ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα πυρά για τις αποστολές ασθενών στο εξωτερικό

12 Φεβρουαρίου 2024, 10:29

images

Νέα πυρά κατά της κωλυσιεργίας που παρατηρείται στο θέμα της αποστολής ασθενών στο εξωτερικό και την έγκριση κονδυλίων από το κράτος, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της επιτροπής υγείας της Βουλής και αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος.

Σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή του Alpha, ο κ. Δίπλαρος τόνισε ότι «δεν έχω διαπιστώσει τους τελευταίους δυόμιση μήνες με το νέο χρόνο την οποιαδήποτε συγκίνηση από τους αρμόδιους».

«Πουθενά δεν έχουμε ακούσει ούτε μια σκέψη ότι βρήκαμε πχ €500 χιλ. ή ένα εκατομμύριο και ξεκινούμε», τόνισε.

«Το να μας λένε ότι θα πάνε για μελέτες αυτό δεν θα το δεχθούμε, θα το αντιδράσουμε έντονα, αυτό θα μπορούσε να γίνει και στο παρελθόν», υπέδειξε.

Σημειώνεται ότι η επιτροπή υγείας απέστειλε επιστολή στην Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου για την ανάγκη αύξησης του κονδυλίου για τους ασθενείς που παραπέμπονται στο εξωτερικό για θεραπεία στα €4 εκατ., ζητώντας της να ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να περιληφθεί σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2024.

Η ΠτΔ διαβίβασε την παράκληση της επιτροπής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια ανταπόκριση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης έθεσε το θέμα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου το Νοέμβριο όπου έδωσε οδηγίες για διεξαγωγή μελέτης από το Υπουργείο Υγείας με σκοπό τον σχεδιασμό και την κοστολόγηση για την κάλυψη αυτών των εξόδων.

Ο Διευθυντής του γραφείου του ΠτΔ, Βίκτωρας Παπαδόπουλος ανέφερε στο YgeiaWatch ότι αναμένεται ότι θα ετοιμαστεί ειδικό σχέδιο για να καλύπτει τις ανάγκες των συγγενών επιδοτούμενων ασθενών στο εξωτερικό στη βάση κριτηρίων και μελέτης και θα ενταχθεί με τις νενομισμένες διαδικασίες στον προϋπολογισμό.

Σημειώνεται ότι το κράτος δεν διαθέτει οποιοδήποτε κονδύλι για την κάλυψη των εξόδων των ασθενών οι οποίοι αποστέλλονται στο εξωτερικό για θεραπεία και των συνοδών τους.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα