ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απαιτείται βελτίωση εκπροσώπησης γυναικών στον ασφαλιστικό τομέα

21 Μαρτίου 2023, 17:08

images

Στη διαπίστωση ότι απαιτείται βελτίωση στη γυναικεία εκπροσώπηση στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού σε επίπεδο μεσαίας διοίκησης και διευθυντικών στελεχών, κατέληξε έρευνα που παρουσίασε σε ημερίδα η εταιρεία Ernst & Young Κύπρου (ΕΥ) και ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ) για την Ισότητα των Φύλων στον Ασφαλιστικό Τομέα της Κύπρου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ενώ η γυναικεία εκπροσώπηση συνολικά στο ανθρώπινο δυναμικό του τομέα υπερβαίνει το 50%, εξακολουθεί να απαιτείται βελτίωση σε επίπεδο μεσαίας διοίκησης, διευθυντικών στελεχών (C-Suite) και εκτελεστικών επιτροπών και, ιδιαίτερα, σε επίπεδο Διοικητικών Συμβουλίων.

Συνεπώς, επισημαίνεται, το ποσοστό γυναικείας εκπροσώπησης μειώνεται σημαντικά στα υψηλότερα επίπεδα ιεραρχίας.

Συγκεκριμένα, η έκθεση διερευνά την ισότητα των φύλων στο χώρο εργασίας, εντοπίζει τάσεις και τις βαθύτερες αιτίες των διαδικασιών που ενδέχεται να επενεργούν αρνητικά για την ισότητα μεταξύ των φύλων στο χώρο εργασίας, καθώς και καλές πρακτικές που προωθούν τις ίσες ευκαιρίες, να καθορίζουν δίκαιες διαδικασίες και να βελτιώνουν την απόδοση των επιχειρήσεων.

Μετά την παρουσίαση της έκθεσης, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων της EY διοργάνωσε ένα εργαστήριο σχετικά με την Ισότητα των Φύλων για τους συμμετέχοντες.

Προστίθεται ότι η έκθεση αρχικά προσδιορίζει τους λόγους για τους οποίους η ισότητα είναι σημαντική για τις επιχειρήσεις και παρουσιάζει πώς οι δίκαιες πρακτικές οδηγούν σε ένα πιο παραγωγικό κλίμα εργασίας, ενθαρρύνει διαφορετικές προοπτικές, βοηθά στην προσέλκυση και τη διατήρηση των καλύτερων ταλέντων στην αγορά, διευρύνει τις επιλογές εργασίας ενός ατόμου και, τελικά, βελτιστοποιεί την παραγωγικότητα.

Ακόμη, η έκθεση εστιάζει επίσης στο θέμα της Ίσης Αμοιβής και εξετάζει παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στη δημιουργία του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων, σχετικές πολιτικές που ακολουθούνται από εταιρείες του κλάδου και δράσεις που εξετάσουν οι εταιρείες για να αντιμετωπίσουν το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων.

Επιπρόσθετα, η έκθεση εξετάζει τις ευέλικτες εργασιακές ρυθμίσεις που ακολουθούν ή σχεδιάζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και αυτές που απευθύνονται ειδικά στους γονείς, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων σε εργαζόμενους που επιστρέφουν από άδεια μητρότητας ή πατρότητας.

Συστάσεις για τις εταιρείες Ασφαλιστικού Τομέα

Σημειώνεται ότι τα ευρήματα της έρευνας επέτρεψαν στην ΕΥ να αναπτύξει ένα σύνολο συστάσεων για τις εταιρείες του Ασφαλιστικού Τομέα, οι οποίες μπορούν να διευκολύνουν και να προάγουν την ισότητα των φύλων στο χώρο εργασίας.

Ειδικότερα, οι συστάσεις αυτές για τις εταιρείες του κλάδου των Ασφαλίσεων, κινούνται σε έξι βασικούς πυλώνες:

•       Καθιέρωση και εξασφάλιση ίσων αμοιβών

•       Καθιέρωση δίκαιων διαδικασιών προσλήψεων

•       Καθιέρωση δίκαιων διαδικασιών προαγωγών

•       Εισαγωγή και καθιέρωση ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας

•       Ευαισθητοποίηση σε θέματα Ισότητας Φύλων σε όλα τα στρώματα του οργανισμού

•       Προετοιμασία για διαφοροποιήσεις στα Διοικητικά Συμβούλια είτε για διαφορετικούς πίνακες

Σχολιάζοντας τα πορίσματα της έκθεσης, ο συνεταίρος και Επικεφαλής Ασφαλιστικού Τομέα της ΕΥ Κύπρου, Σταύρος Βιολάρης, δήλωσε: «Η ισότητα των φύλων αποτελεί κρίσιμο συστατικό μιας δίκαιης και ευημερούσας κοινωνίας. Όταν περιορίζουμε τις ευκαιρίες για τις γυναίκες και άλλες υποεκπροσωπούμενες ομάδες, στερούμε από την κοινωνία τις διαφορετικές προσεγγίσεις και το ανθρώπινο ταλέντο που είναι απαραίτητα για την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και την πρόοδο και, ως εκ τούτου, περιορίζουμε τις προοπτικές ολόκληρης της κοινωνίας μας. Είμαστε περήφανοι που η έρευνα μας οδηγεί τη συζήτηση στον ασφαλιστικό τομέα. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τις ασφαλιστικές εταιρείες να δημιουργήσουν πολιτικές και πρακτικές που υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν όλους τους υπαλλήλους, χωρίς εξαιρέσεις».

Επίσης, η διευθύντρια στο Τμήμα Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΥ Κύπρου, Δανάη Ψύλλα,  δήλωσε: «Για να επιτύχουμε την ισότητα των φύλων πρέπει να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις συστημικές προκαταλήψεις και τα εμπόδια που αποτρέπουν τις γυναίκες από το να συμμετέχουν πλήρως σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου του χώρου εργασίας. Πρέπει επίσης να θεσπίσουμε πολιτικές που να διασφαλίζουν δίκαιες ευκαιρίες ανέλιξης, ίσες αμοιβές καθώς και να διασφαλίσουμε ευέλικτο εργασιακό περιβάλλον το οποίο εξισορροπεί τις επαγγελματικές και προσωπικές φιλοδοξίες των εργαζόμενων. Οι ομάδες μας στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού της EY συνεργάζονται στενά με τους πελάτες μας για να τους βοηθήσουν να επιτύχουν αυτόν τον στόχο και να γίνουν οι επιχειρήσεις τους πιο καινοτόμες, παραγωγικές και επιτυχημένες».

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σύνδεσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, Ευάγγελος Αναστασιάδης, δήλωσε: «Η ισότητα των φύλων, όπως η ίση αμοιβή, οι ίσες ευκαιρίες ανέλιξης και η ενθάρρυνση της συμμετοχής τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες συμβάλει στη δημιουργία μίας κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς, που επιστρέφει αξία και παραγωγικότητα στις εταιρείες». Στη συνέχεια τόνισε πως:  «Στην Ασφαλιστική Βιομηχανία, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου προς αυτήν την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια, και με τον ίδιο ζήλο θα  συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την πλήρη ρύθμιση της εργασιακής ισότητας στον τομέα μας».

Ο.Σ.Σχετικά Άρθρα