο Τμήμα Αλιείας.

Ζητείται επίσης, οικονομική βοήθεια για την αποκατάσταση και αναστύλωση των πολλών στιγαδιών της κοινότητας Ίννιας και ανάληψη λειτουργικών εξόδων για τα Μουσεία των κοινοτήτων, από το κράτος.

Στη λίστα των αντισταθμιστικών που ζητά η Ίννια, εντάσσεται ακόμα, η μεταφορά νερού στη χαμηλή περιοχή της Λάρας από το φράγμα Πέγειας και η αύξηση της επιδότησης από τον ΚΟΑΠ για τις γεωργικές καλλιέργειες.

Τα αιτήματα ιδιοκτητών γης και Νέου Χωρίου

Στο έγγραφο με τα αιτήματα της κοινότητας Νέου Χωρίου και των ιδιοκτητών γης Ακάμα, το οποίο επίσης εξασφάλισε η StockWatch, απευθύνεται έκκληση όπως εισακουστούν και υλοποιηθούν άμεσα από την κυβέρνηση τα αιτήματα, ώστε οι κοινότητες Ακάμα μετά από 35 χρόνια να «βγουν από τον αναπνευστήρα» και να μπορέσουν σε πλαίσιο αειφορίας και προστασίας του Περιβάλλοντος να αναπτυχθούν με υποδομές που θα δώσουν θέσεις εργασίας και προοπτική στους κατοίκους και ειδικά τούς νέους της περιοχής.

Στα μέτρα που ζητούν είναι όπως κυβέρνηση και αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, προχωρήσουν άμεσα στη ρυμοτομία και τη σχεδίαση οδικού δικτύου και κατασκευή του με έξοδα της κυβέρνησης, σε όλες τις οικιστικές, παραθεριστικές και τουριστικές ζώνες με βάση το νέο τοπικό σχέδιο, για να υπάρξει άμεσα η σωστή υποδομή και να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν και να αναπτύξουν τα τεμάχια τους.

Ζητούν επίσης, όπως τα τεμάχια γης επηρεαζόμενων ιδιοκτητών τα όποια ήταν ενταγμένα σε τουριστικές ζώνες (57,5%) και έχουν ενταχθεί σε ζώνες προστασίας της φύσης με μηδενικούς συντελεστές ανάπτυξης από το 1989 και παραμένουν με μηδενικούς συντελεστές δόμησης και στο νέο τοπικό σχέδιο, να αποζημιωθούν με βάση το άρθρο 23 του Συντάγματος, ή να ανταλλαχθούν με χαλίτικα τεμάχια με βάση την αξία του 1989 συν τόκο και τιμάριθμο.

Σημειώνουν ακόμα, ότι στο Νέο Χωρίο υπήρχε κτηνοτροφική ζώνη η οποία με βάση το νέο τοπικό σχέδιο καταργήθηκε και οι υφιστάμενες κτηνοτροφικές μονάδες είναι σήμερα εκτεθειμένες, όπως υποστηρίζεται.

«Θέση μας είναι στον υφιστάμενο χώρο των κτηνοτροφικών μονάδων να δοθεί κτηνοτροφική ζώνη περιορισμένη στα τεμάχια των υφιστάμενων κτηνοτρόφων», σημειώνεται στην επιστολή.

Εισηγούνται επίσης, τη δημιουργία Αναπτυξιακής Εταιρείας με τη συμμετοχή των κοινοτήτων Ακάμα και του ιδιωτικού τομέα και τη δημιουργία του θεσμού του Επιτρόπου για τις κοινότητες Ακάμα και του Εθνικού Δασικού Πάρκου, καθώς και της περιοχής Πόλης και του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς.

Τα βρήκαν σε 15 σημεία

Τα αιτήματα των κοινοτήτων, παρουσιάστηκαν κατά τη σύσκεψη αρμοδίων με τους κοινοτάρχες της περιοχής Ακάμα, την περασμένη Παρασκευή, σχετικά με την πρώτη κατηγορία των αντισταθμιστικών μέτρων προς τους κατοίκους των κοινοτήτων που έχουν απωλέσει τα αναπτυξιακά δικαιώματα τους.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος, δήλωσε στη StockWatch ότι «έχει οριστεί νέα συνάντηση προς το τέλος Αυγούστου, ώστε να διαμορφωθεί το τελικό πλαίσιο το οποίο θα περιλαμβάνει και κάποιες από τις εισηγήσεις που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων και το οποίο θα εξαγγελθεί μαζί με την εφαρμογή του τοπικού σχεδίου Ακάμα την 1η Σεπτεμβρίου 2023».

Διευκρίνισε ότι η ομάδα εργασίας ανέλαβε να επεξεργαστεί και να κωδικοποιήσει τις εισηγήσεις που κατέθεσαν η κοινότητα Ίννιας και η κοινότητα Νέου Χωρίου, ώστε σε νέα συνάντηση εντός του Αυγούστου να τεθούν οι τελευταίες πινελιές εκεί και όπου χρειάζεται. 

Από τις κοινότητες ζητήθηκε να καταθέσουν ένα κατάλογο με τα έργα υποδομής που επιθυμούν να προωθήσουν η κάθε κοινότητα ξεχωριστά, ώστε τα απαιτούμενα κονδύλια να συμπεριληφθούν μέσα στον προϋπολογισμό του 2023- 2024.

Ο κοινοτάρχης Ίννιας Γιάγκος Τσίβικος, ανέφερε στη StockWatch ότι «υπήρξε συμφωνία σε περίπου 15 μέτρα τα οποία μπορούν να εξαγγελθούν άμεσα».

Της Ηρώς Ευθυμίου

Επισυνάπτονται οι επιστολές με τα αιτήματα των κοινοτήτων.

July31_2023_NEOΧΩΡΙΟ.pdfJuly31_2023_INNIA.doc

Σχετικά Άρθρα