ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

'Αλμα έκαναν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στην Ευρώπη

08 Δεκεμβρίου 2023, 15:12

images

Οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό σε όλη την Ευρώπη, παράλληλα με την άνοδο των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά στελεχών, ανέφερε η υπηρεσία παρακολούθησης της υγείας της περιοχής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, τα κρούσματα γονόρροιας, χλαμυδίων και αφροδίσιου λεμφοκοκκιώματος ή LGV, το 2021 ξεπέρασαν τα προ-πανδημικά επίπεδα στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Τα ευρήματα εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την αντίσταση στα αντιβιοτικά, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη θεραπεία των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Υπήρξε επίσης έντονο άλμα στις αναφερόμενες περιπτώσεις γονόρροιας ανθεκτικής στα φάρμακα, ανέφερε το ECDC. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η γονόρροια μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και θανατηφόρα λοίμωξη στην κυκλοφορία του αίματος.

Το ECDC κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να εντείνουν την παρακολούθηση και να επικεντρωθούν σε ισχυρότερες στρατηγικές πρόληψης των ασθενειών. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μειώθηκαν καθώς οι άνθρωποι είχαν λιγότερη κοινωνική επαφή.

Υπήρχαν 46.728 επιβεβαιωμένα κρούσματα γονόρροιας στην περιοχή το 2021 και 25.270 σύφιλης. Πολλές χώρες στην Ευρώπη δεν παρακολουθούν τις περιπτώσεις LGV, που προκαλούνται από ένα στέλεχος βακτηρίων χλαμυδίων.


Πηγή: Euro2day

Σχετικά Άρθρα