ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΔΥΨΥ ΟΚΥπΥ: Η επιρροή των γιορτών στην ψυχική μας υγεία

27 Δεκεμβρίου 2023, 11:15

images

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΖΙΟΓΚΟΥΡΟΥ*

Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος χαλάρωσης και ανανέωσης για τους περισσότερους από εμάς. Ο κόσμος βλέπει τον Δεκέμβρη και ειδικότερα την εορταστική περίοδο ως μία ευκαιρία απόδρασης και «ανάσας» από την καθημερινότητα, που δημιουργεί η ρουτίνα του χειμώνα. Η περίοδος των εορτών είναι συνυφασμένη με την ανεμελιά, την απόλαυση και την καλή διάθεση!

Η διακόσμηση στους δρόμους, η μουσική και το εορταστικό κλίμα δημιουργούν μια ατμόσφαιρα θετικών συναισθημάτων, προσφέροντας στους ανθρώπους την ευκαιρία να ξεφύγουν από το άγχος και τις ανησυχίες της καθημερινότητάς τους. Οι διακοπές από την συνήθη ρουτίνα προσφέρουν ελεύθερο χρόνο για ευχάριστες δραστηριότητες δίνοντας την ευκαιρία για βελτίωση της διάθεσης. Επίσης, οι διακοπές επιτρέπουν την αυτοφροντίδα  όπως είναι για παράδειγμα οι περισσότερες ώρες ύπνου κάτι που συμβάλλει στη ψυχική ευεξία.

Οι συναντήσεις με αγαπημένα συγγενικά πρόσωπα και φίλους μπορούν να συμβάλουν στην θετική ψυχοσυναισθηματική κατάσταση του ατόμου. Οι ευκαιρίες συνεύρεσης με άτομα με τα οποία κάποιος διατηρεί ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς έχουν πολλαπλά οφέλη. Οι συζητήσεις, η ανάκληση κοινών αναμνήσεων και εμπειριών, το μοίρασμα προβληματισμών μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση από το καθημερινό άγχος. Η κοινωνικοποίηση ενός ατόμου, συχνά δημιουργεί το αίσθημα της ευτυχίας.

Κατά την περίοδο των εορτών μια χρονιά φτάνει στο τέλος της και μια καινούρια ξεκινά. Το φρέσκο ξεκίνημα αποτελεί ευκαιρία και κίνητρο για πολλά άτομα να προβούν σε αναστοχασμό, εκ νέου νοηματοδότηση καταστάσεων στη ζωή τους και καθορισμό καινούριων στόχων. Η κινητοποίηση για την επίτευξη καινούριων στόχων συμβάλλουν στην ανάπτυξη ελπίδας και αισιοδοξίας που βοηθά στην ψυχική ανάταση του ατόμου.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε πως οι γιορτές δεν επηρεάζουν όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχουν άτομα που η ψυχική τους κατάσταση επιβαρύνεται κατά την περίοδο αυτή λόγω της φύσης της εργασίας τους, οικογενειακών προβλημάτων ή ακόμα και σοβαρής ασθένειας ή απώλειας. Είναι κρίσιμο για αυτά τα άτομα να μην αισθάνονται πίεση στο να περάσουν όμορφα ή να καταβάλουν υπέρμετρη προσπάθεια ώστε να νιώσουν χαρούμενα τις γιορτές.

Είναι πιο σημαντικό τα άτομα αυτά να δίνουν χρόνο στον εαυτό τους να βιώσουν και να επεξεργαστούν τα όσα τους απασχολούν ακόμα και εάν αυτό προϋποθέτει μικρότερη συμμετοχή στα όσα συμβαίνουν κατά την εορταστική περίοδο. Οι ευκαιρίες και οι αφορμές για αλλαγή από τη ρουτίνα καθώς και στιγμές χαράς και ευτυχίας δεν τελειώνουν την περίοδο των γιορτών.

Η Διεύθυνση Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΔΥΨΥ) του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), έχει βασικό της μέλημα την προαγωγή της ψυχικής υγείας σε όλους τους πολίτες, καθώς και την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων σε όλη την διάρκεια του χρόνου. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από τη ΔΥΨΥ, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα: εσωτερικές και εξωτερικές υπηρεσίες νοσηλείας καθώς και εξειδικευμένες υπηρεσίες που αποσκοπούν στην ολιστική αντιμετώπιση θεμάτων ψυχικής υγείας σε ενήλικες,  έφηβους και παιδιά.

Βασικές αρχές που διέπουν την λειτουργία της ΔΥΨΥ αποτελούν η προσβασιμότητα, η εξασφάλιση ολοκληρωμένου φάσματος παροχής υπηρεσιών, η συνέχεια και η ισότητα στην παροχή φροντίδας με βάση τις ανάγκες των ασθενών και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ΔΥΨΥ του ΟΚΥπΥ μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Οργανισμού ή να επικοινωνήσετε με το τηλέφωνο 22402101.

*Ειδική Ψυχολόγος, Κέντρο Ψυχικής Υγείας

Σχετικά Άρθρα