ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Aγανάκτηση δημοτών στο Γέρι για τσουνάμι πυρκαγιών

15 September 2023, 10:02

images

Η αγανάκτηση των δημοτών από τις συχνές πυρκαγιές που εκδηλώνονται στην βιομηχανική περιοχή Γερίου είναι δικαιολογημένη και δεν θα ανεχθούμε την μεταφορά οποιασδήποτε άλλης οχληρής βιομηχανίας στην περιοχή η οποία είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Γερίου Νεόφυτος Παπαλαζάρου.

Με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί, ο κ. Παπαλαζάρου είπε ότι στο ίδιο εργοστάσιο εκδηλώθηκε ξανά πυρκαγιά στις 19 Οκτωβρίου 2021 και έκτοτε οι ιδιοκτήτες πήραν μέτρα τα οποία και φαίνεται ότι απέδωσαν.

Εξήγησε ότι στο εργοστάσιο στάθμευε πυροσβεστικό όχημα της εταιρείας, το οποίο και παρενέβη τα ξημερώματα με την εκδήλωση της φωτιάς, μαζί με την έγκαιρη παρέμβαση και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο Δήμαρχος είπε ότι, σύμφωνα με πληροφόρηση που είχε από τον εργοστασιάρχη, η φωτιά εκδηλώθηκε από μπαταρία συσκευής η οποία και ήταν πολύ μικρή γι΄ αυτό και δεν εντοπίστηκε έγκαιρα για να αφαιρεθεί κατά την διαδικασία ρίψης και διαλογής των υλικών για ανακύκλωση. 

Είπε επίσης ότι την περασμένη βδομάδα ήταν στο συγκεκριμένο εργοστάσιο και κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Ο Δήμαρχος είπε ότι «έχει γίνει επαφή με όλους τους ιδιοκτήτες εργοστασιών στην βιομηχανική περιοχή και σε όλους έχουν εξηγηθεί οι ανησυχίες των κατοίκων». Ανέφερε ότι σε όλα τα εργοστάσια που λειτουργούν στην περιοχή γίνεται έλεγχος, ωστόσο επειδή η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη έχει διαμηνύσει ότι «ο Δήμος δεν θα δεχθεί καμία άλλη μεταφορά βιομηχανίας και δεν θα ανεχθεί να δοθεί οποιαδήποτε άλλη άδεια».

Ο κ. Παπαλαζάρου είπε ότι ο Δήμος πιέζει και προς την κατεύθυνση των υφιστάμενων υποστατικών, ώστε να λαμβάνουν αποτελεσματικά μέτρα για έγκαιρη κατάσβεση και ότι σε συνεργασία βρίσκεται και με το Τμήμα Περιβάλλοντος για την ασφάλεια και υγεία των κατοίκων.

Ανέφερε επίσης ότι σύντομα θα τοποθετηθούν υδροστόμια σε συγκεκριμένα σημεία που θα υποδειχθούν από τους αρμοδίους, ώστε σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς να μπορεί να λαμβάνεται νερό από εκεί για πιο γρήγορη κατάσβεση.

Από σπινθηρισμό προκλήθηκε η φωτιά

Σε σπινθηρισμούς κατά τη διάρκεια εργασιών μετακίνησης οχημάτων ξεκίνησε η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Παρασκευής σε εργοστάσιο ανακυκλώσιμων υλικών στην Βιομηχανική περιοχή Γερίου.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής, σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι κατά τη διερεύνηση των αιτιών πυρκαγιάς, διαπιστώθηκε ότι κατά τη διεξαγωγή εργασίας από λειτουργό της εταιρείας με ειδικό όχημα που ασχολείτο με την μετακίνηση των ανακυκλώσιμων υλικών, φαίνεται ότι προκλήθηκαν σπινθηρισμοί.

Η πυρκαγιά προκλήθηκε εξαιτίας αυτού, σε συνδυασμό με υγρές ή άλλες εύφλεκτες ύλες που υπήρχαν στα παλιά οχήματα, προσθέτει ο κ. Κεττής.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 05:42 την Πέμπτη και και τέθηκε υπό έλεγχο. Στο επεισόδιο παραμένουν οι δυνάμεις και προχωρούν με τελικές

Σε στοίβα από ανακυκλώσιμα οχήματα η πυρκαγιά

Η πυρκαγιά στη βιομηχανική περιοχή Γερίου είναι σε στοίβα από ανακυκλώσιμα οχήματα εντός του περιφραγμένου χώρου του εργοστασίου ανακυκλώσιμων υλικών, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου και Yπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

Πρόσθεσε πως δεν κινδυνεύουν επί του παρόντος υποστατικά και η προσπάθεια γίνεται να μην επεκταθεί η πυρκαγιά σε άλλη στοίβα.

Σύμφωνα με τον κ. Κεττή, έχει ενημερωθεί η Υπηρεσία περιβάλλοντος και ανταποκρίνεται με λειτουργούς της.

Σχετικά Άρθρα