ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανταλλάζουν το μπαλάκι ευθυνών για κέντρα αποκατάστασης

29 Δεκεμβρίου 2023, 06:00

images

Το μπαλάκι των ευθυνών συνεχίζουν να ανταλλάζουν Υπουργείο Υγείας και Επιτροπή Υγείας της Βουλής, αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα Κέντρα Αποκατάστασης.

Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδία Οργανωμένων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) κάνει λόγο για καθυστέρηση που σκοπό έχει να εξυπηρετήσει οικονομικά συμφέροντα, αντί τα συμφέροντα των ασθενών της Κύπρου.

Όπως δήλωσε χθες στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης ο εκπρόσωπος τύπου της Ομοσπονδίας Δημήτρης Λαμπριανίδης, υπεύθυνοι για την καθυστέρηση είναι όλοι οι βουλευτές στην Επιτροπή Υγείας και όχι μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δίπλαρος: Να αποσύρει το ν/σ η υπουργός

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής Ευθύμιος Δίπλαρος σε δηλώσεις του στο YgeiaWatch ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να αποσύρει το νομοσχέδιο με σκοπό να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς και στη συνέχεια αφού αυτό αναθεωρηθεί, να επανακατεθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του YgeiaWatch πρόθεση της Υπουργού Υγείας Πόπης Κανάρη, είναι μάλλον να αποσύρει το νομοσχέδιο, κάτι που θα υπάρχει δυνατότητα να γίνει εφόσον επαναρχίσουν οι εργασίες της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι πιέσεις προς την Υπουργό Υγείας Πόπη Κανάρη όπως αποσύρει το νομοσχέδιο, άσκησε πρόσφατα και η ΟΣΑΚ ζητώντας της να προχωρήσει στην τροποποίηση των μεταβατικών διατάξεων που αυτό περιλαμβάνει και να ορίσει ως μεταβατικό στάδιο τα τρία έτη λειτουργίας για όλες τις υφιστάμενες δομές, είτε αυτές λειτουργούν ως μέρος νοσηλευτηρίου, είτε ως ανεξάρτητα υποστατικά.

Στη Βουλή το βάρος της ευθύνης

Μιλώντας στο YgeiaWatch o κ. Λαμπριανίδης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή, η ευθύνη βαραίνει τη Βουλή, αφού όπως είπε θα μπορούσε να προχωρήσει με τη διαβούλευση και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, αφού το Υπουργείο έκανε περισσότερες από μια φορές διαβουλεύσεις ικανοποιώντας και την παράκληση της Επιτροπής Υγείας.

«Αυτό που μας ενοχλεί, είναι ότι μικρά κέντρα αποκατάστασης τα οποία προσφέρουν εδώ και δεκαετίες τις υπηρεσίες τους, ο ΟΑΥ δεν τα έχει εντάξει στο ΓεΣΥ, με την δικαιολογία ότι δεν υπάρχει νομοθεσία και δεν είναι εγγεγραμμένα σαν νοσηλευτήρια».

Πρόσθεσε ότι ο ΟΑΥ «έχει εντάξει μόνο τρία, από τα οποία τα δύο είναι νέα κέντρα αποκατάστασης, με τη δικαιολογία ότι είναι γραμμένα ως νοσηλευτήρια, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόνοια στο νόμο περί νοσηλευτηρίων για θέματα αποκατάστασης».

Εκ μέρους του ΟΑΥ αναφέρθηκε πρόσφατα, ότι εν αναμονή της ψήφισης νομοθεσίας που να διέπει τα κέντρα αποκατάστασης, ο Οργανισμός ήταν υποχρεωμένος να προχωρήσει με την ένταξη των κέντρων αποκατάστασης που είχαν άδεια λειτουργίας νοσηλευτηρίου.

Ο κ. Λαμπριανίδης τόνισε ότι υπήρξε η διαπίστωση πως με πολιτικές παρεμβάσεις άλλαξαν πρόνοιες του νομοσχεδίου με σκοπό να εξυπηρετηθούν νέα κέντρα αποκατάστασης.

«Ως ΟΣΑΚ ζητήσαμε από τον κύριο Δίπλαρο συνάντηση για να συζητήσουμε το θέμα γιατί δεν πρόκειται να ανεχτούμε να καθυστερήσει περισσότερο».

«Σιγή ιχθύος» από τη Βουλή

Σε δηλώσεις του στο YgeiaWatch ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας (ΣΥ.ΚΕ.Α.Α.) Φίλιος Σαββίδης, ανέφερε ότι «αν και δεν υπάρχει κάποια απόδειξη, ο καθένας μπορεί να σκεφτεί ότι ενδέχεται να υπάρχουν εμπλεκόμενα συμφέροντα τα οποία οδηγούν σε μια τέτοια σιωπή από πλευράς της Βουλής».

«Παρά τις προσπάθειες να αντιληφθούμε του λόγους που το νομοσχέδιο δεν προωθείται, μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία ανταπόκριση από την Βουλή και αντί αυτού υπάρχει σιγή ιχθύος», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, η πάροδος του χρόνου δεν μπορεί παρά να ωφελεί κάποιους επιχειρηματικούς κύκλους, αντί να ωφελεί τον ασθενή και τους Οργανισμούς οι οποίοι εδώ και δεκαετίες προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες.

«Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί εκ των πραγμάτων καταστάσεις οι οποίες σε κάποιο στάδιο θα είναι μη εύκολα αναστρέψιμες και οργανισμοί οι οποίοι δεν θα πρέπει να δικαιούνται, θα θεωρηθούν υφιστάμενα κέντρα αποκατάστασης», τόνισε.

Καταλήγοντας ο κ. Σαββίδης παρατήρησς ότι αν από τώρα -που ακόμη δεν έχει εδραιωθεί το πλαίσιο συμμετοχής των κέντρων αποκατάστασης στο ΓεΣΥ- υπάρχουν αυτού του είδους οι ενέργειες, δεν μπορεί κάποιος να φανταστεί πόσο μεγάλα θα είναι τα συμφέροντα στη συνέχεια.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα