ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αναμένονται και άλλα κρούσματα από τον ιό του Δ. Νείλου

09 Αυγούστου 2019, 07:27

images

Αυξάνονται οι ανησυχίες των υγειονομικών υπηρεσιών της Δημοκρατίας για τον ιό του Δυτικού Νείλου και ειδικότερα μετά τον εντοπισμό χθες δύο άλλων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις ελεύθερες περιοχές και της αύξησης τέτοιων κρουσμάτων στα κατεχόμενα.

Όλα τα κρούσματα μέχρι στιγμής εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας ενώ, ένα πέμπτο διερευνάται από τις υγειονομικές υπηρεσίες της περιοχής Αμμοχώστου.

Τα περιστατικά αφορούν τέσσερις ηλικιωμένους άνδρες με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.

Το ένα περιστατικό νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας, ένα στην παθολογική κλινική του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας, και δύο σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια της Λευκωσίας, το ένα εξ αυτών σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους εντείνουν τους ψεκασμούς στις περιοχές που γειτνιάζουν με τα κατεχόμενα αλλά και όπου εντοπίζουν εστίες εκκόλαψης κουνουπιών και διενεργούν ελέγχους σχετικά με τα μολυσμένα πτηνά που μπορεί να υπάρχουν στις περιοχές όπου εμφανίστηκαν και τα κρούσματα.

Οι περιοχές όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα περιορίζονται σε Λευκωσία και Αμμόχωστο, περιοχές κοντά στη πράσινη γραμμή.

Όπως έχει διαρρεύσει, στα κατεχόμενα φαίνεται υπάρχουν και άλλα κρούσματα υπό διερεύνηση, κάτι που θέτει ερωτήματα ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του ιού στις κατεχόμενες περιοχές.

Ο κ. Μιχάλης Βωνίτης, επιδημιολόγος, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι ο ίδιος δεν έχει εκπλαγεί από το γεγονός ότι μέσα σε δύο βδομάδες ανακοινώθηκαν τέσσερα κρούσματα .

«Θεωρώ», είπε, «ότι μάλλον θα πρέπει να αναμένονται και άλλα κρούσματα. Για αυτόν τον λόγο πρέπει οι ιατροί να επαγρυπνούν περισσότερο ώστε να αναγνωρίζουμε εγκαίρως τέτοια κρούσματα».

Σε ερώτηση αν στα κατεχόμενα λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, ο κ. Βωνιάτης δεν το απέκλεισε, «αλλά οι προσπάθειες αυτές ίσως να έχουν γίνει αργά. Από την στιγμή που ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσα στα κουνούπια είναι αδύνατον να τα εξαλείψεις όλα. Φαίνεται ότι έχει ξεφύγει η κατάσταση στα κατεχόμενα, καθώς ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσα στα κουνούπια».

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου 

Σχετικά Άρθρα