ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αποφασιστικότητα αρχών για πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης

03 Αυγούστου 2023, 09:25

images

Τρόπους για την αποτελεσματικότερη πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης, με τη συντονισμένη δράση όλων των αρμοδίων υπηρεσιών, έθεσαν επί τάπητος η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης και οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων Αρχών, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1η Αυγούστου 2023 στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κ. Χατζημανώλη αναφέρθηκε στην κρισιμότητα αυτής της σύσκεψης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του κράτους, που σκοπό είχε να εντατικοποιηθούν και να συντονιστούν οι προσπάθειες για την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης. 

«Σήμερα έχουν γίνει εισηγήσεις τις οποίες θα αξιολογήσουμε στη συνέχεια. Θα ακολουθήσει ακόμα μία σύσκεψη στις 6 Σεπτεμβρίου 2023 και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, έτσι ώστε να καταλήξουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι πάνω απ’ όλα η προστασία της θάλασσας. Πιστεύουμε ότι η εποπτεία είναι το κύριο εργαλείο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτόν ή αυτούς που προκαλούν πραγματικά το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουμε», επεσήμανε.

Όσον αφορά στις ποινές που ισχύουν σε περιπτώσεις μη τήρησης της νομοθεσίας για τη θαλάσσια ρύπανση, η κα Χατζημανώλη είπε: «Από τον καιρό που αναλάβαμε έχουμε ξεκινήσει να αξιολογούμε όλες τις νομοθεσίες που είναι κάτω από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας. Και σε αυτή την περίπτωση, αν χρειαστεί να γίνει οποιαδήποτε τροποποίηση έτσι ώστε να αυξηθούν οι ποινές, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε, αν αυτό θα βοηθήσει στη λύση του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης».

Ο κ. Νικολαΐδης από πλευράς του χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Υφυπουργού να συγκαλέσει τη σύσκεψη, προκειμένου να συντονιστούν οι δράσεις που θα αναλάβει κάθε υπηρεσία αναλόγως των αρμοδιοτήτων της και τόνισε την τεράστια σημασία της καλύτερης δυνατής επιτήρησης των πιθανών πηγών ρύπανσης, έτσι ώστε τα όποια προβλήματα προκύψουν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά εν τη γενέσει τους.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν, επίσης, εκ μέρους του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, ο Γενικός Διευθυντής κ. Στέλιος Χειμώνας και ο Προϊστάμενος Κέντρου Παράκτιας Παρακολούθησης και Αντιρύπανσης κ. Θέμης Ευρυβιάδης, ο Προϊστάμενος της Ναυτικής Υπηρεσίας του Τμήματος Αλιείας κ. Μαρίνος Ιωάννου, εκ μέρους της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων ο κ. Αντώνης Μεταξάς, ο υπεύθυνος της μονάδας για τα θέματα ρύπανσης της Λιμενικής Αστυνομίας κ. Ανδρέας Χατζηιωάννου και ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Υγειονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού κ. Φάνος Παναγή.

Οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν από κοινού την αποφασιστικότητα για την εντατικοποίηση των ελέγχων για τον εντοπισμό πιθανής ρύπανσης στις πηγές, μέσα από τη συντονισμένη δράση όλων των Αρχών.

Η αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης βρίσκεται διαχρονικά πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του Δήμου Λεμεσού, που αποτελεί την τελευταία ασπίδα των λουόμενων κατά της ρύπανσης, διαθέτοντας τρία πλοιάρια για την καθημερινή επιτήρηση των ακτών της πόλης από το Νέο Λιμάνι μέχρι και το ξενοδοχείο Parklane. 

Ο Δήμος διαθέτει επίσης 24ωρη γραμμή για αναφορά και καταγραφή θεμάτων που έχουν σχέση με τη θαλάσσια ρύπανση, στο τηλέφωνο 25884590.

Σχετικά Άρθρα