ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αποκαθίσταται αδικία για τους ασθενείς- Σειρά πήρε ο Συνήγορος Ασθενή

14 Μαρτίου 2024, 06:00

images

Ικανοποίηση για την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του σχεδίου κάλυψης των μη ιατρικών εξόδων των ασθενών και των συνοδών τους, εκφράζει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ).

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, θα καλύπτεται το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων για τους ασθενείς και έναν συνοδό τους, όπως και το κόστος διαμονής και διατροφής, κατά την περίοδο της παραμονής τους στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα μέσω του σχεδίου, θα καλύπτεται η επιχορήγηση αεροπορικών εισιτηρίων και διαμονής/διατροφής συνοδού νοουμένου ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα της οικογένειας του ασθενή ή του ίδιου του ασθενή στην περίπτωση ατόμου χωρίς εξαρτώμενα, δεν ξεπερνά τις €100.000.

Σε περιπτώσεις όπου ο ασθενής είναι εξαρτώμενο τέκνο, η επιχορήγηση αεροπορικών εισιτηρίων και διαμονής/διατροφής συνοδού καλύπτονται, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων.

Το σχέδιο τίθεται σε ισχύ την Τρίτη, 19 Μαρτίου, ενώ το κόστος του θα είναι της τάξης των €4,5 εκατ. περίπου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το κόστος αυτό έχει υπολογιστεί με βάση τον μέσο όρο ασθενών που μεταβαίνουν στο εξωτερικό ετησίως.

Κλείνει επιτέλους το θέμα

«Πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, το οποίο κλείνει επιτέλους μετά από πολλά χρόνια και πολλές διεκδικήσεις και προσπάθειες της Ομοσπονδίας αλλά και άλλων εμπλεκόμενων μερών», ανέφερε σε δηλώσεις στο YgeiaWatch, ο γενικός γραμματέας της ΟΣΑΚ, Μάριος Χαραλαμπίδης.

«Φτάσαμε επιτέλους στο σημείο να αποκατασταθεί αυτή η μεγάλη αδικία. Πολλές φορές επαναλάβαμε όλα αυτά τα χρόνια, από τη στιγμή που το ίδιο το κράτος εγκρίνει έναν ασθενή να μεταβεί στο εξωτερικό για εξιδεικευμένη θεραπεία την οποία δεν μπορεί να του παρέχει στη χώρα του, τότε είναι υποχρέωση του να καλύψει και τα άλλα λογικά παρεμφερή έξοδα», τονίζει ο κ. Χαραλαμπίδης.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το κράτος κάλυπτε μόνο τα ιατρικά έξοδα του ασθενούς που μετέβαινε στο εξωτερικό για θεραπεία ενώ την αδυναμία της πολιτείας διαχρονικά να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες κάλυπταν μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί μέσα από την οικονομική βοήθεια που προσέφεραν σε αυτές τις οικογένειες.

Σχολιάζοντας τα όσα ανακοινώθηκαν από πλευράς Υπουργείου Υγείας, ο γραμματέας της ΟΣΑΚ, εξήγησε ότι είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι δεν έχει τεθεί κανένα εισοδηματικό κριτήριο της οικογένειας σε ότι αφορά τους ανήλικους ασθενείς.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαραλαμπίδης, το σχέδιο αποτελεί κομμάτι του ευρύτερου τομέα της υγείας αλλά παράλληλα αγγίζει και το ευρύτερο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και της πρόνοιας.

Ώρα για τον Συνήγορο του Ασθενή

Μετά το σχέδιο επιδότησης των μη ιατρικών εξόδων των ασθενών και των συνοδών, σειρά για υλοποίηση έχει πάρει παράλληλα και η τροποποίηση του νόμου για τα δικαιώματα των ασθενών όπου περιλαμβάνεται και ο θεσμός του συνηγόρου του ασθενή.

Όπως εξήγγειλε πριν από μερικές μέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, «έχει γίνει προετοιμασία και πολύ σύντομα θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο».

Όπως ανέφερε ο κ. Χαραλαμπίδης, αν όλα προχωρήσουν όπως προγραμματίζονται, πολύ πιθανόν εντός Απριλίου το νομοσχέδιο να ολοκληρωθεί και να προωθηθεί στη Βουλή.

«Πρόκειται για τον θεματοφύλακα των δικαιωμάτων των ασθενών. Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό νομοσχέδιο αφού θα θεσμοθετήσει και θα συμπληρώσει ένα μεγάλο κενό που υπήρχε αναφορικά με τα δικαιώματα των ασθενών», εξήγησε.

Μεταξύ άλλων, ο Συνήγορος του Ασθενή θα έχει την εξουσία να παρακολουθεί και να συντονίζει τις εργασίες και ενέργειες των παροχέων υπηρεσιών υγείας που αφορούν ή επηρεάζουν τα δικαιώματα των ασθενών.

Παράλληλα, θα παρακολουθεί την εφαρμογή πολιτικών και μέτρων που προωθούν οι παροχείς υπηρεσιών υγείας αναφορικά με τα δικαιώματα των ασθενών και υποβάλλει προτάσεις και εισηγήσεις προς οποιονδήποτε αρμόδιο φορέα για την προώθηση και εφαρμογή μέτρων πολιτικής στον τομέα των δικαιωμάτων τους.

Στις εξουσίες του Συνηγόρου συμπεριλαμβάνεται η αυτεπάγγελτη εξέταση και ετοιμασία εκθέσεων με απόψεις, εισηγήσεις και προτάσεις για την κατάσταση των δικαιωμάτων των ασθενών.

Επιπλέον, εγκρίνει τις πολιτικές όλων των παροχέων υπηρεσιών υγείας αναφορικά με τα δικαιώματα των ασθενών και ελέγχει τη συμμόρφωση όλων των παροχέων υπηρεσιών υγείας με τις πρόνοιες του νόμου. Υποβάλλει εκθέσεις για τα νοσηλευτήρια, ανά διετία, με διαπιστώσεις, εισηγήσεις και συστάσεις, με αιτιολογημένη αξιολόγηση.

Εκτός από τον Συνήγορο του Ασθενή, στο Υπουργείο Υγείας εκκρεμούν και άλλα νομοσχέδια, ανέφερε ο κ. Χαραλαμπίδης, εξηγώντας ότι η μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας δεν έχει ολοκληρωθεί και ότι «λείπουν αρκετά κομμάτια από το παζλ».

«Η ΟΣΑΚ θα παρακολουθεί την πορεία εξέλιξης και θα παρεμβαίνει όπου χρειάζεται «ασκώντας την ανάλογη πίεση» πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, εκκρεμούν νομοσχέδια για τη λειτουργία των κέντρων αποκατάστασης, των ακτινοδιαγνωστικών κέντρων, των νοσοκομείων, των κέντρων ανακουφιστικής φροντίδας και των κλινικών εργαστηρίων ενώ παράλληλα εκκρεμεί η ίδρυση της ανεξάρτητης Αρχής που θα διαχειρίζεται τα ασθενοφόρα, η προετοιμασία για τη λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης και η ίδρυση της Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής, και άλλα.

«Όλες αυτές ο εκκρεμότητες χρειάζεται να τροχοδρομηθούν άμεσα για να ολοκληρωθεί το κομμάτι της μεταρρύθμισης», υπογράμμισε.

Τέλος, μεγάλο κομμάτι της μεταρρύθμισης αποτελεί και το θέμα των Πανεπιστημιακών κλινικών, επισημαίνει ο κ. Χαραλαμπίδης εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρόθεση του Υπουργού Υγείας αλλά του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας να προχωρήσουν αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα