ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αναβαθμίζονται τα μαστογραφικά κέντρα παγκύπρια

01 Φεβρουαρίου 2023, 12:26

images

Αναβαθμίζονται τα μαστογραφικά κέντρα παγκύπρια, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Στο χαιρετισμό του κατά την επίσκεψη του στην τελετή εγκαινίων του μαστογραφικού κέντρου Γεροσκήπου, ο κ. Χατζηπαντέλα ανέφερε ότι «τα μαστογραφικά κέντρα ανά το παγκύπριο αναβαθμίζονται επιπλέον με την εξασφάλιση κατόπιν δωρεάς από τον ΟΠΑΠ, της πιο πρόσφατης τεχνολογίας ψηφιακών μαστογράφων», τονίζοντας ότι «παρέχουν και τη δυνατότητα τομοσύνθεσης όπου χρειάζεται, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες κατευθυντήριες ευρωπαϊκές οδηγίες».

Πρόσθεσε ότι ο ΟΠΑΠ στηρίζει διαχρονικά τον τομέα της υγείας, αλλά και πιο ειδικά τις ανάγκες των μαστογραφικών κέντρων, με την εξασφάλιση της πλέον πρόσφατης τεχνολογίας μαστογράφων, ευχαριστώντας θερμά το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΠ καθώς και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Δημήτρη Αλετράρη.

Επεσήμανε ότι η δημιουργία και λειτουργία μαστογραφικών κέντρων στις Επαρχίες Πάφου και Αμμοχώστου αλλά και η αναβάθμιση των υποδομών των κέντρων στις υπόλοιπες επαρχίες, αποτελούσε μία εκ των προτεραιοτήτων του Υπουργείου Υγείας. 

«Είμαι σίγουρος ότι το μαστογραφικό κέντρο Γεροσκήπου θα πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για την πρόληψη και προώθηση της υγείας των Γυναικών», καταλήγει.

Πρόοδος σε θέματα καρκίνου στην Κύπρο

Ο κ. Χατζηπαντέλα αναφέρθηκε και στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Κύπρο σε θέματα καρκίνου, επισημαίνοντας ότι γίνεται μία προσπάθεια για τη διασφάλιση της πρόσβασης των δικαιούχων με βάση τα ηλικιακά κριτήρια σε ποιοτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες εξειδίκευσης, εμπιστοσύνης και ασφάλειας.

Ο κ. Χατζηπαντέλα, υπενθύμισε ότι η πραγματοποίηση ανιχνευτικού ελέγχου για καρκίνο του μαστού, δεν καλύπτεται από τις προσφερόμενες από το ΓεΣΥ υπηρεσίες, αφού αφορά πρόγραμμα δημόσιας υγείας και ως εκ τούτου προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Υγείας. 

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, το Υπουργικό Συμβούλιο, με πρόσφατη απόφασή του, ενέκρινε την επέκταση του ηλικιακού ορίου στις γυναίκες από 45 μέχρι 74 ετών, αντί 50 με 69 που ήταν προηγουμένως, με βάση επίσης τις τελευταίες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Χατζηπαντέλα αναφέρθηκε επίσης στην πρόοδο που έχει πρόσφατα επιτευχθεί σε θέματα καρκίνου στη χώρα μας η οποία αφορά τα εξής: 

·        Στον διορισμό, με νέα σύνθεση, της  Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου η οποία θα αποτελεί το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου. Το Ινστιτούτο θα αποτελεί τον επιστημονικό φορέα εμπειρογνωμοσύνης στα θέματα καρκίνου που θα αναλάβει την οργάνωση και συντονισμό όλων των δραστηριοτήτων που αφορούν την αντιμετώπισή του. Η μελέτη δημιουργίας του έχει ολοκληρωθεί και ακολουθούνται οι απαραίτητες διαδικασίες για έγκριση της μελέτης και θεσμοθέτηση της δημιουργίας του.

·        Στο χειρισμό του Καρκίνου, η χώρα μας εφαρμόζει τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Σχεδίου ενάντια στον Καρκίνο, προωθώντας πρωτίστως προγράμματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης. Πέρα της αναβάθμισης του πληθυσμιακού προγράμματος του καρκίνου του Μαστού, προωθείται η διαδικασία για λειτουργία πληθυσμιακού προγράμματος του  παχέος εντέρου παγκύπρια.

·        Το Υπουργείο Υγείας έχει προβεί στην χορήγηση του εννιαδύναμου εμβολίου εναντίον του ιού HPV σε παιδιά ανεξάρτητα φύλου.

·        Η παροχή υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας έχει περιληφθεί σε αυτές που αποζημιώνονται από τον ΟΑΥ στα πλαίσια του ΓεΣΥ.

·        Επιπρόσθετα γίνονται ενέργειες ολοκλήρωσης του νομοσχεδίου ανακουφιστικής φροντίδας μέσω του οποίου θα διασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας.

·        Τέλος ως Υπουργείο Υγείας παρέχουμε σημαντικές χορηγίες προς τις Εθελοντικές Οργανώσεις για τη λειτουργία πληθώρας προγραμμάτων στην κοινότητα, με στόχο την ενεργό εμπλοκή τους στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών κοινοτικής φροντίδας.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα