ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε εφαρμογή από 19 Μαρτίου το σχέδιο επιδότησης ασθενών και συνοδών

13 Μαρτίου 2024, 11:21

images

Την έγκριση του σχεδίου επιδότησης των εξόδων μετάβασης, διαμονής και διατροφής για τους ασθενείς και τους συνοδούς ασθενών στο εξωτερικό από το Υπουργικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Υπ. Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός.

Όπως δήλωσε ο κ.  Δαμιανός, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η κάλυψη των εξόδων αφορά όλη τη διάρκεια της παραμονής του ασθενούς στο εξωτερικό.

Η κάλυψη των εξόδων αφορά τον ίδιο τον ασθενή αλλά και ένα συνοδό.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο περιλαμβάνει την κάλυψη των εξόδων μετάβασης του ασθενή και ενός συνοδού , το κόστος διαμονής και διατροφής των συνοδών και το κόστος διαμονής και διατροφής του ασθενή, αν είναι εξωτερικός ασθενής.

Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανού, όταν ο ασθενής είναι ανήλικος δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια στην κάλυψη των εξόδων.

Όταν ο ασθενής είναι ενήλικας και θα τον συνοδεύσει συνοδός, θα υπάρχουν κάποια εισοδηματικά κριτήρια.  

Σύγκεκριμένα η επιχορήγηση αεροπορικών εισιτηρίων και διαμονής/διατροφής συνοδού καλύπτεται νοουμένου ότι κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται του έτους κατά το οποίο ο ασθενής μετέβη στο εξωτερικό για θεραπεία, το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα της οικογένειας του ασθενή ή του ίδιου του ασθενή στην περίπτωση ατόμου χωρίς εξαρτώμενα, δεν ξεπερνά τις €100,000. 

Σε περιπτώσεις όπου ο ασθενής είναι εξαρτώμενο τέκνο, η επιχορήγηση αεροπορικών εισιτηρίων και διαμονής/διατροφής συνοδού καλύπτονται, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων.

Πρόσθεσε ότι οι ασθενείς παρακάθονται σε ιατροσυμβούλιο, και είναι θέμα του ιατροσυμβουλίου πόσο γρήγορα θα εξεταστεί η αίτηση.

«Εκεί όπου υπάρχουν αργοπορίες, προσπαθούμε να σπρώξουμε τις αιτήσεις αυτές», είπε.

Το κόστος του σχεδίου υπολογίζεται στα €4,5 εκατ. Σύμφωνα με τον Υπουργό το κόστος, έχει υπολογιστεί με βάση τον μέσο όρο ασθενών που μεταβαίνουν στο εξωτερικό ετησίως.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα