ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ακάθεκτοι οι φυσιοθεραπευτές, προχωρούν σε ολοήμερη στάση εργασίας

14 Ιουνίου 2023, 10:56

images

Σε ολοήμερη στάση εργασίας προχωρούν αύριο, Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023, οι φυσιοθεραπευτές και σε διαμαρτυρία έξω από το κτήριο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ζητώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Ο Παγκύπριος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών (ΠΣΦ) διαφωνεί με τον προϋπολογισμό του ΟΑΥ για τις φυσιοθεραπείες και αυτό που ζητούν είναι ο σωστός υπολογισμός των αναγκαίων μονάδων που απαιτούνται για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των δικαιούχων.

Σημειώνεται ότι η διαμαρτυρία έξω από το κτήριο του ΟΑΥ αύριο θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 το πρωί.

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος του ΠΣΦ, Ειρήνη Ζαννέττου είπε ότι «εδώ και ενάμισι χρόνο λέμε στον ΟΑΥ και του το αποδείξαμε, ότι ο προϋπολογισμός που υπολογίστηκε όταν ενταχθήκαμε στο σύστημα, τέλος του 2020, δεν ήταν αρκετός για να καλύψει τις ανάγκες του κόσμου για φυσιοθεραπεία. Κάναμε ολόκληρο αγώνα πέρσι για να φθάσει τέλος του χρόνου και να παραδεχθεί ο ΟΑΥ ότι έκανε λάθος, να έρθει να μας δώσει ένα ποσό αναδρομικά και να έρθει να μας δώσει ένα καινούργιο προϋπολογισμό στην φυσιοθεραπεία για το 2023».

Σε μία σειρά αλλεπάλληλης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ των δύο, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας αναφέρει ότι έχει υποβάλει την πρόταση του προς τον Παγκύπριο Σύλλογο Φυσιοθεραπευτών (ΠΣΦ) αναφορικά με την αναθεώρηση του προϋπολογισμού για τις υπηρεσίες φυσιοθεραπείας για το έτος 2023 από τις 23/11/2022, η οποία περιλαμβάνει αύξηση του προϋπολογισμού κατά €3.3 εκατ. σε σχέση με το προηγούμενο έτος (δηλ. από €21.912.000 σε €25.200.000).

Όπως εξηγεί, «η εν λόγω αύξηση επήλθε για να καλύψει τον επιπρόσθετο αριθμό μονάδων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της προσθήκης επιπλέον φυσιοθεραπειών με βάση το μητρώο νευρολογικών παθήσεων, των μυοσκελετικών χειρουργείων και άλλων αιτημάτων για πρόσθετες θεραπείες».

Από την άλλη ο ΠΣΦ σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 5 Μαΐου αποφάσισε την απόρριψη της πρότασης του ΟΑΥ για το 2023, για την οποία όπως αναφέρει στον ΟΑΥ έχει αποδείξει «με εμπεριστατωμένη μελέτη ότι κάνατε λάθος με τον προϋπολογισμό της φυσιοθεραπείας όπως αρχικά τον είχατε υπολογίσει και έχετε παραδεχτεί ότι είναι ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες των δικαιούχων».

«O στόχος μας δεν ήταν απλά η αύξηση του προϋπολογισμού, αλλά ο σωστός υπολογισμός των μονάδων που απαιτούνται για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των δικαιούχων όπως αυτές διαμορφώνονται καθημερινά», τονίζει.

Για τη διαβούλευση και επίλυση του εν λόγω ζητήματος, ο ΟΑΥ θεωρεί αναγκαίο να προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να ενημερώσουν τον Σύλλογο για την πρόταση που θα μπορούσε να κάνει ο Οργανισμός.

Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, «ο ΠΣΦ είναι ο μοναδικός Σύλλογος επαγγελματιών υγείας που αρνείται να προσέλθει σε διαβουλεύσεις με τον Οργανισμό και να συμβάλει εποικοδομητικά στην αντιμετώπιση των όποιων προκλήσεων που παρατηρούνται, στα 4 χρόνια ζωής του ΓεΣΥ».

Σε απαντητική επιστολή ο ΠΣΦ αναφέρει ότι «ποτέ δεν αρνηθήκαμε τον ουσιαστικό διάλογο, απλά αρνούμαστε να κάνουμε συζητήσεις άνευ ουσίας. Ένα και μοναδικό θέμα εκκρεμεί στις μεταξύ μας συζητήσεις. Αυτό του ορθού καθορισμού των αναγκών των δικαιούχων για φυσιοθεραπεία σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα όπως αυτά προκύπτουν καθημερινά, όπως και με τις μελέτες τις οποίες σας παρουσιάσαμε με τα λιγοστά στοιχεία που μας παρείχατε».

«Κατάπαυση πυρός» από Υπουργό Υγείας 

Για την «κατάπαυση πυρός» μεταξύ ΟΑΥ και ΠΣΦ, επενέβη η υπουργός υγείας Πόπη Κανάρη, με αφορμή την τετράωρη στάση εργασίας των φυσιοθεραπευτών την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023, η οποία αναβλήθηκε.

Η κ. Κανάρη σε δηλώσεις της ανέφερε ότι η ίδια έχει ακούσει τους φυσιοθεραπευτές και κατανοεί πλήρως τα αιτήματα τους, τα οποία μετέφερε προφορικώς και γραπτώς στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). 

Ως εκ τούτου, η υπουργός ζήτησε από τον ΟΑΥ να διερευνήσει το θέμα αυτό. «Λόγω της μονάδας αλλά και του τρόπου υπολογισμού που προχωρούν στην ένταξη και άλλων ειδικοτήτων, αυτό θα σημαίνει σημαντικές μειώσεις στην ποιότητα και είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα ως υπουργός», σημείωσε.

Τόνισε ότι «το πρώτιστο μέλημα μας είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών, οι ποιοτικές υπηρεσίες που προσφέρουμε σε κάθε πολίτη και η προσβασιμότητα στο ΓεΣΥ του κάθε πολίτη, άρα δεν ωφελεί να μειώνουμε συνεχώς τις μονάδες και να εισάγουμε νέα επαγγέλματα, νέα νοσοκομεία τη στιγμή που ακόμα αυτά που έχουμε πρέπει να τα διαχειριστούμε με καλύτερο τρόπο».

Σύμφωνα με τον ΠΣΦ, η υπουργός δεν επικοινώνησε ξανά με τον Σύλλογο για αναστολή της επερχόμενης ολοήμερης στάσης εργασίας και διαμαρτυρίας.

Νέο κάλεσμα ΟΑΥ για διάλογο

Με χθεσινή ανακοίνωση ο ΟΑΥ καλεί εκ νέου τον Παγκύπριο Σύλλογο Φυσιοθεραπευτών να ανακαλέσει την εξαγγελθείσα παγκύπρια διαμαρτυρία.

Όπως σημειώνει, Οργανισμός επαναλαμβάνει, τη διάθεσή του να διαβουλευτεί με τον Παγκύπριο Σύλλογο Φυσιοθεραπευτών και καλεί τους εκπροσώπους του να προσέλθουν σε διάλογο ως ο μόνος τρόπος αναχαίτισης των προκλήσεων που παρουσιάζονται, σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες φυσιοθεραπείας στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Τέλος, τονίζεται ότι μοναδική έγνοια του Οργανισμού είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας αλλά συγχρόνως και η ορθολογιστική διαχείριση και προάσπιση της βιωσιμότητας του ΓεΣΥ.

Έκκληση απηύθυνε  και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) ώστε ο ΟΑΥ και ο ΠΣΦ να προχωρήσουν σε μεταξύ τους διάλογο.

«Θεωρούμε ότι οι δύο πλευρές έχουν υποχρέωση έναντι των ασθενών να προχωρήσουν σε μεταξύ τους διάλογο με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των δικαιούχων του ΓεΣΥ», σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Θέση της ΟΣΑΚ είναι ότι οι υπηρεσίες φυσιοθεραπείας πρέπει να προσφέρονται στους ασθενείς που τις χρειάζονται, μακριά όμως από καταχρήσεις και άσκοπη χρήση του Σύστηματος η οποία οδηγεί στην πτώση της τιμής μονάδας στη βάση της οποίας αποζημιώνονται οι φυσιοθεραπευτές.

«Η μη διεξαγωγή διαλόγου και η συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών οδηγεί σε αφάνταστη ταλαιπωρία των ασθενών αφού οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην όποια θεραπεία ακολουθούν», υπογραμμίζεται.

Της Ουρανίας Στυλιανού




Σχετικά Άρθρα