ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΑΚΕΛ: Η Ψυχική Υγεία σε παραμέληση

20 September 2023, 11:43

images

Η υπερπληρότητα του Νοσοκομείου Αθαλάσσας αλλά και η ασύμμετρη διαθεσιμότητα υπηρεσιών ψυχικής υγείας στα δημόσια γενικά νοσηλευτήρια, στα κοινοτικά κέντρα υγείας και στις κοινοτικές υπηρεσίες υγείας, αφήνουν έκδηλα ακάλυπτες τις ανάγκες των ψυχικά ασθενών και αποδυναμώνουν τον κοινωνικό ιστό, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ.

Όπως αναφέρει, η ψυχική και σωματική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και η παραμέληση από την πολιτεία του τομέα της ψυχικής υγείας μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει για το σύστημα υγείας, την κοινωνία και τον άνθρωπο.

«Τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, ουσιοεξαρτήσεις, οι κοινωνικές συνέπειες της πρόσφατης πανδημίας, προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές, αυξάνουν τις ανάγκες και τη ροή ψυχικά ασθενών προς νοσηλεία. Η έλλειψη διαδικασιών, υπηρεσιών και δομών, με τη σειρά τους επιδεινώνουν τα κοινωνικά προβλήματα, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο επιδείνωσης της ψυχικής υγείας του πληθυσμού», προσθέτει.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το Νοσοκομείο Αθαλάσσας, λειτουργεί πέρα από τη όρια του, με υπερπληρότητα κλινών και με έλλειψη διασύνδεσης με τις κοινωνικές υπηρεσίες, χωρίς λειτουργούς κοινωνικής ευημερίας.

«Λείπουν οι σύγχρονες διαδικασίες και δυνατότητες μετανοσοκομειακής αποκατάστασης σε ξενώνες στην κοινότητα των ψυχικά ασθενών που έχουν σταθεροποιηθεί και έχουν κριθεί ψυχιατρικώς ότι δεν χρήζουν περαιτέρω περιορισμού της ελευθερίας τους σε κλειστή υποχρεωτική νοσηλεία», συμπληρώνει

Μέσω της σχετικής ανακοίνωσης υποστηρίζουν ότι, η θεσμοθέτηση διατάγματος νοσηλείας στην κοινότητα (Community Treatment Order, CTO) ιδιαίτερα για ασθενείς με συχνές νοσηλείες, θα βοηθήσει στην αποφυγή όσων ψυχιατρικών νοσηλειών μπορούν να αποφευχθούν καθώς και στον περιορισμό της διάρκειας νοσηλείας στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας.

Προσθέτουν ότι, οι ασθενείς που εισάγονται στο υπερπλήρες ψυχιατρικό νοσοκομείο δυσκολεύονται να απολυθούν και να αποκατασταθούν, αφού συχνά οι συγγενείς, οι ξενώνες και οι κοινωνικές υπηρεσίες αδυνατούν να αναλάβουν τη μετανοσοκομειακή τους φροντίδα. 

«Δεν υπάρχει Υγεία χωρίς Ψυχική Υγεία, γι’ αυτό η πολιτεία και τα συναρμόδια υπουργεία καλούνται να δώσουν προτεραιότητα στον τομέα της ψυχικής υγείας και να σκύψουν στα προβλήματα των ψυχικά ασθενών και των οικογενειών τους, πριν, κατά τη διάρκεια και ιδιαίτερα μετά τη ψυχιατρική νοσηλεία τους», καταλήγουν.

Σχετικά Άρθρα