ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αναλαμβάνει πρωτοβουλία η ΕΕ για κάλυψη εξόδων συγγενών ασθενών

14 Φεβρουαρίου 2024, 09:39

images

Πρωτοβουλία για την κάλυψη των εξόδων συγγενών ασθενών που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για θεραπείες, αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Λουκάς Φουρλάς μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Alpha, ανέφερε ότι «είναι ένα θέμα που απασχολεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες κράτη μέλη».

«Καταβάλλουμε προσπάθειες σε επίπεδο ΕΕ να γίνει θεσμοθετημένα πλέον η στήριξη», τόνισε. Εξηγώντας, σημείωσε ότι «εάν ένας κύπριος ασθενής πάει με την οικογένεια του για θεραπεία στη Γαλλία, να αναλάβει η γαλλική κυβέρνηση τα έξοδα και μετά το λογαριασμό να πληρώσει η ΕΕ μέσω ενός ταμείου. Αυτά μπορούν να γίνουν φτάνει να υπάρχει καλή θέληση», υπογράμμισε.

«Δυστυχώς ακόμα στην Κύπρο», επεσήμανε, «εμείς δεν προχωρήσαμε να κάνουμε το αυτονόητο, δηλαδή να δεσμεύουμε ένα κονδύλι στον προϋπολογισμό, το οποίο δεν θα είναι απαγορευτικό».

«Δεν θα καταρρεύσει η οικονομία του κράτους εάν δεσμευτούν κάποια εκατομμύρια που μπορεί και να μην είναι καν εκατομμύρια για να βοηθηθούν οι οικογένειες των ασθενών που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για θεραπείες», υπέδειξε.

Σημείωσε ότι η στήριξη που παρέχεται μέσω οργανώσεων, φορέων, οργανώσεων δεν είναι αρκετή καθώς τα έξοδα είναι πάρα πολλά, τονίζοντας ότι η στήριξη στους συγγενείς ασθενών θα πρέπει να θεσμοθετηθεί.

Η μεγαλύτερη αδικία στην ΚΔ

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, τόνισε ότι η μη στήριξη των συγγενών ασθενών, είναι η μεγαλύτερη αδικία που υπάρχει στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Επιλέγουμε να στείλουμε έναν ασθενή στο εξωτερικό και του λέμε πήγαινε βγάλε τα πέρας μόνος σου», είιπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι έγινε κάποια πρόοδος, ευχαριστώντας την πρώην Υφυπουργό Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση που δημιούργησε ένα κονδύλι για εφάπαξ ποσό σε οικογένειες που μεταβαίνουν στο εξωτερικό.

«Αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται ένα θεσμοθετημένο σχέδιο για την στήριξη των οικογενειών», τόνισε αναφέροντας ότι οικογένειες μεταβαίνουν στο εξωτερικό όχι για μήνες αλλά και χρόνια.

Ο κ. Αποστόλου, αναφέρθηκε ακόμη στην ίδρυση του ιδρύματος «Χριστίνα Αποστόλου» για στήριξη των οικογενειών ασθενών που μεταβαίνουν στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι χθες ο πρόεδρος της επιτροπής υγείας της Βουλής και αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, εξαπέλυσε νέα πυρά κατά της κωλυσιεργίας που παρατηρείται στο θέμα της αποστολής ασθενών στο εξωτερικό και την έγκριση κονδυλίων από το κράτος.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα