ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διακρανιακή μαγνητική θεραπεία

10 Νοεμβρίου 2023, 17:55

images

Το rTMS ( repetitive Transcranial Magnetic Stimulation) είναι μια μη επεμβατική ιατρική θεραπεία η οποία χρησιμοποιεί την επαναλαμβανόμενη διακρανιακή μαγνητική διέγερση για τη θεραπεία της Κατάθλιψης  και της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής (FDA approved) και άλλων νευροψυχιατρικών διαταραχών. Το rTMS είναι μια τεχνική διέγερσης του εγκεφάλου που βασίζεται στην παραγωγή σύντομων μαγνητικών πεδίων χρησιμοποιώντας ένα μονωμένο πηνίο που τοποθετείται πάνω από το τριχωτό της κεφαλής. Αυτά τα μαγνητικά πεδία είναι του ίδιου τύπου όπως εκείνα που χρησιμοποιούνται στην απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού των μηχανημάτων (MRI). Οι μαγνητικοί παλμοί παράγουν ένα ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα στον εγκέφαλο που ενεργοποιεί κυκλώματα νευρώνων. Η θεραπεία αυτή έχει αποδειχθεί ότι είναι μια ασφαλής και καλά ανεκτή διαδικασία που μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα σε ασθενείς με κατάθλιψη ή σε άλλες νευροψυχιατρικές διαταραχές.

Διαδικασία

Η θεραπεία rTMS περιλαμβάνει μια σειρά από θεραπείες. Για κάθε συνεδρία rTMS, θα πρέπει να είστε σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στην κλινική και θα κάθεστε στην καρέκλα θεραπείας. Πριν από την έναρξη της διαδικασίας rTMS, θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε οποιαδήποτε μεταλλικά ή μαγνητικά ευαίσθητα αντικείμενα (π.χ. κοσμήματα, κλειδιά, πιστωτικές κάρτες). Επειδή το rTMS παράγει ένα ήχο κλικ με κάθε παλμό, θα έχετε ωτοασπίδες για την άνεση και την ασφάλεια σας .Το rTMS δεν απαιτεί αναισθησία ή καταστολή, οπότε θα είστε ξύπνιος και σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια όλης της διαδικασίας.

Ένα μέλος της ομάδας θεραπείας TMS θα τοποθετήσει πρώτα το κεφάλι σας στο σύστημα υποστήριξης της κεφαλής. Στη συνέχεια, το μαγνητικό πηνίο θα τοποθετηθεί απαλά πάνω από την  πλευρά του κεφαλιού σας. Το μέλος του προσωπικού TMS θα προσαρμόσει στη συνέχεια τη συσκευή TMS, παρέχοντας μια σειρά από παλμούς έως ότου δίνει ακριβώς αρκετή ενέργεια ώστε να υπάρξουν συσπάσεις στο χέρι σας. Το ποσό της ενέργειας που απαιτείται για να κάνει σύσπαση στο χέρι σας ονομάζεται το “motor threshold.” Ο καθένας έχει ένα διαφορετικό κατώτατο όριο και οι θεραπείες γίνονται σε επίπεδο ενέργειας που είναι ακριβώς πάνω από το ατομικό όριο του ‘’MT’’. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, θα ακούσετε ένα κλικ και θα αισθάνεστε μια αίσθηση στο τριχωτό της κεφαλής .

Μετέπειτα το μαγνητικό πηνίο θα μετακινηθεί σε μια πλευρά του κεφαλιού σας, σε μια περιοχή του εγκεφάλου που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να είναι υπεύθυνη για την πρόκληση της κατάθλιψης ή άλλων νευροψυχιατρικών διαταραχών. Θα λάβετε τη θεραπεία ως μια σειρά από «παλμούς», με περίοδο «ανάπαυσης» ανάμεσα σε κάθε σειρά παλμών. Οι συνεδρίες θεραπείας είναι συνήθως 3-40 λεπτά.

Αριθμός των θεραπειών

Ο ακριβής αριθμός των θεραπειών που λαμβάνετε δεν μπορεί να προβλεφθεί εκ των προτέρων. Ο αριθμός των θεραπειών που θα λάβετε θα εξαρτηθεί από την κατάστασή σας και απάντησή σας στη θεραπεία και την ιατρική κρίση του ψυχίατρου . Οι θεραπείες rTMS συνήθως χορηγούνται πέντε φορές την εβδομάδα, αλλά η συχνότητα των θεραπειών μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες σας. Συνήθως, οι ασθενείς οι οποίοι ανταποκρίνονται στην rTMS βιώνουν τα αποτελέσματα από την τέταρτη έως έκτη εβδομάδα της θεραπείας. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν αποτελέσματα σε λιγότερο χρόνο, ενώ σε άλλους μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

Κίνδυνοι

Όπως και με κάθε ιατρική θεραπεία η rTMS ενέχει τον κίνδυνο παρενεργειών. Ωστόσο είναι γενικά καλά ανεκτή και μόνο ένα μικρό ποσοστό των ασθενών διακόπτουν τη θεραπεία λόγω ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Προτερήματα rTMS σε σχέση με φαρμακευτική αγωγή:

To rTMS είναι μια επιλογή θεραπείας σε περιπτώσεις όπου η φαρμακευτική αγωγή ΔΕΝ έχει βοηθήσει τον ασθενή επαρκώς.

Επίσης είναι επιλογή θεραπείας όπου σε κάποιες περιπτώσεις το άτομο ΔΕΝ θέλει να λάβει φαρμακευτική αγωγή.

Επίσης τo rTMS υπερτερεί σε σχέση με μια συνήθη φαρμακευτική αγωγή στο ότι ΔΕΝ παρουσιάζει πιθανές παρενέργειες όπως πιο κάτω για παράδειγμα:

Αύξηση Βάρους

Σεξουαλικές Διαταραχές

Γαστρεντερικές Διαταραχές

Καταστολή

Θολή Όραση

Ξηροστομία

Επίσης γίνονται έρευνες με ενθαρυντικά αποτελέσματα για την χρήση του rTMS στην

Σχιζοφρένεια,  Διπολική Διαταραχή,  Aγχώδεις Διαταραχές, Eξαρτήσεις,  Διατροφικές Διαταραχές

Αυτισμό,  ΔΕΠΥ,  Διαταραχή μετατραυματικού στρες,  Άνοια/Νόσος Αλτσχάιμερ, Χρόνιος Πόνος

Ινομυαλγία,  Νόσος του Πάρκινσον, Ημικρανίες, Εμβοές, Αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό και

Eπιληψία.

Στην Κύπρο χορηγείται ιδιωτικά και σε κάποιες περιπτώσεις το άτομο μπορεί να λάβει όλη την επιχορήγηση της θεραπείας απο το Υπουργείο Υγείας.

Επίσης γίνονται σκέψεις για να εισέλθει στο ΓΕΣΥ.

Δρ. Γιώργος Μικελλίδης MD, PhDFRCPsych,

CCT (UK) Ψυχίατρος

Διευθυντής στο Κέντρο Διακρανιακής Μαγνητικής Διέγερσης ,Cyprus rTMS

Κλινικός Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Σχετικά Άρθρα