ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αποσυμφόρηση ΤΑΕΠ μέσω «fast track»

14 Ιουλίου 2023, 06:00

images

Η προσπάθεια του ΟΚΥπΥ να μειώσει το χρόνο αναμονής και παραμονής των ασθενών  στα τμήματα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών (ΤΑΕΠ) και να πετύχει την αποσυμφόρηση, μέσω της ταχείας εξυπηρέτησης (fast track) και της λειτουργίας του ΤΑΕΠ παίδων , φαίνεται ότι αποδίδει και έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ , Χαράλαμπος Χαριλάου σε δηλώσεις  στο YgeiaWatch ανέφερε ότι  «σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έχουμε, φαίνεται ότι περίπου το 25-30% των ασθενών που επισκέπτονται το ΤΑΕΠ είναι μη επείγοντα περιστατικά ,άρα επιβεβαιωνόμαστε σε αυτά που λέγαμε προηγουμένως ,ότι δηλαδή έχουμε αρκετά περιστατικά τα οποία δεν έπρεπε να καταλήγουν στα ΤΑΕΠ , αλλά έπρεπε να πηγαίνουν στους προσωπικούς τους γιατρούς ή στα εφημερεύοντα ιατρεία. Μέσω του fast track  πετυχαίνεται η αποσυμφόρηση του ΤΑΕΠ και μειώνεται ο χρόνος αναμονής των ασθενών ,με όλα τα συνεπακόλουθα».

Πώς λειτουργεί το fast track 

Με την προσέλευση ενός ασθενή στο Τμήμα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών τυγχάνει διαλογής από εξιδεικευμένο νοσηλευτή ο οποίος τον κατηγοριοποιεί  βάση της κατάστασης του. Στις περιπτώσεις που κρίνεται ότι το περιστατικό δεν είναι επείγον, δηλαδή δεν απειλείται η ζωή του και κατά κύριο λόγο θα έπρεπε να τύχει εξέτασης από τον προσωπικό του γιατρό ή από τα εφημερεύοντα ιατρεία, τον παραπέμπει στο ιατρείο ταχείας εξυπηρέτησης (fast track), όπου εκεί τυγχάνει της απαραίτητης εξέτασης.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας εφαρμόζεται σε 24ωρη βάση και στόχος είναι να εφαρμοστεί σε όλα τα νοσοκομεία.

Ομαλή λειτουργία του ΤΑΕΠ παίδων 

Όσον αφορά το ΤΑΕΠ παίδων είναι ένας νέος θεσμός , ο οποίος έχει λειτουργήσει στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Στην παρούσα φάση στελεχώνεται από έξι παιδιάτρους ενώ σύντομα θα προσληφθούν ακόμα δυο και επιπρόσθετα διαθέτει όλο το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες του.

«Βλέπουμε ότι από τη πρώτη μέρα της λειτουργίας του μέχρι σήμερα έχει διαφανεί ότι έχει αυξηθεί η επισκεψιμότητα στο τμήμα αυτό και έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί ο αριθμός των παιδιών που επισκέπτονται το συγκεκριμένο τμήμα ανά 24ωρο . Βλέπουμε γύρω στα 25-30 παιδιά αυτό το διάστημα την ημέρα και αναμένεται ότι τους καλοκαιρινούς μήνες, ο αριθμός αυτός πιθανόν να αυξηθεί», αναφέρει ο κύριος Χαριλάου.

Πρόσφατα η Υπ. Υγείας Πόπη Κανάρη, έδωσε διαβεβαιώσεις ότι οι βελτιωτικές κινήσεις που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, για την αποσυμφόρηση των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, εξηγώντας ότι ειδικός εμπειρογνώμονας από το εξωτερικό, που κλήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο, εισηγήθηκε επιπλέον βελτιώσεις, οι οποίες σύμφωνα με την ίδια θα δρομολογηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Καλύπτονται κενά στελέχωσης 

Πέραν της αποσυμφόρησης των ΤΑΕΠ, στα άμεσα σχέδια του οργανισμού, είναι και η εφαρμογή κλινικών κατευθυντηρίων οδηγιών και πρωτοκόλλων και επιπρόσθετα η ενίσχυση των κλινικών εργαστηρίων και του ακτινοδιαγνωστικού τμήματος για γρήγορη διεκπεραίωση και οργάνωση των εξετάσεων.

«H περεταίρω στελέχωση με ιατρικό προσωπικό  έχει προχωρήσει , με επιπλέον  προσλήψεις που αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα  το επόμενο διάστημα», προσθέτει ο κ. Χαριλάου.

Όσον αφορά τις συνολικές  ανάγκες των νοσηλευτών πέραν από τους 444 που έχουν προσληφθεί τα τελευταία  δυο χρόνια ,ο οργανισμός  το 2023 προχώρησε στην πρόσληψη περίπου 40 επιπλέον νοσηλευτών.

Τέλος έχει μπει στην διαδικασία για να προσλάβει άλλους 25 νοσηλευτές μετά από συμφωνία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη



Σχετικά Άρθρα