ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανέτοιμη η Κύπρος για φυσικές καταστροφές

13 Οκτωβρίου 2021, 06:00

images

Ανέτοιμη φαίνεται να είναι η Κύπρος για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών παρά τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989 και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου αναφέρει στο YgeiaWatch ότι η Κύπρος έκανε άλματα στη διαχείριση καταστροφών με καινούριές τεχνολογίες που εισάγονται από το Συντονιστικό Κέντρο Έρευνας, Διάσωσης και Διαχείρισης Κρίσεως.

«Οι υπηρεσίες οργανώνονται μετά και τη συζήτηση που είχαμε για τη μεγάλη πυρκαγιά στην Ορά. Έχουμε τους μηχανισμούς, μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε φυσικές απειλές. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε ακόμα αλλά έγινε μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια», τονίζει.

Ανέτοιμη η Κύπρος

Η αναπληρώτρια πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Έφη Ξάνθου αναφέρει ότι η Κύπρος δεν είναι προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει φυσική καταστροφή.

«Τα προγράμματα πχ για αντιμετώπιση μεγάλης σεισμικής δόνησης-εγκέλαδος είναι απαρχαιωμένα και ο γενικότερος πληθυσμός δεν έχει επαρκή ενημέρωση και εκπαίδευση για να ανταποκριθεί οργανωμένα και με ασφάλεια σε τέτοια ενδεχόμενα», υπογραμμίζει.

Οι χάρτες περιοχών που κινδυνεύουν με πλημμύρες καταδεικνύουν ότι είναι εν γνώση των ιθυνόντων οι περιοχές που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, αλλά δεν αντικατοπτρίζονται στον κρατικό προϋπολογισμό 2020-2022 επαρκή κονδύλια για πρόληψη από πλημμύρες», προσθέτει.

Η δε ετοιμασία σχεδίων δράσης σε περίπτωση πυρκαγιών που έχει ετοιμάσει η πολιτική άμυνα για επίφοβες περιοχές καταδεικνύει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος απώλειας ζωών λόγω έλλειψης διόδων διαφυγής, προσθέτει.

Εξάλλου, επισημαίνει, η απώλεια 4 ατόμων στην πρόσφατη δασική πυρκαγιά στην Ορά δείχνει ότι υπάρχει και έλλειψη συντονισμού επί του εδάφους όταν πρέπει να αντιμετωπίσουν φυσικές καταστροφές μεγάλης εμβέλειας.

«Τα ζητήματα αυτά θα έπρεπε να ήταν στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και η επίλυσή τους θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας», αναφέρει η κ. Ξάνθου.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα