ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αποσυμφόρηση ΤΑΕΠ Λευκωσίας έφερε το Fast Track

05 September 2023, 11:45

images

Στην εφαρμογή του θεσμού Fast Track, δηλαδή τη διεκπεραίωση των περιστατικών ελαφράς βαρύτητας, από ιατρό του τμήματος, προχώρησε από τον Ιούνιο του 2023 ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Στόχος του συγκεκριμένου θεσμού είναι η καλύτερη λειτουργία, η αποσυμφόρηση και η μείωση του χρόνου αναμονής και παραμονής των ασθενών στα τμήματα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών (ΤΑΕΠ).

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Δρ. Σάββα Σάββα, στην αποσυμφόρηση  του ΤΑΕΠ συνέβαλε και η δημιουργία του ΤΑΕΠ Παίδων, θεσμός ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία το Φεβρουάριο 2023.

Το τμήμα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και παρέχει τις υπηρεσίες του στους πολίτες για θέματα επείγουσας φύσεως, εξυπηρετώντας περίπου 65.000 με 70.000 ασθενείς ετησίως.

ΤΑΕΠ Παίδων και Κέντρο Τραύματος

Από το Φεβρουάριο του 2023, ξεκίνησε η λειτουργία του ΤΑΕΠ  Παίδων, το οποίο στην παρούσα φάση στελεχώνεται από 7 ιατρούς με ειδικότητα στην Παιδιατρική, και έχει εξυπηρετήσει μέχρι σήμερα πέραν των 4.000 παιδιών.

Όπως επισημαίνει ο Δρ. Σάββα, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΤΑΕΠ, υποστηρίζει και το Κέντρο Τραύματος του ΓΝ Λευκωσίας, το οποίο λειτούργησε στις αρχές του τρέχοντος έτους.

«Η λειτουργία της ομάδας τραύματος, η οποία αποτελεί και την μοναδική στην Κύπρο, έχει συμβάλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση τραυματιών με πολύ θετικά αποτελέσματα στη βάση πρωτοκόλλων και διαδικασιών», προσθέτει.

Κλίνες και Εξοπλισμός

Το ΤΑΕΠ διαθέτει συνολικά 21 κλίνες εκ των οποίων οι 3 είναι ειδικά διαρρυθμισμένες και διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για αντιμετώπιση βαρύτατων περιστατικών. Τα περιστατικά που χειρίζεται το τμήμα περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα που στην πλειοψηφία τους είναι τραύματα, καρδιολογικά περιστατικά, πνευμονολογικά περιστατικά, λοιμώξεις και παιδιατρικά περιστατικά.

Συνεργασία με ειδικούς και άλλα τμήματα

Το τμήμα, το οποίο λειτουργεί εντός του νοσοκομείου, συνεργάζεται με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, όπως επίσης και με τα εργαστήρια και τα απεικονιστικά τμήματα του Νοσοκομείου.

Παρά την αυξημένη πίεση που αντιμετωπίζει καθημερινά, το προσωπικό του τμήματος προσπαθεί πάντοτε να παρέχει τάχιστη και βέλτιστη αντιμετώπιση των περιστατικών που καταφθάνουν στο τμήμα, στοχεύοντας στη διαφύλαξη της υγείας όλων των πολιτών αδιακρίτως.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό εκπαιδεύεται συνεχώς σε θέματα διαλογής των ασθενών, ούτως ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα όσοι αντιμετωπίζουν απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

Σχετικά Άρθρα