ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αχαλασία οισοφάγου: Το σπάνιο νόσημα που συναντάται συχνά στην Κύπρο

07 Ιουνίου 2023, 13:52

images

Το Γαστρεντερολογικό/Ενδοσκοπικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας του ΟΚΥπΥ διαθέτει το μοναδικό τελευταίας τεχνολογίας υψηλής ευκρίνειας Μανόμετρο οισοφάγου, ένα από τα δυο σε Παγκύπρια βάση ώστε να εντοπίζει αυτή τη νόσο.

H αχαλασία οισοφάγου είναι μία σπάνια καλοήθης νόσος του οισοφάγου και παρόλο που πρόκειται για ένα σπάνιο νόσημα, εντούτοις έχει διαγνωσθεί σε πολλούς ανθρώπους στην Κύπρο. Η αχαλασία προκαλεί μακροχρόνια δυσκολία στην κατάποση, τόσο σε υγρά όσο και σε στερεά και επιδεινώνεται σταδιακά με το χρόνο. Ασθενής με αχαλασία μπορεί επίσης να εμφανίσει πόνο στο στήθος, στάση τροφών ή και ενσφήνωση βλωμού στον οισοφάγο. Σε πολλούς ασθενείς, μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουν κατάθλιψη ή ακόμη και να εμφανίσουν πραγματική κατάθλιψη από τη συνεχιζόμενη δυσκολία να καταπιούν.

H πάθηση

Σε αρχικά στάδια όσοι υποφέρουν από αχαλασία μετά από κάθε μπουκιά έχουν πάντα δίπλα τους λίγο νερό για να τους βοηθά στην προώθηση της. Οι τροφές προωθούνται αργά με τη βαρύτητα (σαν κλεψύδρα), ενώ παραμένουν υπολείμματα τροφών, υγρά ή σάλιο στον οισοφάγο, ακόμα και αν ο ασθενής είναι νηστικός για μέρες. Με το χρόνο οι ασθενείς δυσκολεύονται όλο και περισσότερο ακόμη και να πιούν και νερό και το φαγητό γίνεται από απόλαυση, βάσανο. Έτσι αρχίζουν να αποφεύγουν να τρώνε μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα να χάνουν βάρος. Πολλές φορές υπάρχει ανάρροια άπεπτων τροφών και υγρών από τον οισοφάγο λόγω χρόνιας στάσης, που λανθασμένα μπορεί να εκληφθεί ως παλινδρόμηση. Σε προχωρημένα στάδια οι ασθενείς κινδυνεύουν από εισρόφηση, ιδίως κατά την κατάκλιση, λόγω στάσης υγρών και τροφών στον οισοφάγο, που μπορεί να είναι πολύ διατεταμένος (σιγμοειδής οισοφάγος). Επίσης, πολλοί ασθενείς μπορεί να έχουν βήχα και να εμφανίζουν υποτροπιάζουσες πνευμονίες από εισρόφηση και να χρειαστούν συχνές νοσηλείες.

Τα πιο επείγοντα 

Η ενσφήνωση (στάση) μεγάλης ποσότητας τροφών στον οισοφάγο και η πνευμονία από εισρόφηση, αποτελούν εξαιρετικά επείγουσες και επικίνδυνες καταστάσεις, ιδίως σε παραμελημένες περιπτώσεις και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές. Πιο σπάνια, ο μεγαοισοφάγος μπορεί να προκαλέσει σημαντική απόφραξη της τραχείας και να απαιτηθεί διασωλήνωση του ασθενούς.

To μανόμετρο που εντοπίζει τη νόσο

Τα προηγούμενα χρόνια στην Κύπρο η νόσος δεν μπορούσε εύκολα να διαγνωστεί λόγω απουσίας εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και μοντέρνων διαγνωστικών μεθόδων όπως η μανομετρία υψηλής ευκρίνειας που αποτελεί σήμερα τον ακρογωνιαίο λίθο στη διάγνωση της νόσου. Το Γαστρεντερολογικό/Ενδοσκοπικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας διαθέτει πλέον το μοναδικό τελευταίας τεχνολογίας υψηλής ευκρίνειας μανόμετρο οισοφάγου, ώστε να εντοπίζει αυτή τη νόσο. Δεν είναι τυχαίο που την τελευταία 5ετία έχουν διαγνωστεί και κατευθυνθεί προς θεραπεία αρκετοί ασθενείς.

Τo Τμήμα λειτουργεί με τα πρωτόκολλα των αρμόδιων ευρωπαϊκών σωμάτων Γαστρεντερολογίας – Ηπατολογίας και διεκπεραιώνει με επιτυχία μεγάλο όγκο περιστατικών.

Εξειδίκευση

Το Τμήμα εξειδικεύεται στη μελέτη κινητικότητας ανώτερου πεπτικού και εξυπηρετεί ασθενείς απ’ όλα τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ αλλά και τον ιδιωτικό τομέα εντός και εκτός ΓΕΣΥ. Στο τμήμα εκτός από μανομετρία οισοφάγου υψηλής ευκρίνειας με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας μοναδικής στην Κύπρο προσφέρεται επίσης και 24ωρη pHμετρία. Οι εξετάσεις αυτές βοηθούν στη διάγνωση των λειτουργικών παθήσεων του οισοφάγου όπως η αχαλασία οισοφάγου αλλά και στη διερεύνηση της γαστροισοφαγικής παλινδρόμησης.

Το Τμήμα εξειδικεύεται και στην παρακολούθηση και στην αντιμετώπιση των φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου. Λειτουργεί για τον σκοπό αυτό, εξειδικευμένο ιατρείο και σε αυτό παρακολουθείται μεγάλος αριθμός ασθενών. Επιπρόσθετα λειτουργεί μονάδα ημερήσιας νοσηλείας, ένα άνετος χώρος άρτια εξοπλισμένος και στελεχωμένος όπου παρέχεται θεραπεία για τις συγκεκριμένες ασθένειες.

Ανθρώπινο δυναμικό και υπηρεσίες

Το τμήμα απαρτίζεται από 2 Ιατρούς και 5 νοσηλευτές με μεγάλη εμπειρία στα γαστρεντερολογικά περιστατικά και παρέχει διαγνωστικές και επεμβατικές ενδοσκοπήσεις ανώτερου και κατώτερου πεπτικού (πολυπεκτομές, απολίνωση κιρσών οισοφάγου, αφαίρεση ξένων σωμάτων, διαστολή στενώσεων ανώτερου και κατώτερου πεπτικού) όπως επίσης ενδοσκόπηση λεπτού εντέρου με βιντεοκάψουλα, μανομετρία και 24ωρη pHμετρία.

Περισσότερες πληροφορίες για το Γαστρεντερολογικό τμήμα του ΓΝ Λάρνακας μπορείτε να βρείτε στη σελίδα ή να καλέσετε στο τηλέφωνο 24800591.

Δρ. Θεοδώρα Καλλή,

Βοηθός Διευθύντρια Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΓΝ Λάρνακας.

Σχετικά Άρθρα