ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αναθεωρούν κανονισμούς για οικογενειακές διαφορές

16 Νοεμβρίου 2022, 06:00

images

Στην αναθεώρηση των κανονισμών για τη διαμεσολάβηση σε οικογενειακές διαφορές, προχωρά το Υπουργείο Δικαιοσύνης με το θέμα να τίθεται σήμερα επί τάπητος ενώπιον της επιτροπής νομικών της Βουλής.

Σύμφωνα με επιστολή του Υπουργείου Δικαιοσύνης προς τη βουλή, το κείμενο των κανονισμών έχει ήδη αναθεωρηθεί με βάση τις εισηγήσεις που έδωσε σε προηγούμενη συνεδρία η επιτροπή νομικών τον Μάρτιο του 2022.

Σκοπός των κανονισμών είναι ο καθορισμός του τέλους εγγραφής στο μητρώο διαμεσολαβητών οικογενειακών διαφορών, ο καθορισμός της αμοιβής διαμεσολαβητή για τη διεξαγωγή διαμεσολάβησης, ο καθορισμός της ειδικής εκπαίδευσης που απαιτείται για εγγραφή στο μητρώο διαμεσολαβητών οικογενειακών διαφορών και ο καθορισμός του αντικειμένου της διαχρονικής κατάρτισης των διαμεσολαβητών.

Οι κανονισμοί στάλθηκαν στη βουλή έπειτα και από σχετική συμβουλευτική επιστολή από τον Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ), ώστε να δώσει τα «φώτα του» στο ζήτημα.

Συγκεκριμένα αναφέρεται, πως σε σχέση με το ζήτημα καθορισμού του ελάχιστου ορίου της ασφαλιστικής κάλυψης και των όρων ασφαλιστικής σύμβασης που απαιτείται για την εγγραφή στο μητρώο, ο ΣΑΕΚ σημειώνει πως στην περίπτωση οικογενειακού διαμεσολαβητή δεν υπάρχουν λόγοι επιτακτικής περίληψης της υποχρέωσης για ασφαλιστική κάλυψη.

Όπως προσθέτει στην επιστολή του ο ΣΑΕΚ, το φάσμα των εργασιών των διαμεσολαβητών είναι περιορισμένο σε αστικές διαφορές, μια διαδικασία εθελοντικού χαρακτήρα χωρίς δεσμευτικές αποφάσεις, που δεν απαιτεί υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη.

Ο ΣΑΕΚ τονίζει επίσης, ότι η πιθανότητα αμέλειας/κινδύνου μαζί με την πιθανότητα ζημιάς στον εμπλεκόμενο με ουσιαστικό αντίκτυπο, δεν είναι τέτοια που καθιστά την ασφαλιστική κάλυψη υποχρεωτική.

Ακόμη, όπως αναφέρει ο ΣΑΕΚ, μέλη του ενδιαφέρονται για την δημιουργία ασφαλιστικού προϊόντος εφόσον θα καθορίζονται με λεπτομέρεια και σαφήνεια τα χαρακτηριστικά της υποχρεωτικής κάλυψης, όπως το εύρος, οι εξαιρέσεις και περιορισμοί της κάλυψης, κ.ά.

Το Υπουργείο, βασιζόμενο στην επιστολή του ΣΑΕΚ, αποφάσισε να προχωρήσει σε τροποποίηση του νόμου του 2019 ώστε να διαγραφούν οι σχετικές πρόνοιες, καθώς για να καθοριστούν οι όροι της ασφαλιστικής κάλυψης θα χρειαστούν αρκετοί μήνες.

Στόχος της τροποποίησης είναι η διατήρηση σε ισχύ της ασφαλιστικής σύμβασης με αδειούχα ασφαλιστική εταιρεία, αναφορικά με την παροχή ασφαλιστικής κάλυψης, έναντι διαμεσολαβητή οικογενειακών διαφορών.

Επιπλέον, με την τροποποίηση συνεχίζεται η επαγγελματική κατάρτιση των διαμεσολαβητών ώστε η επιμόρφωση τους, να καθορίζεται σε ετήσια βάση και όχι κάθε τρία χρόνια.

Της Μαρίας Κυριακίδου

Σχετικά Άρθρα