ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απαιτείται επιτάχυνση για αντιμετώπιση της κρίσης του νερού

22 Μαρτίου 2023, 10:42

images

Η κρίση που αντιμετωπίζει το νερό, καθιστά αναγκαία την επιτάχυνση των αλλαγών, τονίζει ο διευθυντής του συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, διευθυντής Έργου Μεταρρύθμισης Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Παρμακλής, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Κατά τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού ως κεντρικό θέμα αναδεικνύεται η επιτάχυνση των αλλαγών που απαιτούνται για να επιλυθεί η κρίση του νερού που βρίσκονται πολλά σημεία του πλανήτη.

Όπως αναφέρει, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η δυσλειτουργία στον κύκλο του Νερού υπονομεύει την πρόοδο σε όλα τα μεγάλα παγκόσμια ζητήματα, από την υγεία ως την πείνα, την ισότητα των φύλων, τα εργασιακά ζητήματα, την παιδεία, την βιομηχανία, τις καταστροφές και την ειρήνη.

Δυστυχώς, η δέσμευση στον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goal 6) που αναλήφθηκε από τις χώρες το 2015 δεν τηρήθηκε και σήμερα ο πλανήτης έχει λοξοδρομήσει σοβαρά από τους στόχους της «Ατζέντας 2030», σημειώνει.

Ως εκ τούτου, «δεν είμαστε κοντά στην υπόσχεση ότι όλοι θα είχαμε χειριστεί επαρκώς και με ασφάλεια το νερό και την υγιεινή του μέχρι το 2030», δηλώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Παρμακλή, το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας αναγνωρίζει ότι η επίλυση αυτής της κρίσης απαιτεί συλλογική προσπάθεια και ότι θα πρέπει ο καθένας μας να αλλάξει τον τρόπο ζωής του, τη συμπεριφορά του στην καθημερινότητά του σε ό,τι έχει να κάνει με την χρήση και διαχείριση του νερού, φροντίζοντας το νερό όχι μόνο για τον εαυτό μου αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας και των μελλοντικών γενιών.

Τρόποι καλύτερης διαχείρισης του νερού

Τα Ηνωμένα Έθνη υλοποιούν ήδη την εκστρατεία «Be the Change you Want to See in The World» και καλούν τους πολίτες να συστρατευθούν βάζοντας το δικό τους λιθαράκι δίπλα στις κυβερνήσεις, εταιρείες, οργανώσεις και συνασπισμούς που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης των δικών τους δεσμεύσεων προς επίτευξη του κοινού στόχου.

Έτσι, ο καθένας από εμάς μπορεί να διαλέξει πώς θα συνεισφέρει με απλά βήματα:

-        Εξοικονόμηση νερού με σοφή διαχείριση στην καθημερινότητά μας

-        Προστασία της φύσης με δενδροφύτευση ή με την χρήση φυσικών τρόπων αποθήκευσης νερού

-        Επιδιόρθωση βλαβών και διόρθωση σωλήνων

-        Αντιμετώπιση ρύπανσης μέσω της μη ρίψης στερεών αποβλήτων, λαδιών, φαρμάκων και χημικών στις αποχετεύσεις

-        Καθαρισμός παραλιών και ποταμών

Καταληκτικά, τονίζει, πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι πρέπει να κινητοποιηθούμε συλλογικά, με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να πετύχουμε το μέγιστο αντίκτυπο στο μέλλον του πλανήτη μας.

Ο.Σ. 

Σχετικά Άρθρα