ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανησυχητική αύξηση των γυναικοκτονιών στην Ισπανία

14 Φεβρουαρίου 2023, 09:59

images

Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν οι γυναικοκτονίες στην Ισπανία, με τις αρμόδιες αρχές να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο που παίρνει διαστάσεις.

Η Ισπανία θεωρείται από καιρό ως πρωτοπόρα στη μάχη για την εξάλειψη της έμφυλης βίας. ‘Όμως τον Δεκέμβριο άλλες 11 γυναίκες σκοτώθηκαν, καθιστώντας τον μήνα αυτό τον πλέον θανατηφόρο από το 2008. Άλλες επτά πέθαναν τον Ιανουάριο.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι αρχές απέτυχαν να εντοπίσουν τις αιτίες, αλλά και οι γυναίκες, σύμφωνα με ειδικούς, δεν βλέπουν τα προειδοποιητικά σημάδια μέχρι να είναι πολύ αργά.

«Υπήρχαν πολλά πράγματα που συνέβησαν εκ των προτέρων, τα οποία απλά δεν αναγνώριζα τι ήταν», παραδέχεται η ‘Εστερ, 30 ετών, θύμα βίας που ευτυχώς διασώθηκε από γείτονα.

Οι γυναικοκτονίες του Δεκεμβρίου συγκλόνισαν την Ισπανία, με τον Υπουργό Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα να την αποκαλεί «κοινωνική τραγωδία».

Παρά τις προσπάθειες των αρχών, οι οποίες έδωσαν προτεραιότητα στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας από το 2004, όταν η Ισπανία ενέκρινε τον πρωτοποριακό νόμο εναντίον της, οι γυναίκες χρειάζονται «κατά μέσο όρο οκτώ χρόνια και οκτώ μήνες» για να υποβάλουν καταγγελία, λέει η εισαγγελέας Τερέσα Περαμάτο.

Και για τις γυναίκες στις αγροτικές περιοχές, ο αριθμός είναι μεταξύ 12 και 20 ετών, λέει η ίδια.

Στο 43% των δολοφονιών που σημειώθηκαν πέρσι, άρχισαν ήδη νομικές διαδικασίες εναντίον του θύτη.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Ισπανίας είπε ότι η αστυνομία θα μπορούσε να προειδοποιεί τις γυναίκες που υποβάλλουν καταγγελία εάν ο σύντροφός τους είχε ιστορικό βίας.

Πολλές γυναίκες θύματα θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σώσει πολλές γυναίκες.

Από το 2007, η Ισπανία χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα αξιολόγησης κινδύνου που ονομάζεται VioGen, το οποίο έχει καταγράψει λεπτομέρειες για περισσότερες από 700.000 περιπτώσεις για να αξιολογήσει το επίπεδο απειλής σε κάθε δεδομένη κατάσταση.

Ωστόσο, οι ακτιβιστές λένε ότι ο αλγόριθμος χρειάζεται βελτίωση, με την πρόσφατη δολοφονία μιας 46χρονης γυναίκας στα Κανάρια Νησιά να προβάλλει ορισμένες από τις αδυναμίες του.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η γυναίκα υπέβαλε καταγγελία εναντίον του πρώην συντρόφου της, αλλά αργότερα την απέσυρε, με αποτέλεσμα η VioGen να υποβαθμίσει το επίπεδο κινδύνου της, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Την επόμενη μέρα βρέθηκε νεκρή.



Σχετικά Άρθρα