ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αναφορά στην Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας στη Βουλή

04 Μαΐου 2023, 19:54

images

Αναφορές για την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας που καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 8 Μαΐου αλλά και για την Ημέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών και την Ημέρα της Ευρώπης που τιμώνται στις 9 Μαΐου διάβασε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίας της Ολομέλειας τη Βουλή την Πέμπτη.

Ο κ. Κουλίας σημείωσε ότι η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας. "Η ευαισθητοποίηση και η συμβολή της κοινωνίας των πολιτών, ιδιαίτερα μέσω της εθελοντικής αιμοδοσίας, η απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ των μελών της παγκόσμιας θαλασσαιμικής κοινότητας και η προώθηση μεταρρυθμίσεων, με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών, είναι ορισμένοι από τους στόχους της παγκόσμιας εκστρατείας στο πλαίσιο της ημέρας αυτής", σημείωσε.

Ανέφερε ότι η θαλασσαιμία αριθμεί πέραν των 300 εκ. φορέων παγκοσμίως, ενώ στην Κύπρο υπάρχουν οι περισσότεροι, ως προς τον γενικό πληθυσμό, πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς με θαλασσαιμία, των οποίων η καθημερινότητα συνίσταται στην αυστηρή και άκρως πολυδιάστατη αγωγή και αντιμετώπιση, στη συχνή μετάγγιση αίματος και στην ταυτόχρονη θεραπεία αποσιδήρωσης, καθώς και σε συνεχείς ελέγχους, εφόσον η επίδραση της ασθένειας είναι εκφυλιστική, όπως είπε.

Παράλληλα, η πολιτεία, στο πλαίσιο της θεραπευτικής αγωγής των πασχόντων, εργάζεται και προς την κατεύθυνση της ένταξής τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι και στην εργασία, με στόχο την ψυχολογική τους υποστήριξη, αλλά και στην επιμόρφωση των ιατρικών και νοσηλευτικών λειτουργών, πρόσθεσε ο κ. Κουλίας.

"Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, επικροτούμε και προωθούμε κάθε προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε ζητήματα που αφορούν τη θαλασσαιμία και χαιρετίζουμε το εξαίρετο έργο που επιτελούν η Κλινική Θαλασσαιμίας, το Εργαστήριο Πληθυσμιακού Ελέγχου Θαλασσαιμίας του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ και το Τμήμα Μοριακής Γενετικής Θαλασσαιμίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, που εντάσσονται μαζί ως πλήρες μέλος στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αναφοράς «EuroBloodNet» από το 2017. Χαιρετίζουμε επίσης τις διαρκείς δράσεις και πρωτοβουλίες του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου, που εστιάζει την προσοχή του σε κάθε πτυχή της θεραπευτικής αγωγής των θαλασσαιμικών", ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Κουλίας αναφέρθηκε στην εκστρατεία «Ενημερώσου, Μοιράσου, Νοιάσου» της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, με κεντρικό θέμα «Ενισχύουμε την εκπαίδευση για τη γεφύρωση του χάσματος στη φροντίδα της θαλασσαιμίας», ανακοινώνοντας ότι τη Δευτέρα 8 Μαΐου το κτίριο της Βουλής θα φωταγωγηθεί με κόκκινο χρώμα, το οποίο συμβολίζει την προσφορά αίματος.

Ο κ. Κουλίας αναφέρθηκε και στην 9η Μαΐου, που έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, αλλά και ως Ημέρα της Ευρώπης. "Παρά τις τραγικές και ολέθριες για την ανθρωπότητα συνέπειες του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, οι οποίες παραμένουν ανεξίτηλες στο πέρασμα των χρόνων, η 9η Μαΐου, ως η ημέρα που σφράγισε το τέλος του πιο αιματηρού και φρικαλέου πολέμου που γνώρισε η ανθρωπότητα, αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής για τους λαούς που αγωνίστηκαν και συνέτριψαν το τέρας του ναζισμού και του φασισμού που είχε αναδυθεί στην Ευρώπη", σημείωσε.

"Θυμόμαστε και τιμούμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που πολέμησαν θυσιάζοντας τη ζωή τους, προκειμένου η ανθρωπότητα να απελευθερωθεί από τις σκοταδιστικές δυνάμεις του παρελθόντος", ανέφερε επισημαίνοντας ότι ο αγώνας για την προάσπιση της δημοκρατίας και την καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας επιβάλλεται να είναι διαρκής, ώστε να αποτρέπονται οι δυνάμεις που επιδιώκουν την αναβίωση των πολιτικών του ολοκληρωτισμού και του μίσους.

Τιμώντας την Ημέρα της Ευρώπης, η μνήμη ανατρέχει στην ιστορική Διακήρυξη Σουμάν της 9ης Μαΐου 1950, με την οποία ο Γάλλος πολιτικός Ρομπέρ Σούμαν διατύπωσε την πρότασή του για μια νέα μορφή πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας στην Ευρώπη μέσω της δημιουργίας μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), ικανής να αποτρέψει κάθε ενδεχόμενο πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, ανέφερε. Η ΕΚΑΧ αποτέλεσε την απαρχή της δημιουργίας της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης, που, προϊόντος του χρόνου, εδραίωσε περαιτέρω τις αρχές και αξίες της ειρήνης, της ενότητας, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, πρόσθεσε.

"Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, επαναβεβαιώνουμε τη θέλησή μας να συνεχίσουμε, ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, να αγωνιζόμαστε για τα δίκαιά μας με οδηγό πάντοτε τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Ταυτόχρονα, καταδικάζουμε κάθε φασιστική και τρομοκρατική ενέργεια που επιβουλεύεται την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς. Καταδικάζουμε πρωτίστως τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου και του λαού της επί μισό σχεδόν αιώνα, με την καταστρατήγηση κάθε έννοιας δικαίου και την καταπάτηση στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών", κατέληξε.


Σχετικά Άρθρα