ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αόρατες ρευματοπάθειες: Παράγοντας σωματικής αναπηρίας και απώλειας εργασίας

04 Μαΐου 2023, 14:29

images

Πρώτο παράγοντα σωματικής αναπηρίας και δεύτερη αιτία απώλειας εργασίας αποτελούν οι ρευματοπάθειες, καθώς στην Κύπρο περίπου 100 χιλιάδες πολίτες έχουν διαγνωσθεί από κάποια μορφή ρευματοπάθειας.

Το κεντρικό θέμα της 23ης Εβδομάδας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Ρευματικών και Μυοσκελετικών Παθήσεων, είναι «Οι αόρατες ρευματοπάθειες στον χώρο εργασίας». Η εβδομάδα ενημέρωσης θα πραγματοποιηθεί από τις 4 μέχρι τις 14 Μαΐου 2023 και τη διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ρευματοπαθών Κύπρου.

Η Εβδομάδα Ενημέρωσης με σλόγκαν «ΝΙΩΘΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΑΟΡΑΤΟΣ;» γίνεται στο πλαίσιο των υπηρεσιών στήριξης, εκπαίδευσης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ασθενών με ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις στην Κύπρο και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου και της Εθνικής Επιτροπής Ρευματικών και Μυοσκελετικών Παθήσεων.

Σημειώνεται ότι στατιστικά ένας στους τέσσερις πολίτες παγκοσμίως έχουν κάποιας μορφής ρευματοπάθειας, γεγονός που καθιστά τις ρευματοπάθειες τον πρώτο παράγοντα νοσηρότητας παγκοσμίως.

Επίσης, τονίζεται ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση των ρευματικών νοσημάτων αποτελεί ίσως το σημαντικότερο πυλώνα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης και πρόληψη των αρνητικών επιπτώσεων και βλαβών των νοσημάτων αυτών στο ίδιο το άτομο αλλά και στην μείωση του οικονομικού βάρους που έχουν τα νοσήματα αυτά στην κοινωνία γενικότερα.

Ανάγκη για ένταξη ρευματοπαθών στην εργασία

H πρόεδρος του Συνδέσμου Ρευματοπαθών Κύπρου, Άντρη Φωκά Χαραλάμπους μέσα από την ομιλία ανέφερε ότι οι αόρατες ρευματοπάθειες είναι οι ρευματικές παθήσεις που δεν μπορούν να φανούν οι επιπτώσεις τους από μια απλή οπτική επαφή με το άτομο.

Όπως δήλωσε, «τα άτομα δεν έχουν μια συνηθισμένη σταθερή πορεία στην διάρκεια της ημέρας ή των ημερών. Για κάποια από αυτά τα άτομα για κάποιες μέρες βδομάδες ίσως και μήνες πολλές φορές είναι πολύ καλά χωρίς συμπτώματα και είναι σαν να μην έχουν την πάθηση, και ξαφνικά μια μέρα μπορεί να είναι το εντελώς αντίθετο χωρίς προειδοποίηση».

Πρόσθεσε ότι τα άτομα που νοσούν τις περισσότερες φορές δεν έχουν ευδιάκριτες αναπηρίες για αυτό και καλούνται να εξηγούν συνεχώς την κατάστασή τους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη δημιουργίας κανονισμών και δομών για την ένταξη αυτών των ατόμων στην εργασία αλλά και στην διατήρηση της.

Σχέδια χορηγιών για πρόσληψη ατόμων με χρόνιες παθήσεις 

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι, το Υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), της οργάνωσης που εκπροσωπεί όλες τις οργανώσεις των ασθενών, συμπεριλαμβανομένου και του Συνδέσμου Ρευματοπαθών Κύπρου, έχει προκηρύξει Σχέδια Χορηγιών για την πρόσληψη ατόμων με χρόνιες παθήσεις, συνολικού προϋπολογισμού €5 εκατ.

Ειδικότερα, τα σχέδια, που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κυπριακής Δημοκρατίας, αποσκοπούν στην ενθάρρυνση εργοδοτών για πρόσληψη ατόμων με χρόνιες  παθήσεις, είπε, ενώ αναφέρθηκε και στις εναλλακτικές μορφές απασχόλησης όπως είναι το νομοσχέδιο για την τηλεργασία που αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο 2023.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Εβδομάδας Ενημέρωσης

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την 23η Εβδομάδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Ρευματικών και Μυοσκελετικών Παθήσεων έχει ως εξής:

  • Σάββατο 6 Μαΐου 2023,17:00-19:00. Διαδραστική ενέργεια με Ψυχολόγο και Φυσιοθεραπευτή, για την Παγκόσμια Ημέρα Αγκυλωτικής Σπονδυλαρθρίτιδας– Κεντρικά Γραφεία ΣύΡεΚ, Αγίας Ελένης 13, 1056, Λυκαβητός, Λευκωσία
  • Κυριακή 7 Μαΐου 2023, 10:00 – 12:00. Εκδήλωση «Κολυμπώ για τον Συνάνθρωπο μου 2023» εις μνήμη Πανίκου Ιακώβου - Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Λεμεσού.
  • Τετάρτη 10 Μαΐου 2023, 20:00. Φωταγώγηση δημοσίων κτηρίων σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, για την   Παγκόσμια Ημέρα Λύκου και Παγκόσμια Ημέρα Ινομυαλγίας στις 10-12 Μαΐου 
  • Πέμπτη 11 Μαΐου 2023,17:00 – 19:00. Ενημερωτική Ημερίδα «Αόρατες Αναπηρίες και Εργασία»– Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Αμφιθέατρο Unesco.
  • Κυριακή 14 Μαΐου 2023, 9:30-11:00.  Δενδροφυτεύση για την Παγκόσμια Ημέρα Λύκου και Ινομυαλγίας -  Κεντρικά Γραφεία ΣύΡεΚ, Αγίας Ελένης 13, 1056, Λυκαβητός, Λευκωσία.

 Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην επίσημη σελίδα https://www.facebook.com/cyplar  ή τηλεφωνικά στο 22428285.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα