ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δεν κάνουν πίσω οι φυσιοθεραπευτές για αναθεώρηση προϋπολογισμού 2023

15 Μαΐου 2023, 06:00

images

Επιμένουν οι φυσιοθεραπευτές για αναθεώρηση του προϋπολογισμού για το 2023 από τον ΟΑΥ για τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρουν εντός ΓεΣΥ.

Σε μία σειρά αλλεπάλληλης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ των δύο, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας αναφέρει ότι έχει υποβάλει την πρόταση του προς τον Παγκύπριο Σύλλογο Φυσιοθεραπευτών (ΠΣΦ) αναφορικά με την αναθεώρηση του προϋπολογισμού για τις υπηρεσίες φυσιοθεραπείας για το έτος 2023 από τις 23/11/2022, η οποία περιλαμβάνει αύξηση του προϋπολογισμού κατά €3.3 εκατ. σε σχέση με το προηγούμενο έτος (δηλ. από €21.912.000 σε €25.200.000).

Όπως εξηγεί, «η εν λόγω αύξηση επήλθε για να καλύψει τον επιπρόσθετο αριθμό μονάδων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της προσθήκης επιπλέον φυσιοθεραπειών με βάση το μητρώο νευρολογικών παθήσεων, των μυοσκελετικών χειρουργείων και άλλων αιτημάτων για πρόσθετες θεραπείες».

Από την άλλη ο ΠΣΦ σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 5 Μαΐου αποφάσισε την απόρριψη της πρότασης του ΟΑΥ για το 2023, για την οποία όπως αναφέρει στον ΟΑΥ έχει αποδείξει «με εμπεριστατωμένη μελέτη ότι κάνατε λάθος με τον προϋπολογισμό της φυσιοθεραπείας όπως αρχικά τον είχατε υπολογίσει και έχετε παραδεχτεί ότι είναι ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες των δικαιούχων».

«O στόχος μας δεν ήταν απλά η αύξηση του προϋπολογισμού, αλλά ο σωστός υπολογισμός των μονάδων που απαιτούνται για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των δικαιούχων όπως αυτές διαμορφώνονται καθημερινά», τονίζει.

Επισημαίνει ακόμη ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΠΣΦ δεν επιθυμεί την κλιμάκωση των μέτρων και την ταλαιπωρία των ασθενών, καλώντας ξανά τον ΟΑΥ να αναθεωρήσει την εν λόγω πρόταση ως μια ύστατη προσπάθεια επίλυσης του θέματος.

Ο ΟΑΥ από την πλευρά του εξηγεί ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αναθεώρησης, «αλλά σε μια κίνηση καλής θέλησης δεσμεύτηκε να διερευνήσει τη δυνατότητα περαιτέρω αύξησης του προϋπολογισμού για το 2023».

«Όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένα, η τιμή της μονάδας δεν θα σταματήσει να μειώνεται  εάν παράλληλα με την αύξηση του προϋπολογισμού δεν ληφθούν δραστικά μέτρα που να ελέγξουν την αλόγιστη χρήση και κατάχρηση τόσο από τους δικαιούχους, τους ιατρούς όσο και τους φυσιοθεραπευτές», αναφέρει ο ΟΑΥ.

Σημειώνεται ότι ο ΠΣΦ αναμένει ακόμη αναθεωρημένη πρόταση για τον προϋπολογισμό του 2023 από τον ΟΑΥ.

Ζητά επανειλημμένα συνάντηση με ΠΣΦ ο ΟΑΥ

Για τη διαβούλευση και επίλυση του εν λόγω ζητήματος, ο ΟΑΥ θεωρεί αναγκαίο να προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να ενημερώσουν τον Σύλλογο για την πρόταση που θα μπορούσε να κάνει ο Οργανισμός.

Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, «ο ΠΣΦ είναι ο μοναδικός Σύλλογος επαγγελματιών υγείας που αρνείται να προσέλθει σε διαβουλεύσεις με τον Οργανισμό και να συμβάλει εποικοδομητικά στην αντιμετώπιση των όποιων προκλήσεων που παρατηρούνται, στα 4 χρόνια ζωής του ΓεΣΥ».

«Οι συναντήσεις με τους Συλλόγους και τις Επιστημονικές Εταιρείες δεν είναι αυτοσκοπός αλλά αποσκοπούν πρωτίστως στην ανταλλαγή απόψεων για τον τρόπο βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, στην εφαρμογή μέτρων από κοινού για την αντιμετώπιση της κατάχρησης, και στην ανάπτυξη του σκεπτικού πίσω από τους προτεινόμενους προϋπολογισμούς έτσι ώστε η όποια αναθεώρησή τους να είναι πλήρως αιτιολογημένη και τεκμηριωμένη», προσθέτει.

Της Ουρανίας Στυλιανού




Σχετικά Άρθρα