ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αποφασιστικότητα για εκσυγχρονισμό νόμων για βία κατά γυναικών

23 Νοεμβρίου 2023, 17:55

images

Η Βουλή καταδικάζει κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών και έχει προχωρήσει στην κύρωση της «Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης» και στη θέση του ιδιώνυμου αδικήματος της γυναικοκτονίας, το οποίο επισύρει την ποινή της διά βίου φυλάκισης, δήλωσε ο Προεδρεύων της Βουλής Ζαχαρίας Κουλίας.

«Οστόσο, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και δηλώνουμε την αποφασιστική μας για συνεχή εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που αναφέρεται σε εγκλήματα αυτού του είδους. Στόχος μας η εξέταση της έμφυλης βίας από την κοινωνία μας», είπε, σε αναφορά στην Ολομέλεια, για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Ο κ. Κουλίας είπε ότι στην Κύπρο οι καταγγελίες γυναικών θυμάτων βίας αυξάνονται συνεχώς, με τους πραγματικούς αριθμούς να είναι ακόμη μεγαλύτεροι, «αφού δεν καταγγέλλονται όλες οι υποθέσεις ή δεν καταλήγουν όλες στη δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με τον κ. Κουλία, πανευρωπαϊκές έρευνες καταδεικνύουν ότι μία στις τρεις γυναίκες έχει πέσει θυμά σωματικής ή σεξουαλικής βίας και ανά το παγκόσμιο η έμφυλη βία και η παράβαση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων των γυναικών, παρουσιάζουν αύξηση με την άνοδο των ακραίων καθεστώτων και την αύξηση των πολεμικών συγκρούσεων. 

Σχετικά Άρθρα