ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανάγκη για επαναπροσδιορισμό του ρόλου των φαρμακείων

30 Ιανουαρίου 2022, 06:00

images

Στην ανάγκη για επαναπροσδιορισμό του ρόλου των φαρμακείων εν μέσω της λειτουργίας του Γενικού Σχεδίου Υγείας αλλά και της πανδημίας του κορωνοϊού, αναφέρθηκαν ομιλητές που συμμετείχαν στο 4ο Συνέδριο Φαρμακοποιών που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Η μη συμπερίληψη διεκδικήσεων του φαρμακευτικού συλλόγου στις νομοθετικές ρυθμίσεις του ΓεΣΥ και η μη θεσμοθέτηση καινοτόμων προσεγγίσεων όπως οι υπηρεσίες από το φαρμακείο, αποτέλεσε μία οπισθοδρομική προσέγγιση στη μεταρρύθμιση του τομέα υγείας με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, δήλωσε η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα – Ισσέγιεκ.

Δήλωσε επίσης ότι «σε 8 ευρωπαϊκές χώρες τα εμβόλια κατά της COVID-19 χορηγούνται από φαρμακοποιούς μετά από ανάλογη εκπαίδευση. Σε πολλές χώρες φαρμακοποιοί εμβολιάζουν στελεχώνοντας τα εμβολιαστικά κέντρα. Στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες το εμβόλιο για την εποχική γρίπη χορηγείται αποκλειστικά στο φαρμακείο της γειτονιάς με 100% συμμόρφωση των πολιτών».

Παράλληλα, πρόσθεσε, «προωθούνται νομοσχέδια για τη θεσμοθέτηση της διενέργειας εμβολιασμών αλλά και της συνταγογράφησης των εμβολίων από τους φαρμακοποιούς. Προσμένοντας σύντομα και στην εφαρμογή ανάλογων θεσμοθετήσεων και στην πατρίδα μας», είπε.

Υπογράμμισε, εξίσου, ότι «η πανδημία ανέδειξε την προσβασιμότητα του φαρμακείου της γειτονιάς, την αναγκαιότητα της ελεγχόμενης διασποράς των φαρμακείων για ποιοτική προσφορά φροντίδας στους ασθενείς, το φαρμακείο πρώτο σημείο επαφής με τους πολίτες, την απρόσκοπτη πρόσβαση ακόμα και σε περιόδους lockdown».

«Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, διενεργούνται tests ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου - rapid test σε πέραν του 90% των φαρμακείων, καλύπτοντας το 40% περίπου των καθημερινών τεστ που διενεργούνται παγκύπρια, συνεργώντας με τους άλλους παρόχους», συμπλήρωσε.

Τέλος, ανέφερε ότι «στις συναντήσεις με το Υπουργείο Υγείας θέτουμε ως πρωταρχικό στόχο τη θεσμοθέτηση των υπηρεσιών υγείας των φαρμακείων και τη θέση του φαρμακοποιού στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Θεωρώ ότι δεν είμαστε μακριά και θέλω να ελπίζω ότι θα προχωρήσουμε πολύ σύντομα στην εφαρμογή αυτή».

Ο ρόλος των φαρμακοβιομηχανιών

Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Φαρμακοβιομηχανίας Remedica, Δρ. Μιχάλης Νεοπτολέμου, έκανε λόγο για τις τεχνολογικές αναβαθμίσεις και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στα οποία αναγκάστηκαν να προχωρήσουν ως επιχειρήσεις και κοινωνία, λόγω των συνθηκών της πανδημίας.

«Σε μία εποχή όπου τα συστήματα υγείας, οι αξίες και ο ανθρωπισμός ανά το παγκόσμιο δοκιμάζονται, ο ρόλος ως φαρμακοβιομηχανίες αλλά και ο ρόλος των φαρμακείων εξελίσσεται. Γίνεται ακόμη πιο σημαντικός. Κρατούμε τα θετικά και αντιμετωπίζουμε τις προσκλήσεις όσο καλύτερα μπορούμε», δήλωσε.

 «Παρά τις αυξημένες ανάγκες για φάρμακα, κάποιες κατηγορίες παρουσίασαν μείωση στη ζήτηση είτε λόγω των επαναλαμβανόμενων lockdowns είτε του περιορισμού αποθεμάτων από εισαγωγείς και φαρμακεία που προέρχονταν από την αβεβαιότητα της επόμενης μέρας, αλλά και του περιορισμένου κεφαλαίου κίνησης και δανεισμού από τις τράπεζες», τόνισε.

«Η όλη διαταραχή στη διαχείριση της παγκόσμιας αγοράς των πρώτων υλών, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών. Υπάρχουν και διαταραχές στην εμβολιαστική αλυσίδα όπου παίζουν καθοριστικό ρόλο στο να έχει ο ασθενής τα φάρμακα και τα φαρμακεία την ώρα που τα χρειάζεται», συμπλήρωσε.

«Για παράδειγμα σε κάποια περίπτωση όπου δικό μας φάρμακο είχε συμπεριληφθεί ως φάρμακο για χρήση ενάντια στον κορωνοΪό διασφάλισε με επάρκεια ικανή για να καλύψει όλους τους πολίτες της Κύπρου, τότε».

«Μέσα από τη στήριξη και τις υπηρεσίες που αναγκαστικά θα έπρεπε να προσφέρουν τα φαρμακεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας διαφάνηκε η σημαντικότητα τους. Μέσα από το όλο σύστημα υγείας θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος των φαρμακείων και των φαρμακοποιών καθώς είναι καθοριστικός στη διασφάλιση ενός ποιοτικού γενικού συστήματος υγείας», υπογράμμισε.

Δήλωσε, ακόμη, ότι «θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στα φαρμακεία της Κύπρου και όχι μόνο. Μέσα από την πανδημία έχουμε έρθει σε πιο άμεση επικοινωνία και ευρύτερη επαφή με τα φαρμακεία».

Της Ουρανίας Στυλιανού

 

Σχετικά Άρθρα