ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι βιολογικές μας εκκρίσεις αποκαλύπτουν τι τρώμε

29 Ιουλίου 2022, 09:00

images

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο, αναφέρει μια νέα μέθοδο που ονομάζεται μη στοχευμένη μεταβολομική για τον εντοπισμό του τεράστιου αριθμού μορίων που προέρχονται από τρόφιμα που προηγουμένως δεν είχαν ταυτοποιηθεί, αλλά εμφανίζονται στο αίμα και στα κόπρανα μας.

Οι τρέχουσες μελέτες μεταβολομικής σχολιάζουν ή προσδιορίζουν μόνο το 10% των μοριακών χαρακτηριστικών σε δείγματα, αφήνοντας το 90% του υλικού άγνωστο. Η νέα προσέγγιση χρησιμοποιεί ανάλυση βάσει δεδομένων αναφοράς (RDD) για να ταιριάξει δεδομένα μεταβολομικής που προέρχονται από τη διαδοχική φασματομετρία μάζας ή το MS/MS (ένα αναλυτικό εργαλείο που μετρά το μοριακό βάρος χρησιμοποιώντας δύο αναλυτές αντί για έναν).

Στη νέα εργασία, οι ερευνητές μελέτησαν χιλιάδες τρόφιμα που συνεισέφεραν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στην πρωτοβουλία Global FoodOmics που ξεκίνησε στο UC San Diego πριν από επτά χρόνια, βασιζόμενη στην επιτυχία του American Gut Project/The Microsetta Initiative. Η νέα μέθοδος επέτρεψε τη χρήση μη στοχευμένης μεταβολομικής για τον προσδιορισμό της δίαιτας με βάση ένα δείγμα κοπράνων ή αίματος.

Οι συγγραφείς είπαν ότι η ανάλυση RDD τούς επέτρεψε να αναλύσουν τα διατροφικά πρότυπα (vegan έναντι παμφάγων, για παράδειγμα) και την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων και γενικότερα, να αντιστοιχίσουν τα δεδομένα με οποιεσδήποτε υπάρχουσες βάσεις δεδομένων αναφοράς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είπαν οι συγγραφείς Rob Knight, PhD, διευθυντής του Κέντρου Microbiome Innovation στο UC San Diego και Pieter Dorrestein, PhD, διευθυντής του Collaborative Mass Spectrometry, είχαν οι μεγάλες βελτιώσεις στο πόσα από τα μόρια στο αίμα ή στα κόπρανα που θα μπορούσαν να εξηγηθούν όταν τα τρόφιμα αντιστοιχούσαν στον πληθυσμό, όπως η αντιστοίχιση τροφίμων από την Ιταλία με άτομα από τη χερσόνησο Cilento όπου οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια συνεργάζονται σε μια μελέτη αιωνόβιων.

«Αυτή η πρόοδος είναι ζωτικής σημασίας επειδή οι παραδοσιακές μέθοδοι για τη μέτρηση της δίαιτας, όπως τα ημερολόγια τροφίμων ή τα ερωτηματολόγια συχνότητας τροφής, είναι δύσκολο να συμπληρωθούν και πολύ δύσκολο να γίνουν με ακρίβεια», δήλωσε ο Knight.

«Αυτό δείχνει πραγματικά πόσο σημαντικό θα είναι να λαμβάνουμε δείγματα τροφών και κλινικά δείγματα από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να κατανοήσουμε πώς τα μόρια και τα μικρόβιά μας συνεργάζονται για να βελτιώσουν ή να υποβαθμίσουν την υγεία μας με βάση τις δίαιτες που ακολουθούμε», συμπλήρωσε.

«Αυτή η μελέτη δείχνει επίσης το δρόμο προς τη χρήση RDD για να εξηγήσει τη σκοτεινή ύλη στο μεταβολισμό μας», προσέθεσε ο Dorrestein, «όχι μόνο όσον αφορά τη διατροφή, αλλά και την έκθεση σε χημικές ουσίες από τα ρούχα που φοράμε, τα φάρμακα που παίρνουμε, τα προϊόντα ομορφιάς και άλλα".


Σχετικά Άρθρα