ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανοδική τάση στους επιδημιολογικούς δείκτες COVID στο ΗΒ

11 Μαρτίου 2022, 06:40

images

Αύξηση της τάξης του 56% σε σχέση με την προηγούμενη Πέμπτη συνιστούν τα 71.259 κρούσματα κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν το προηγούμενο 24ωρο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων εδώ και περισσότερο από έναν μήνα και απολογισμός που επιβεβαιώνει μία ανοδική τάση την τελευταία εβδομάδα.

Αυτή τη στιγμή σε κυλιόμενη επταήμερη βάση ο μέσος ημερήσιος όρος κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται είναι 53.000 έναντι 35.000 όταν ανακοινώθηκε η κατάργηση των νομικών περιορισμών στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας ως προς τα κρούσματα αποδίδεται σε έναν συνδυασμό πλήρους άρσης των νομικών περιορισμών από τη βρετανική Kυβέρνηση, φθίνουσας προστασίας από την ενισχυτική δόση του εμβολίου και της σταδιακά μεγαλύτερης διασποράς της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον 2 (BA.2).

Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν επίσης 1.406 εισαγωγές φορέων COVID στο νοσοκομείο στις 6 Μαρτίου. Ήταν η έβδομη ημέρα με περισσότερες εισαγωγές σε εβδομαδιαία βάση. Πλέον στο νοσοκομείο είναι 11.571 φορείς, περίπου χίλιοι περισσότεροι από τα τέλη του περασμένου μήνα.

Πάντως, στοιχεία από το σύστημα υγείας NHS στην Αγγλία δείχνουν ότι μόνο περίπου το 40% των νοσηλευόμενων έχουν εισαχθεί λόγω του κορωνοϊού. Το υπόλοιπο 60% νοσηλεύονται πρωτίστως για άλλα θέματα υγείας.

Ως προς τους θανάτους φορέων κορωνοϊού, καταγράφηκαν 142 στο 24ωρο, απολογισμός μειωμένος κατά 27% σε σύγκριση με την προηγούμενη Πέμπτη.

Πάντως οι επιστήμονες είναι μάλλον καθησυχαστικοί, θεωρώντας ότι ο πληθυσμός καλύπτεται πλέον σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό έναντι σοβαρής νόσησης, είτε λόγω των εμβολίων είτε λόγω προηγούμενης λοίμωξης.

Ο επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ Δρ Ραγκίμπ Αλί δήλωσε ότι είναι «απίθανο» να καταγραφεί μεγάλη αύξηση νοσηλειών και θανάτων, ενώ ο καθηγητής Πολ Χάντερ από το Πανεπιστήμιο East Anglia εκτίμησε με βάση αναλύσεις δεδομένων ότι πλέον ο κορωνοϊός είναι λιγότερος θανάσιμος από τη γρίπη.

Σχετικά Άρθρα