ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανάπτυξη πολιτικής για περιβαλλοντική υγεία

06 Οκτωβρίου 2023, 11:55

images

Στην ανάπτυξη πολιτικής περιβαλλοντικής υγείας, θα εστιάσει το Υπουργείο Υγείας τα έτη 2024-2026.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου το 25% όλων των θανάτων παγκοσμίως ανά έτος, σχετίζονται με το περιβάλλον.

Μη μεταδοτικά νοσήματα, όπως η ισχαιμική καρδιοπάθεια, τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και οι νεοπλασίες, αποτελούν τα κυριότερα νοσήματα που σχετίζονται με έκθεση σε ανθυγιεινές περιβαλλοντικές συνθήκες.

Στην Ευρώπη οι περιβαλλοντικοί παράγοντες ευθύνονται για το 12-18% του συνολικού αριθμού των θανάτων στις 53 χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας του ΠΟΥ.

Απώτερος στόχος του Υπουργείου, όπως σημειώνεται στο Στρατηγικό Σχέδιο για τα έτη 2024-2026, είναι η μείωση της έκθεσης του πληθυσμού σε επιβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες, ειδικά όταν οι παράγοντες αυτοί είναι τεκμηριωμένα ιδιαίτερα αυξημένοι.

Οι κύριες δράσεις του Υπουργείου για την Ανάπτυξη Περιβαλλοντικής Υγείας περιλαμβάνουν:

• Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία τους από τους αρνητικούς και επιβλαβείς παράγοντες του περιβάλλοντος,

• Προώθηση μέτρων για τη μείωση και εξάλειψη αρνητικών επιπτώσεων για την υγεία που σχετίζονται με περιβαλλοντικούς παράγοντες,

• Εφαρμογή πολιτικής σε σχέση με τα αιωρούμενα αεροσωματίδια (π.χ. Σκόνη - Σήμερα το φαινόμενο της σκόνης αποτελεί θέμα προβληματισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η Κύπρος, η Κρήτη και το Ισραήλ εκτιμάται ότι βρίσκονται στη περιοχή με τα υψηλότερα ποσοστά σκόνης της Ευρώπης).

• Καθορισμό επιπτώσεων στην υγεία από την έκθεση σε χημικά (αναθυμιάσεις), ατμοσφαιρικούς ρίπους (Πετρελαιοειδή- βενζινάδικα, καυστήρες κεντρικής θέρμανσης) καθώς και από την επαφή/χρήση αντικειμένων απελευθερώσεις ελευθέρων ριζών όπως πλαστικά ποτήρια, καλαμάκια κ.α.  Όσον αφορά τα πρατήρια πετρελαιοειδών, προγραμματίζεται η διενέργεια μελέτης για το καθορισμό των παραγόντων που είναι σημαντικό να διερευνώνται από την σκοπιά της Δημόσιας Υγείας.

• Αντιμετώπιση ακραίων καιρικών συνθηκών π.χ. καύσωνας.

• Αξιοποίηση της αρωγής από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επισημαίνεται ότι ο ΕΟΠ παρέχει στους φορείς χάραξης Πολιτικής και στο κοινό τη σωστή (Έγκυρη – Στοχευμένη – Ανεξάρτητη) πληροφόρηση που αφορά στο Περιβάλλον.

 

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα