ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΑΑΕΚ: Παρεμβάσεις και μέτρα για πρόληψη των εξαρτήσεων

14 Αυγούστου 2023, 10:13

images

Μέτρα, προγράμματα και παρεμβάσεις τα οποία απευθύνονται στο κοινό και αφορούν την πρόληψη της εξάρτησης, αναλαμβάνει να αδειοδοτήσει η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) βάση σχετικής νομοθεσίας.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΑΑΕΚ υπογραμμίζει ότι καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες όπως όλοι οι φορείς που επιθυμούν να εφαρμόσουν προληπτικές παρεμβάσεις ή μέτρα να το κάνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, βασισμένοι σε επιστημονική τεκμηρίωση και σε συμμόρφωση με το Ευρωπαϊκό Εγχειρίδιο Πρόληψης (EUPC).  

Όπως εξηγούν, σύμφωνα με τους ορισμούς της νομοθεσίας υπάρχει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στα μέτρα και τις παρεμβάσεις η οποία αφορά τη συστηματικότητα και τη χρονική διάρκεια.

«Συγκεκριμένα όταν αναφερόμαστε σε «Μέτρα» αυτό σημαίνει τις δράσεις, τα προγράμματα ή τις παρεμβάσεις που αφορούν τη χρήση νόμιμων ή παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών ή την εξάρτηση από αυτές ή από την παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιγνίδια, ενώ σε αντιπαραβολή οι «Παρεμβάσεις» είναι  τα συστηματικά και δομημένα μέτρα μακράς διάρκειας με συγκεκριμένους στόχους που σχετίζονται με τις νόμιμες και παράνομες εξαρτησιογόνες ουσίες, καθώς και με την παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιγνίδια», σημειώνει.

Με βάση αυτή τη διάκριση, προσθέτει στην ανακοίνωσή της, μέτρα Πρόληψης εννοούνται οι δράσεις, οι παρεμβάσεις ή τα προγράμματα που είναι μεμονωμένα και χωρίς μεγάλη χρονική διάρκεια π.χ. διάλεξη, παρουσίαση, μεμονωμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα,  αφίσα, συναυλία, θεατρικό έργο».

Όπως αναφέρεται, μέχρι σήμερα για σκοπούς αδειοδότησης παρεμβάσεων (συστηματικά και δομημένα μέτρα μακράς διάρκειας) ακολουθείται η διαδικασία της υποβολής αίτησης αδειοδότησης η οποία βασίζεται στις Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές Ποιότητας για την Πρόληψη της Χρήσης Ουσιών (ΕυΠρο).

Ταυτόχρονα, από σήμερα εγκαινιάζεται διαδικασία αδειοδότησης μέτρων (μεμονωμένες παρεμβάσεις, μη συστηματικές) μέσω μιας νέας σχετικής αίτησης βασισμένης επίσης στις ΕυΠρο, αλλά με λιγότερες απαιτούμενες πληροφορίες.

Ως εκ τούτου καλούνται όλοι οι συνεργάτες και εν δυνάμει συνεργάτες της ΑΑΕΚ να ακολουθούν πιστά τις διαδικασίες για αδειοδότηση των μέτρων ή παρεμβάσεων που θέλουν να υλοποιήσουν.

Το έντυπο για αδειοδότηση μέτρων και παρεμβάσεων είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο εδώ.

Τα συμπληρωμένα έντυπα μπορούν να αποστέλλονται στην διεύθυνση info@naac.org.cy

Σχετικά Άρθρα