ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αναλαμβάνει την ευθύνη το ΡΙΚ για τη Δέσποινα Ρούσου

18 September 2023, 11:21

images

Την ευθύνη για τη δυσμενή μεταχείριση της Δέσποινας Ρούσου, αναλαμβάνει το ΡΙΚ, όπως αναφέρθηκε σήμερα στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της βουλής.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ, Γιώργος Κέντας, αναφέρθηκε στην απόφαση του ΔΣ να αναλάβει την ευθύνη. «Ως πρόεδρος την αναλαμβάνω εγώ και απολογούμαι στην κ. Ρούσου», τόνισε.

Όπως είπε, «στόχος μας είναι να βρούμε λύσεις που θα σταματήσουν να πληγώνουν τους ανθρώπους» και «να λύσουμε το πρόβλημα στην ολότητα του».

Επεσήμανε ότι οι χειρισμοί που έγιναν από όλους μπορεί να είχαν στοιχεία που δεν ήταν πρέποντα.

«Έχουμε πάρει αποφάσεις και θα χειριστούμε τα θέματα όπως πρέπει», υπογράμμισε.

Τόνισε ότι «πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα και αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη».

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε κατά τη συνεδρίαση ότι έχει ήδη συνταχθεί μία έκθεση γεγονότων από πλευράς του Ιδρύματος, η οποία θα κατατεθεί και ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ανέφερε, ακόμα, ότι ο θέμα θεωρείται λήξαν, με την κ. Ρούσου να παραμένει κανονικά στα καθήκοντά της και υπογράμμισε ότι υπάρχει ζήτημα με την κουλτούρα στο ΡΙΚ και ότι θα υπάρξουν μέτρα για να προωθήσουν αλλαγές στον τομέα αυτό.

«Το ΡΙΚ δεν θα διορθωθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Έχουν ληφθεί μέτρα, έχουν γίνει συστάσεις», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι τις τελευταίες μέρες έχουν δείξει όλοι ευθύνη.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ, Θανάσης Τσώκος,  ανέφερε ότι δεν αποδέχεται «τους όρους εξευτελισμός, διασυρμός, απάνθρωπη μεταχείριση και στοχοποίηση, όσον αφορά τη διαχείριση της υπόθεσης της κ. Ρούσου». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι δεν ισχύουν τα προκαταρτικά συμπεράσματα της Επιτρόπου Διοικήσεως, αναφορικά με την παραβίαση του δικαιώματος στην εργασία και την απασχόληση λόγω αναπηρίας, στην περίπτωση της κ. Ρούσου, σημειώνοντας ότι «κανένας θεσμός δεν επικοινώνησε και δε ζήτησε επίσημα από το ΡΙΚ τις απόψεις και τις θέσεις του, πριν την έκδοση της προκαταρτικής έκθεσης». Ανέφερε, δε, ότι αν είχε ζητηθεί η θέση του ΡΙΚ, πριν την ετοιμασία της έκθεσης, η πορεία της υπόθεσης θα ήταν διαφορετική.

Ο διευθυντής Ειδήσεων και Επικαίρων στο ΡΙΚ, Γιάννης Νικολάου, ανέφερε ότι «έχουν γραφτεί ασύστολα ψευδή και μισές αλήθειες».

«Βρίσκομαι σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση να τοποθετηθώ και να πω όλες τις αλήθειες για το θέμα», σημείωσε, αναφέροντας ότι «δεν θα πω καμία αλήθεια από όσες ξέρω, από όσες έχω βιώσει και ζήσει».

«Την έχω στηρίξει με τρόπο που δεν τη στήριξε κανένας άλλος. Για το καλό της δεν θα πω καμία από τις αλήθειες», πρόσθεσε.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη και παραδέχομαι τις αστοχίες, σφάλματα όλης αυτής της ιστορίας επειδή δεν μπορώ να πω την αλήθεια. Δεν μπορώ να το τοποθετηθώ με τον τρόπο που θέλω να τοποθετηθώ», επεσήμανε.

«Δηλώνω ότι θα υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση διευθυντή ειδήσεων του ΡΙΚ», τόνισε, ενώ λίγο αργότερα αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια ραδιοφωνικών και μουσικών προγραμμάτων του ΡΙΚ, Κατερίνα Μηλιώτη, ανέφερε στη συνεδρίαση ότι στην κ. Ρούσου είχαν παρουσιαστεί εισηγήσεις σχετικά με τα καθήκοντά της κατά τη συνάντηση με στελέχη του Ιδρύματος. Υπογράμμισε, όμως, ότι είχε γίνει σαφές από τον Διευθυντή Ειδήσεων ότι καμία από τις εισηγήσεις δεν θα έμπαινε σε ισχύ, χωρίς τη συγκατάθεση της ίδιας της κ. Ρούσου.

Κάλεσμα Επ. Διοικήσεως στο ΡΙΚ

Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου είναι υποχρεωμένο να παρέχει όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις σε ευάλωτους εργαζόμενους και εργαζόμενους με αναπηρίες, ανέφερε σήμερα η Επίτροπος Διοικήσεως, Μαρία Λοττίδου, στην τοποθέτησή της ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφορικά με ζήτημα που προέκυψε με τη δημοσιογράφο Δέσποινα Ρούσου. 

«Με την υποβολή των αρχικών συμπερασμάτων μας, υπενθυμίσαμε στο ΡΙΚ ότι όχι απλά υποχρεούται να μεταχειρίζεται ισότιμα τα άτομα με αναπηρία, αλλά και για να αντισταθμιστούν τα μειονεκτήματα που υπάρχουν, πρέπει να προσφέρει τις απαραίτητες προσαρμογές», είπε η κ. Λοττίδου.

Υπογράμμισε ότι η άρση εμποδίων για τους εργαζόμενους από ευάλωτες ομάδες, είναι υποχρέωση και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, επισημαίνοντας ότι ιδίως στον δημόσιο τομέα, το κράτος δεσμεύεται να παίρνει όλα τα μέτρα για άρση των εμποδίων. Πρόσθεσε ότι «η ευνοϊκότερη μεταχείριση δεν συνιστά παραχώρηση, λύπηση ή κατά χάρη διευκόλυνση, αλλά υποχρέωση» και ότι «είναι απαραίτητο κάθε μέτρο που θα αίρει οποιαδήποτε δυσκολία, ώστε να μας επιτρέπει όλοι να αρχίζουμε από την ίδια βάση».

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης, κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση είπε ότι αυτό που διαχωρίζει τις ανθρώπινες κοινωνίες από τα ζώα «είναι ότι εμείς προστατεύουμε τους αδύναμους και τους προφυλάσσουν, για να συνεχίσουν να ζουν ενταγμένοι». Σημείωσε ότι, ακόμα κι αν τα άτομα που χειρίστηκαν την υπόθεση της κ. Ρούσου είχαν καλές προθέσεις, αυτό δεν εκφράστηκε στη διαχείριση.

Οι δημοσιογράφοι της εκπομπής «Πρωινό Δρομολόγιο» του ραδιοφώνου ΡΙΚ, Ελένη Βρετού και Πόλα Σπόντα, με τις τοποθετήσεις τους στην Επιτροπή επεσήμαναν ότι είχαν ζητήσει βοήθεια, διευκολύνσεις και «εύλογες προσαρμογές», ώστε να αντιμετωπιστούν κάποιες δυσκολίες που παρουσιάζονταν.

 «Είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτός ο άνθρωπος θέλει βοήθεια», είπε η κ. Σπόντα, ενώ η κ. Βρετού σημείωσε ότι υπήρχαν απαιτήσεις από την κ. Ρούσου, οι οποίες θα αντιστοιχούσαν σε δύο άτομα και ότι η συνάδελφός τους εργάζεται επτά ημέρες την εβδομάδα και δεν απουσίασε ούτε κατά την περίοδο της πανδημίας.

Ο εκπρόσωπος της ΣΥΤΥΡΙΚ, διαβεβαίωσε για τη στήριξη προς την κ. Ρούσου κατά τη συνεδρίαση. Ο εκπρόσωπος της ΕΥΡΙΚ εξέφρασε «την αγάπη προς τη συνάδελφο», λέγοντας παράλληλα ότι συμμερίζεται απόψεις όλων και ότι και τα άλλα μέλη του προσωπικού αξίζουν σεβασμό και την ίδια αντιμετώπιση.

Παράπονα κατά συμπεριφοράς Ρούσου

Στο πλαίσιο της συνεδρίας, καταγγέλθηκε από εικονολήπτες και παραγωγούς η Δέσποινα Ρούσου για κακή συμπεριφορά.

Έγινε αναφορά σε ηλεκτρονικό μήνυμα ηχολήπτη στο οποίο αναφέρει ότι έφθασε στα ορια του, δεν αντέχει άλλο αυτά που κάνει η κ. Ρούσου με φωνές και ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει με αυτόν τον τρόπο.

Δέκτης παραπόνων η Ένωση Συντακτών

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών, Γιώργος Φράγκος, επεσήμανε ότι «γίναμε αποδέχτες για το τι συνέβη με τη συνάδελφο κ. Ρούσου».

«Διερευνήσαμε την πληροφόρηση και έχουμε καταλήξει ότι η διαχείριση ήταν άδικη, αψυχολόγητη, άτσαλη και προσβλητική», τόνισε.

Χαιρέτισε το γεγονός ότι το ΔΣ του ΡΙΚ απολογήθηκε, εκφράζοντας ωστόσο επιφύλαξη «να μην βρεθούμε ξανά στον ίδιο παρονομαστή».

Παρούσα στη συνεδρίαση και η ίδια η κ. Ρούσου, η οποία συνοδευόταν από τον προσωπικό της νοσηλευτή, ο οποίος την παρακολουθεί το τελευταίο διάστημα, μετά την όξυνση της κατάστασης της υγείας της. Η κ. Ρούσου παρενέβη στη συζήτηση μόνο όταν χρειάστηκε να διευκρινίσει τις επιπτώσεις που είχε στην υγεία της η υπόθεση.

Δηλώσεις βουλευτών

Την παρουσία του προέδρου του ΔΣ του ΡΙΚ, Γιώργου Κέντα, εξήρε στις δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, επισημαίνοντας ότι ο κ. Κέντας «είχε την ευθιξία να αναλάβει την ευθύνη εκ μέρους του ΡΙΚ και να απολογηθεί». 

Πρόσθεσε, όμως, ότι «την απολογία στη Δέσποινα Ρούσου κυρίως οφείλουν άλλοι αξιωματούχοι του Ιδρύματος, που χειρίστηκαν την υπόθεση και μέχρι σήμερα δεν έχουν αντίληψη των ατυχέστατων χειρισμών που έκαναν», λέγοντας ότι «αυτό ήταν εμφανές και από τις τοποθετήσεις τους ενώπιον της επιτροπής σήμερα και τις αντιπαραθέσεις που είχαν με την Επίτροπο Διοίκησης».

«Αυτό το οποίο διαφάνηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, είναι ότι τα διευθυντικά στελέχη του ΡΙΚ δεν έχουν κατανοήσει το «έγκλημα» που διέπραξαν με τη συμπεριφορά τους, σε βάρος της αξιοπρέπειας μιας δημοσιογράφου που πρόσφερε για 30 ολόκληρα χρόνια στο ΡΙΚ», συνέχισε η κ. Χαραλαμπίδου, σημειώνοντας ότι τα στελέχη του ΡΙΚ «προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν την παντελή έλλειψη ευαισθησίας που επέδειξαν με την συγκεκριμένη διαχείριση σε βάρος ενός ανθρώπου που διεκδικούσε απλά την αξιοπρέπεια του, κάτι που διασφαλίζεται και από την νομοθεσία».

Πρόσθεσε ότι το ΡΙΚ είχε υποχρέωση, μετά από έκκληση των δυο δημοσιογράφων - παραγωγών της εκπομπής «Πρωϊνό Δρομολόγιο» και με βάση τη νομοθεσία, να παραχωρήσει όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις στην κ. Ρούσου για να μπορεί να αντεπεξέρχεται στα καθήκοντα της, αντί να επιχειρήσουν να της αλλάξουν καθήκοντα.

«Η κουλτούρα διαχείρισης ευάλωτων προσώπων επιβάλλεται να αλλάξει στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση», κατέληξε, αναγνωρίζοντας «καλή πρόθεση στον πρόεδρο του ΔΣ του ΡΙΚ και αποφασιστικότητα για να αλλάξει όλη αυτή την αρνητική κουλτούρα που υπάρχει στην κρατική τηλεόραση».

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, υπενθύμισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα συζητήθηκε στην Επιτροπή η μη εφαρμογή της νομοθεσίας για ΑμεΑ στα σχολεία, επισημαίνοντας ότι αυτή τη φορά τέθηκε το θέμα της υπάλληλου του ΡΙΚ με κινητικά προβλήματα, «που είχε περιοθωριοποιηθεί και απαξιωθεί από τα καθήκοντά της, με άμεσο αντίκτυπο στην υγεία της», όπως υπογράμμισε η Βουλευτής.

Κατά τη συνεδρίαση, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρήστος Σενέκης, έκανε λόγο για «άστοχο χειρισμό» της υπόθεσης της κ. Ρούσου και υπογράμμισε ότι πρέπει το ΡΙΚ να είναι πρωτοπόρο και στον σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων κάθε ατόμου.

Συγχαρητήρια έδωσε στον Πρόεδρο του ΔΣ ΡΙΚ η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου για το γεγονός ότι «ανέλαβε την ευθύνη και προσπάθησε με θεσμικό τρόπο να λυθεί ένα πολύ δύσκολο θέμα». Σημείωσε, όμως, ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής «είδαμε και ένα άλλο ΡΙΚ, που αδυνατούσε να αντιληφθεί την υποχρέωση ενός δημόσιου οργανισμού, όταν υπάρχουν άνθρωποι με αναπηρία να εφαρμόσει όσα προνοεί η νομοθεσία, δηλαδή να στηρίξει για να εξασκούν το επάγγελμα στο οποίο υπηρετούν».

«Δεν πρέπει να επαφίεται ούτε στην κρίση, ούτε στη μεγαλοψυχία, ούτε στη φιλανθρωπία, ούτε στο αν είναι καλός άνθρωπος οποιοσδήποτε βρίσκεται σε διευθυντική θέση, για να εφαρμόσει νόμους, συμβάσεις και κανονισμούς, οι οποίοι έχουν να κάνουν με άτομα με αναπηρία», πρόσθεσε.

Τέλος, σημείωσε ότι «καλύτερα το ΡΙΚ να ακολουθήσει τη γραμμή του κ. Κέντα, να λύσει θεσμικά το ζήτημα, να καταγραφεί ότι υπάρχει μία κουλτούρα ετσιθελισμού από κάποιους και να βρουν τρόπους να λυθεί η κουλτούρα που έφερε και αυτό το πρόβλημα». Κλείνοντας, σημείωσε ότι, με βάση και τις εισηγήσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως, θα πρέπει το ΡΙΚ να δημιουργήσει πρωτόκολλο που θα πρέπει να ακολουθούν όλοι, ανεξαρτήτως βαθμίδας στις εργασιακές σχέσεις.

Ο ανεξάρτητος σοσιαλιστής Βουλευτής, Κωστής Ευσταθίου, επεσήμανε κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση ότι στις εργασιακές σχέσεις γίνεται η μεγάλη κατάχρηση εξουσίας και προσβολή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζήτησε να παρουσιαστούν ποια ακριβώς είναι τα μέτρα που λήφθηκαν στην εν λόγω περίπτωση και ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από την οποιαδήποτε πράξη επανόρθωσης.

Σημειώνεται ότι η διεύθυνση του Ιδρύματος αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγές στο «Πρωινό Δρομολόγιο», αφαιρώντας αρμοδιότητες και καθήκοντα της κ. Ρούσου.

Η κ. Ρούσου, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα υγείας, υπέβαλε σχετικό παράπονο στην Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη.

Η κ. Λοττίδη σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΔΣ ΡΙΚ και τον γενικό διευθυντή, ημερομηνίας 31/8/2023, τονίζει ότι «ανακύπτει σαφώς, απ’ όσα έχουν τουλάχιστον τεθεί ενώπιον μας, ότι η παραπονούμενη έχει υποστεί απαξιωτική και εξευτελιστική συμπεριφορά, γεγονός που είχε και εξακολουθεί να έχει, άμεση επίπτωση στην κατάσταση της υγείας της».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η διαφοροποίηση των συνθηκών εργασίας της κ. Ρούσου, δεν είναι ούτε δίκαιες ούτε ευνοϊκές, ούτε δικαιολογούνται οι αναφορές ότι η κ. Ρούσου δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε νέες ανάγκες.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα